Ο κ. Βαφέας είναι κοινωνικός λειτουργός, διευθυντής στα παιδικά χωριά SOS Θράκης και εξωτερικός συνεργάτης του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Κατόπιν πρωτοβουλίας της εκπαιδευτικού Κατσούρη Κατερίνας ΠΕ 06 επισκέφτηκε το 2ο Γυμνάσιο Κομοτηνής και έπειτα από ενημέρωση αναφορικά με τη λειτουργία των παιδικών χωριών SOS παραχώρησε συνέντευξη.
Το παρακάτω κείμενο λοιπόν αποτελεί απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης που έδωσε ο κ. Γιώργος Βαφέας στην μαθήτρια Παπαντή Αναστασία, παρουσία της εκπαιδευτικού ΠΕ06 Κατσούρη Κατερίνας και η απομαγνητοφώνηση πραγματοποιήθηκε από την μαθήτρια Κουρκουρά Ελπίδα.
Αναστασία: Γεια σας κύριε Βαφέα, ονομάζομαι Αναστασία και ήρθα εδώ να σας κάνω μια συνέντευξη για τα παιδικά χωριά SOS και θα ήθελα να μου απαντήσετε σε αυτές τις πολύ απλές ερωτήσεις.
Κ.Βαφέας: Ωραία Αναστασία χαίρομαι και εγώ που είμαι εδώ και σε ακούω.
Αναστασία: Η πρώτη ερώτηση που θέλω να σας κάνω είναι ποιες είναι οι βασικές ανάγκες που καλύπτουν τα παιδικά χωριά SOS για τα παιδιά;
Κ.Βαφέας: Κοίταξε βασικές ανάγκες είναι ότι βασική ανάγκη έχει το παιδί. Δηλαδή μέλημά μας είναι πρώτα να του δώσουμε ένα σπίτι, ζεστασιά, ασφάλεια και μία οικογένεια. Επίσης τα παιδιά μας πάντα είναι με τα βιολογικά τους αδέρφια μαζί οπότε το πρώτο που κάνουμε είναι να δώσουμε σε ένα παιδί ένα ασφαλές περιβάλλον για να μεγαλώσει.
Αναστασία: Ωραία ευχαριστώ. Η δεύτερη ερώτηση μου είναι πώς γίνεται η παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στα παιδιά που βρίσκονται στα παιδικά χωριά SOS.
Κ.Βαφέας: Υπάρχει για κάθε παιδί εξατομικευμένο πλάνο. Κάποιο παιδί μπορεί να χρειάζεται ψυχολόγο για ένα μικρό χρονικό διάστημα και άλλο για παράδειγμα να το χρειάζεται για πάρα πολλά χρόνια. Εμείς το παρέχουμε αυτό αλλά η ψυχοκοινωνική στήριξη δεν είναι μόνο ο ψυχολόγος. Είναι γενικά η κοινωνικοποίησή του και η ανάπτυξή του συναισθηματικά οπότε για όλες αυτές τις παραμέτρους έχουμε και τους κατάλληλους ειδικούς και τις αντίστοιχες δράσεις.
Αναστασία: Ωραία η τρίτη μου ερώτηση είναι ποιος είναι ο ρόλος των γονέων SOS για την προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών;
Κ. Βαφέας: Κάποιος για να γίνει γονέας SOS λοιπόν έχει περάσει από εκπαίδευση κάποιων μηνών, φυσικά η εκπαίδευση αυτή περιλαμβάνει και τι πρέπει να προασπίσει από τα δικαιώματα των παιδιών διότι είναι ο πρώτος άνθρωπος που θα προασπίσει τα δικαιώματά του μέσα στο σπίτι. Δηλαδή ένα παιδί να μπορεί να έχει την υγεία του την ασφάλεια του και την διατροφή του, αυτά είναι τα βασικά δικαιώματα και από εκεί και πέρα κάθε παιδί να νιώθει την ασφάλεια να συζητήσει ότι το απασχολεί οπότε ο πρώτος που καλείται να το κάνει αυτό είναι ο γονέας γιατί βρίσκεται μέσα στο σπίτι. Μετά είμαστε όλοι οι υπόλοιποι γύρω από αυτό.
Αναστασία: Εντάξει, η τέταρτη και τελευταία ερώτηση είναι, πώς μπορούμε να στηρίξουμε τα παιδικά χωριά SOS και να συμβάλουμε στην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών;
Κ.Βαφέας: Ωραία, ένα καλό παράδειγμα είναι το σημερινό, που κάνουμε ομιλίες στα σχολεία ή τα σχολεία έρχονται σε εμάς και τα παιδιά γνωρίζουν το τι κάνουμε και ίσως κάποια παιδιά ακούν για πρώτη φορά το ότι μπορεί να έχουν κάποιο δικαίωμα επειδή το αναφέρουμε εμείς στην παρουσίαση επομένως η συνύπαρξη με δομές της κοινότητας όπως είναι τα σχολεία για εμάς είναι ένα σημαντικό βήμα. Κάνουμε δηλαδή ενημερώσεις στα σχολεία. Τα δικά μας τα παιδιά συμμετέχουν σε ομάδες πρωτοβουλίας μέσω των οποίων τα ίδια τα παιδιά μπορούν να διεκδικήσουν είτε στο σχολείο τους είτε στο παιδικό χωριό κάποια πράγματα με άλλο τρόπο. Σε κάθε περίπτωση είναι ενημερωμένα για το τι ακριβώς σημαίνει δικαιώματα του παιδιού και εμείς είμαστε εκεί για να βοηθήσουμε τα παιδιά να κατανοήσουν τα δικαιώματά τους και τρόπους για να τα διεκδικούν.
Αναστασία: Σας ευχαριστούμε πολύ που ήρθατε και κάναμε αυτήν την συνέντευξη και που ήρθατε στο σχολείο μας.
Κ. Βαφέας: Εγώ σας ευχαριστώ.
Η συντακτική ομάδα του Γ2