Χλωρίδα – Πανίδα Υμηττού

Υμηττός

Ένα από τα πέντε βουνά που περιβάλλουν το Λεκανοπέδιο είναι ο Υμηττός. Οι πυρκαγιές και οι ξηρασίες του καλοκαιριού των τελευταίων ετών οδήγησαν στη μερική απογύμνωση του.

χλωριδα1Η βλάστηση του Υμηττού ανήκει στη κατώτερη ζώνη των πλατύφυλλων, σκληρόφυλλων και των μεσογειακών κωνοφόρων. Εκτός από αυτά συναντά κανείς πολλά αρωματικά και μελιγόνα φυτά, όπως το θυμάρι. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει πάνω από 600 είδη φυτών, από τα οποία τα 44 ανήκουν στις ορχιδέες και τα 30 είναι ενδημικά της Ελλάδος. Μάλιστα η συγκέντρωση τόσων ειδών ορχιδέας είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη σε σχέση με τη χιλιομετρική του έκταση. Άλλα φυτά που στολίζουν το τοπίο είναι κυκλάμινα, φθινοπωρινοί κρόκοι και πανέμορφα κίτρινα κρινάκια.

χλωρίδα2Στη χαμηλή ζώνη βλάστησης του Υμηττού υπάρχουν οι μεσογειακοί θαμνώνες. Από αυτούς πιο γνωστά είδη είναι: πουρνάρια, φρύγανα, κουμαριές, αγριοτσικουδιές, αγριελιές, χαρουπιές, φιλίκια, μονοετή φυτά, βολβώδη κ.ά. Τη χαμηλή αυτή βλάστηση συμπληρώνει η παρουσία ψηλών πεύκων. Η ανώτερη ζώνη που εκτείνεται από τα 700 μέτρα κι επάνω, περιλαμβάνει μόνο μικρά φυτά. Στην κορυφή υπάρχουν πολλά από τα σπάνια είδη φυτών που ευδοκιμούν στο βουνό. Επειδή στις πλαγιές του Υμηττού έχουν αναπτυχθεί πολλά οικοσυστήματα η πανίδα παρουσιάζει ιδιαίτερο οικολογικό ενδιαφέρον.

πανιδα1Με πάνω από 100 είδη πουλιών (αρπακτικά, μεταναστευτικά, χειμερινούς επισκέπτες, φωλιάζοντα και μη), αρκετά είδη θηλαστικών (κουνάβι, νυφίτσα, αλεπού, λαγός, σκαντζόχοιρος, αρουραίος κ.ά.), ερπετών (οχιά, χελώνα κρασπεδωτή κ.ά.), εντόμων (μέλισσες, πεταλούδες κ.ά.), νυχτερίδων κι αμφιβίων, γίνεται φανερή η οικολογική αξία της περιοχής. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα είδη των πουλιών αποτελούν περίπου το ¼ όλων των ειδών που έχουν καταγραφεί στον ελλαδικό χώρο.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση λοιπόν είναι ότι, παρόλο που είναι ένα περιαστικό δάσος, παρουσιάζει χαρακτηριστική ποικιλία σε είδη χλωρίδας και πανίδας, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα ώστε να συναγωνίζεται τον Πάρνωνα και τον Ελικώνα.

diavasi4Στα πλαίσια λοιπόν της επαφής με την ομορφιά του Υμηττού και με αφορμή την παγκόσμια ημέρα δασοπονίας, η ομάδα πολιτών «Συνεργασία για το περιβάλλον του Κορωπίου» με τη συνδρομή του Ν.Π.Δ.Δ Σφηττός του Δήμου Κρωπίας, του Επιμορφωτικού Συλλόγου Κορωπίου «Αριστοτέλης» & του Αμπελουργικού Συνεταιρισμού Κορωπίου διοργάνωσαν πεζοπορική διάβαση του κεντρικού Υμηττού. Η περιήγηση περιλάμβανε πεζοπορία στον Υμηττό στα ίχνη της αρχαίας Σφηττίας οδού –από τη ρεματιά της Ντούκας στη χαράδρα της Πουρναρής και πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Μαρτίου με σύμμαχο ένα θαυμάσιο ανοιξιάτικο καιρό.

Ο Δήμος Κορωπίου οργανώνει ποικιλία εκδηλώσεων και αθλητικών διοργανώσεων προκειμένου να αναδείξει την ομορφιά του Υμηττού. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα του Δήμου Κρωπίας http://www.koropi.gr και στο http://e-koropi.gr.

Ελένη Γκλιάτη, Β1

Σχολιάστε

Top