Ο μικρός πρίγκιπας του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ

Κωνσταντίνα Κ.

Αν υπάρχει κάποιο βιβλίο να έχει αγαπηθεί φοβερά από μικρούς και μεγάλους, αυτό είναι ο Μικρός Πρίγκιπας. Ο Μικρός Πρίγκιπας είναι βιβλίο του Γάλλου συγγραφέα Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ.

Αν και θεωρείται παιδικό βιβλίο, απευθύνεται σε όλους καθώς κρύβει πολλά ανθρωπιστικά μηνύματα και συμβολισμούς. Βρίσκεται δεύτερο από την κορυφή της λίστας των βιβλίων που πουλήθηκαν σε περισσότερα από 100 εκατομμύρια αντίτυπα.

2ο_16a

Στο βιβλίο, ο Μικρός Πρίγκιπας ψάχνοντας να βρει την αλήθεια,  περνά από διάφορους πλανήτες και φτάνει τελικά στη Γη. Το νόημα του παραμυθιού βρίσκεται στο μυστικό που αποκάλυψε η αλεπού στον Μικρό Πρίγκιπα, ότι η αγάπη σε κάνει να βλέπεις το καθετί ως μοναδικό και πως μόνο με την καρδιά μπορείς να δεις την ουσία των πραγμάτων, χρησιμοποιώντας την φράση «Μόνο με την καρδιά βλέπεις καθαρά, την ουσία δεν την βλέπουν τα μάτια».

Ο συγγραφέας προσπαθεί να προβάλει τις αξίες της φιλίας και της ειρήνης, αναδεικνύοντας ότι οι ανθρώπινες σχέσεις μπορούν να καλλιεργηθούν μόνο όπου επικρατεί η ειρήνη. Ακόμη θέλει να αναδείξει ότι η ανθρώπινη φιλία αναπτύσσεται όταν υπάρχει κατανόηση, προσπάθεια, υποχώρηση και υπομονή.

Πράγματα που μας έμαθε ο Μικρός Πρίγκιπας για τη ζωή

  • Να μην καταπιέζεις τα συναισθήματά σου

Όταν ο Μικρός Πρίγκιπας αρχίζει να υπονοεί ότι θέλει να εξερευνήσει και άλλους πλανήτες, το λουλούδι του, το οποίο έχει φροντίσει στοργικά, υποστηρίζει ότι δεν τον χρειάζεται και ότι μπορεί να ζήσει μόνο του. Κάπως έτσι, ο Μικρός Πρίγκιπας το εγκαταλείπει, κάτι που δείχνει ότι δεν πρέπει να καταπιέζουμε τα συναισθήματά μας αλλά να μιλάμε για αυτά και να ζητάμε αυτό που θέλουμε από τους ανθρώπους που έχουμε στη ζωή μας.

  • Να μην κρίνεις τους άλλους πριν από σένα

Στον πρώτο πλανήτη που πηγαίνει ο Μικρός Πρίγκιπας, συναντάει ένα βασιλιά που είναι ολόκληρος ο πληθυσμός του πλανήτη του και υποστηρίζει ότι κυβερνάει τα πάντα στον κόσμο. Αν και ο Μικρός Πρίγκιπας δεν μπορεί να κατανοήσει τι είναι αυτό που πραγματικά κάνει ο βασιλιάς, το μάθημα που παίρνει από αυτή τη συνάντηση είναι ότι το να κρίνεις τον εαυτό σου είναι πολύ πιο δύσκολο και ορισμένες φορές πιο σημαντικό από το να κρίνεις τους άλλους. Σημειώνεται ότι μόνο αν κρίνουμε τον εαυτό μας μπορούμε να εξελιχθούμε ως άτομα.

  • Να μην ξεχνάς να απολαμβάνεις τη ζωή

Κάποια στιγμή ο Μικρός Πρίγκιπας επισκέπτεται έναν πλανήτη, όπου ζει ένας άνθρωπος που το μόνο που κάνει όλη μέρα είναι να σβήνει και ανάβει μια λάμπα όταν νυχτώνει και όταν ξημερώνει. Μόνο που ο πλανήτης κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον ήλιο ανά 1 λεπτό, κάπως έτσι ο άνθρωπος αυτός σπαταλάει μήνες ολόκληρους δουλεύοντας χωρίς να απολαμβάνει τη ζωή του, που περνάει τόσο γρήγορα. Μ’ αυτόν τον τρόπο μας δείχνει ότι πρέπει να δίνουμε νόημα στη ζωή μας. Είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε. Είναι ό,τι πιο όμορφο μας χαρίστηκε. Να μην την παραμελούμε, να μην την αγνοούμε και να μην την ξοδεύουμε αλόγιστα.

ΠΗΓΕΣ

1. https://schoolpress.sch.gr/1gymaigiou/?p=480

2. https://el.wikipedia.org/wiki/Ο_Μικρός_Πρίγκιπας

3. https://www.ksefteri.edu.gr/wp-content/uploads/2018/05/o-mikros-prigipas-kai-h-alepou-analysi.pdf

4. http://tetradiaefivon.weebly.com/deltaetamuiotaomicronupsilonrhogamma943alpha/2502440

5. https://www.ladylike.gr/life/8-pragmata-poy-mas-emathe-o-mikros-prigkipas-gia-th-zwh/

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης