ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Κάθε χρόνο, τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, καταλαμβάνουν πρωταγωνιστική θέση στα θρακιώτικα οικογενειακά τραπέζια.

1. Μπάμπω

Υλικά

½ κιλό συκωτάκια μοσχαρίσια

½ κιλό μοσχάρι

½ κιλό χοιρινό με λίγο λίπος για να δώσει γεύση

3 πράσα

1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι καρολίνα

1 κουταλιά σούπας μπούκοβο

αλάτι, μαυροπίπερο, ρίγανη

2 μεγάλα έντερα μοσχαρίσια από μικρό μοσχάρι

ξύδι

3 λεμόνια

Εκτέλεση

Το προηγούμενο βράδυ, ετοιμάζουμε τα έντερα, τα πλένουμε πολύ καλά μέσα έξω και τα αφήνουμε μια ώρα σε νερό με ξίδι και λεμόνι. Τα ξαναπλένουμε καλά και τα βάζουμε μισή ώρα στο γάλα, κατόπιν τα στραγγίζουμε και τα έχουμε έτοιμα για γέμισμα. Σε μια κούπα ανακατεύουμε όλα τα υλικά, τα οποία έχουμε περάσει από τη μηχανή του κιμά και τα ζυμώνουμε ελαφρά να ενωθούν. Δένουμε τις βάσεις των εντέρων και τα γεμίζουμε με τη βοήθεια της μηχανής του κιμά στην οποία έχουμε βάλει το εξάρτημα για την παρασκευή λουκάνικου ή με το χέρι με ειδικό χωνί. Τα τοποθετούμε σε ταψί και με ένα ξυλάκι από σουβλάκι τα τρυπάμε ώστε να μην σκάσουν στο ψήσιμο. Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και ψήνουμε στους 170 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.

 

2. Χοιρινό με λάχανο τουρσί

Υλικά

1 κιλό χοιρινό σπάλα ή λαιμό
1 κιλό φρέσκο λάχανο ή τουρσί ψιλοκομμένο
1 ξερό κρεμμύδι
2 καρότα
1 κουτάλια πελτέ
1 κουτάλια γλυκιά πάπρικα
100 ml ελαιόλαδο
1 καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
Αλάτι-Πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε το λάχανο από τα χαλασμένα φύλλα και ψιλοκόβουμε. Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε τουρσί θα ψιλοκόψουμε και θα στραγγίξουμε πολύ καλά να φύγει το υγρό.

Σε μία βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το χοιρινό κομμένο σε μέτριες μερίδες. Θωρακίζουμε το κρέας και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρει χρώμα σε μέτρια θερμοκρασία.

Ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσει.

Προσθέτουμε το λάχανο και τα καρότα κομμένα σε φέτες και ανακατεύουμε για 2 λεπτά. Ρίχνουμε τον πελτέ και την πάπρικα και σοτάρουμε μέχρι να βγάλουν τα αρώματα τους.

Αλατοπιπερώνουμε και συμπληρώνουμε με ζεστό νερό μέχρι να σκεπάσουμε το φαγητό.

Κλείνουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα μέχρι να ψηθεί το χοιρινό.

Εάν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε καυτερή πιπεριά θα την βάλουμε 10 λεπτά πριν είναι έτοιμο το φαγητό.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε το φαγητό για 10 λεπτά να ξεκουραστεί και σερβίρουμε.

 

3. Θρακιώτικο σαραγλί

Υλικά

1 ποτήρι νερό
4 κουταλιές λάδι
2 κουταλιές ξίδι
1 κουταλάκι αλάτι
1/2 κιλό αλεύρι περίπου
Εάν δεν θέλουμε να ανοίξουμε φύλλο αγοράζουμε έτοιμο χωριάτικο.

Για τη γέμιση
750 γρ. σουσάμι (το οποίο το έχουμε πλύνει, το έχουμε ψήσει καί το έχουμε περάσει από το μπλέντερ)
100 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
1 κουταλάκι κανέλα
1 βανίλια

Εκτέλεση

Για το Φύλλο
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί.
Αφού γίνει μια ωραία λεία ζύμη, την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για μισή ώρα και μετά τη χωρίζουμε σε δέκα μικρά μπαλάκια.
Με τον πλάστη ανοίγουμε τα φύλλα -10- σέ διάμετρο 40 εκ.
Τα καρύδια, την κανέλα και τη βανίλια τα ενώνουμε σε ένα μίγμα με το ετοιμασμένο σουσάμι.
Στο κάθε φύλλο ρίχνουμε μέσα 4 κουταλιές από τη γέμιση.
Έπειτα το σουρώνουμε-μαζεύουμε και το τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί.

Αφού τα γεμίσουμε όλα, ρίχνουμε από πάνω μια φλιτζάνα κρύο λάδι.

(Άμα θέλουμε αφήνουμε το φύλλο στρωμένο όπως κάνουμε στην εκτέλεση του μπακλαβά.)
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο για 10′ φούρνο περίπου μία ώρα στους 170°.
Τα βγάζουμε να κρυώσουν.
Και φτιάχνουμε το σιρόπι.

Για το σιρόπι

4 ποτήρια νερό
2 1/2 ποτήρια ζάχαρη
1 κομματάκι ξυλαράκι κανέλας
4 γαρύφαλλα

Βράζουμε τo σιρόπι 10′ και με αυτό περιχύνουμε το σαραγλί μας.

μπάμπωχοιρινό με λάχανο τουρσίσαραγλι

Η συντακτική ομάδα του Γ2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης