Οι Απόκριες είναι μια γιορτή που την περιμένουν όλοι σε όλα τα μέρη της Ελλάδας. Μερικά από τα πιο δημοφιλή καρναβάλια στην Ελλάδα είναι τα ακόλουθα:
Το καρναβάλι της Σκύρου και ο «Χορός των Γέρων»
Ο εορτασμός της Αποκριάς στη Σκύρο είναι ξεχωριστός με κυρίαρχες μορφές τον Γέρο και την Κορέλα. Το έθιμο του Γέρου και της Κορέλας έχει διονυσιακή προέλευση και συνδέεται με τις αρχαίες γιορτές της γονιμότητας και την υποδοχή της άνοιξης.
Κάθε χρόνο, το έθιμο ξεκινά με την έναρξη του Τριωδίου και επαναλαμβάνεται κάθε Σαββατοκύριακο, για περίπου ένα μήνα, με αποκορύφωμα το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς, όταν τα σοκάκια της πόλης της Σκύρου αντηχούν από τους ήχους των κουδουνιών, ενώ στο Κάστρο του νησιού πραγματοποιείται ο περίφημος «Χορός των Γέρων».
Την Καθαρά Δευτέρα πραγματοποιείται το έθιμο της «Τράτας» που παραπέμπει απευθείας σε αριστοφανικό έθιμο της ναυτικής ζωής με έμμετρη απαγγελία σατιρικών στίχων για την επικαιρότητα και κορυφώνεται με τον μυσταγωγικό χορό όλων των κατοίκων του νησιού, με παραδοσιακές τοπικές ενδυμασίες στην κεντρική πλατεία.
Το καρναβάλι της Ξάνθης
Το μεγαλύτερο καρναβάλι της Βόρειας Ελλάδας και το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας πραγματοποιείται στην Ξάνθη. Κατά τη διάρκεια των Αποκριών αναβιώνουν διάφορα έθιμα της περιοχής.
Το «κάψιμο του Τζάρου» σηματοδοτεί το τέλος των καρναβαλικών εκδηλώσεων. Πλήθος κόσμου, ντόπιοι και επισκέπτες, παρακολουθούν τη λήξη του καρναβαλιού κάτω από τη λάμψη ενός εντυπωσιακού σόου με πυροτεχνήματα.
Βενετσιάνικο ύφος και χρώμα στο καρναβάλι της Κέρκυρας
«Πετεγολέτσες», παρελάσεις με αναγεννησιακές-μπαρόκ στολές και το κάψιμο του σιορ Καρνάβαλου συνθέτουν το κορφιάτικο καρναβάλι, δίνοντας του ένα ιδιαίτερο βενετσιάνικο χρώμα και ύφος.
Αυτό που ξεχωρίζει στο κορφιάτικο καρναβάλι είναι η μεγάλη παρέλαση που διεξάγεται στην πλατεία Σπιανάδα. Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με το «κάψιμο του σιορ Καρνάβαλου». Πρόκειται για ένα μοναδικό δρώμενο πλούσιο σε αθυροστομία και σαρκασμό.
Φαίη Μ. & Κωνσταντίνα Κ. (ΣΤ2)
(Πηγή: Athensvoice.gr)