Πεντανόστιμη καρυδόπιτα!!

Καρυδόπιτα - Η παραδοσιακή συνταγή

Η καρυδόπιτα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και παραδοσιακά γλυκά της ελληνικής κουζίνας. Με την πλούσια γεύση του καρυδιού και την αρωματική κανέλα, αποτελεί ένα γλυκό που μπορεί να σερβιριστεί σε πολλές περιστάσεις, είτε σε γιορτές, είτε ως επιδόρπιο για το καθημερινό τραπέζι. Η συνταγή για την καρυδόπιτα είναι σχετικά εύκολη και δεν απαιτεί ιδιαίτερες μαγειρικές γνώσεις. Παρακάτω παραθέτω τα βήματα για την παρασκευή της.

Υλικά:

  • 200 γρ. καρύδια (χοντροκομμένα)
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 150 γρ. αλεύρι
  • 2 αυγά
  • 1 γιαούρτι (περίπου 200 γρ.)
  • 1 φλ. ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. σόδα
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • Λίγο αλάτι
  • Για το σιρόπι: 250 γρ. ζάχαρη, 250 ml νερό, 1 κ.σ. χυμό λεμονιού

Εκτέλεση:

  1. Προετοιμασία του σιροπιού: Σε μία κατσαρόλα, βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό για να φτιάξουμε το σιρόπι. Το βράζουμε για περίπου 5-7 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει ένα πυκνό σιρόπι. Στο τέλος, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
  2. Προετοιμασία της καρυδόπιτας: Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα και το αλάτι. Σε άλλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το γιαούρτι και το λάδι και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα καρύδια και τα στερεά υλικά (το αλεύρι με τα μπαχαρικά) και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε έναν ομοιογενή χυλό.
  3. Ψήσιμο: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και αλείφουμε μια φόρμα για κέικ με βούτυρο ή λάδι. Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να βγει καθαρό ένα μαχαίρι που θα το βυθίσουμε στο κέντρο της καρυδόπιτας.
  4. Σιρόπιασμα: Όταν η καρυδόπιτα βγει από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και στη συνέχεια την περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει τελείως πριν την κόψουμε.

Η καρυδόπιτα είναι έτοιμη και μπορούμε να τη σερβίρουμε. Είναι ιδανική για να συνοδεύσουμε τον καφέ ή το τσάι μας και προσφέρει μια γλυκιά απόλαυση γεμάτη γεύση και αρώματα.

Λ.Σ., μαθητής της Γ τάξης