Το έθιμο των Σεϊμένηδων και των Πιτεράδων στο Ν. Σιδηροχώρι Ροδόπης

Πρόκειται για έθιμο με ρίζες στη διονυσιακή λατρεία το οποίο γινόταν και την εποχή της τουρκικής διοίκησης στο Σαμακόβι της Ανατολικής Θράκης. Το αποκριάτικο γλέντι με τους μασκαρεμένους πραγματοποιούνταν την Πιτεροδευτέρα, τη Δευτέρα μετά την Κυριακή της Απόκριας.

Το έθιμο αποτελείται από δύο ομάδες τους Σεϊμένηδες, και τους Πιτεράδες και περιλαμβάνει δύο πομπές.

Η μια πομπή των Πιτεράδων, οι οποίοι πήραν το όνομα τους από το γεγονός ότι πασπάλιζαν με πίτουρο το πρόσωπό τους, αποτελείται από μασκαρεμένους με παλιά ρούχα και κάποιον άντρα ντυμένο νύφη. Ήταν ουσιαστικά μία νυφική πομπή, όπου υπήρχε γκάιντα, νύφη, γαμπρός, κάποιος που έλεγε τα άσεμνα στιχάκια. Οι Πιτεράδες περνούν από όλο το χωριό, κάνουν πειράγματα, διακωμωδούν καταστάσεις του χωριού και τελικά καταλήγουν στην πλατεία.

Η άλλη πομπή, οι Σεϊμένηδες, είναι φουστανελοφόροι σοβαροί νέοι με κόκκινα γιλέκα και όπλα στον ώμο. Η στολή τους θυμίζει εύζωνες και στο Σαμάκοβο η φουστανέλα υποδήλωνε την ελληνικότητα του οικισμού τους. Ο χορός τους είναι λεβέντικος και παραπέμπει στην εποχή της Απελευθέρωσης της περιοχής. Οι Σεϊμένηδες πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι και οι νοικοκυρές τους γεμίζουν κεράσματα.

Και οι δυο ομάδες καταλήγουν στην πλατεία του χωριού όπου το γλέντι συνεχίζεται.

seimenides_πιτεραδεσ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης