«Προσοχή…Facebook!!!» της Λυρά Διονυσίας

facebook

«Προσοχή!….Facebook», της Διονυσίας Λυρά

Αδιαμφισβήτητα το facebook αποτελεί μια σύγχρονη επανάσταση. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες του τμήματος κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, εννέα στους δέκα Έλληνες έχουν facebook και αφιερώνουν σ’ αυτό κατά μέσο όρο τρεις ώρες ημερησίως!

Το facebook, ως προέκταση των διαδικτυακών εφαρμογών, προσέφερε στους χρήστες πρωτόγνωρες δυνατότητες, επικοινωνιακές και ψυχαγωγικές. Κανείς λοιπόν δεν αρνείται ότι το facebook, και τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποτέλεσαν μια μεγάλη επανάσταση στον τομέα της επικοινωνίας, πολλοί όμως είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι εγκυμονεί κινδύνους.

Ο πρώτος κίνδυνος σχετίζεται με την κοινωνικοποίηση του ατόμου. Η καθήλωση στην οθόνη των Η/Υ επιφέρει την αποξένωση των ανθρώπων και, ενώ τυπικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διευκολύνουν την επικοινωνία, την ίδια στιγμή συμβάλλουν στον περιορισμό των διαπροσωπικών επαφών. Πολλοί άνθρωποι σήμερα έχουν φτάσει στο σημείο να επιχειρούν απεγνωσμένα να συνάψουν φιλίες μέσω διαδικτύου, ακόμα και να βρουν ερωτικό σύντροφο, στοιχείο που αποδεικνύει ότι ο σημερινός άνθρωπος έχει μηχανοποιηθεί σε βαθμό επικίνδυνο.

Όλα αυτά έχουν τραγικές επιπτώσεις, κυρίως στους εφήβους, οι οποίοι μεγαλώνουν σε έναν κόσμο εικονικής πραγματικότητας, δεν «ζουν» στην πραγματική ζωή με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται η υγιής κοινωνικοποίησή τους. Αφιερώνουν σχεδόν όλο τον ελεύθερο χρόνο τους μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή και αποξενώνονται από τους συνομηλίκους τους και από το οικείο περιβάλλον τους, καθώς περιορίζεται ο διάλογος   μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.

Επίσης, μεγάλος κίνδυνος ελλοχεύει για την προστασία της προσωπικής μας ζωής. Ο νέος δεν διαθέτει ακόμα τις κατάλληλες εμπειρίες ούτε όμως και την ικανότητα να διακρίνει τους ανθρώπους  μέσα σε ένα εικονικό μέσο, όπου κανείς δεν μπορεί  να είναι σίγουρος για τα προσωπικά στοιχεία του άλλου. Πολλές φορές έχουν εντοπιστεί μέσα στο διαδίκτυο κυκλώματα παιδεραστίας, πορνείας, διακίνησης ναρκωτικών και, γενικότερα, φαινόμενα κοινωνικής νοσηρότητας. Αλλά ακόμα και ηπιότερες μορφές εξαπάτησης έχουν διαπιστωθεί, όπως υποκλοπές προσωπικών δεδομένων και αρχειακού υλικού, κωδικοί πιστωτικών καρτών καθώς και φαινόμενα παραπλάνησης και ηλεκτρονικής εξαπάτησης των χρηστών.

Συγκεφαλαιώνοντας, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι κίνδυνοι καραδοκούν και ένας έφηβος ανά πάσα στιγμή μπορεί να πέσει θύμα επιτήδειων και απατεώνων. Εξάλλου, η τεχνολογία από τη φύση της δεν είναι καλή ή κακή αλλά ένα νόμισμα με δύο όψεις. Η ίδια η τεχνολογία είναι ουδέτερη. Ο χρήστης-άνθρωπος είναι αυτός που θα την χρησιμοποιήσει για καλό ή για κακό σκοπό. Χρειάζεται, λοιπόν, πλήρης εποπτεία από τους γονείς αλλά και συνεχής έλεγχος από τη μεριά της δίωξης του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Ακόμα, το σχολείο. Με κατάλληλα σεμινάρια και ημερίδες μπορεί να ενημερώσει εφήβους και γονείς για τα νοσηρά φαινόμενα που συναντάμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους τρόπους προφύλαξης των νεαρών χρηστών από τη ζούγκλα του διαδικτύου. Έτσι, θα απολαμβάνουμε με ασφάλεια μόνο τα οφέλη από τη χρήση της τεχνολογίας

Σχολιάστε

Top