Δεινόσαυροι

dinoser Εικονα

 

Δεινόσαυροι: 160 εκατομμύρια χρόνια κυριαρχίας πάνω στη γη

 

Πολλές εκατοντάδες αριθμούν τα είδη των δεινοσαύρων που έζησαν πάνω στη Γη για 160.000.000 χρόνια. Άλλα από αυτά κατάφεραν να επιζήσουν μερικές χιλιετίες κι άλλα κυριάρχησαν για πολλά εκατομμύρια χρόνια. Μερικά έκαναν απλησίαστα ρεκόρ, καθώς μπόρεσαν να επιβιώσουν για περίπου 75 εκατομμύρια χρόνια. Αρκεί να συγκρίνουμε την παρουσία τους αυτή με των τεράστιων μαμούθ, που επιβίωσαν περίπου 200.000 χρόνια, ή με του σύγχρονου ανθρώπου, που καλύπτει τα μισά από αυτά, αφού μόλις πριν από 100.000 χρόνια πρωτάρχισε τα δειλά του βήματα προς την εξέλιξη.

Σίγουρα θα τρόμαζαν με τη φοβερή τους όψη τους ανθρώπους, αν υπήρχαν στην εποχή τους, αλλ’ αυτό θα ίσχυε μόνο μέχρι να τους γνωρίσουν και να μπορούν να τους ξεχωρίσουν. Ελάχιστοι από το πλήθος των δεινόσαυρων ήταν επικίνδυνοι. Από τους πολλούς, ο μόνος κίνδυνος ήταν να πατήσουν κάποιον κατά λάθος, αλλά το ίδιο ίσχυε κι αντίστροφα, αφού υπήρξαν και δεινόσαυροι, πολύ μικροί, μερικοί από τους οποίους χωρούσαν μέσα σε μιαν ανθρώπινη χούφτα. Χάθηκαν όλοι, πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, την εποχή του μεγάλου αφανισμού, όπως ονομάστηκε.

Κοινά γνωρίσματα των δεινοσαύρων ήταν ότι γεννούσαν αβγά, είχαν σώμα καλυμμένο από σκληρά κι αδιάβροχα λέπια, διέθεταν τέσσερα πόδια και μπορούσαν να μετακινηθούν γρήγορα. Άλλοι, όμως, από αυτούς στηρίζονταν μόνο στα δυο τους πόδια και κατάφερναν έτσι να τρέξουν χρησιμοποιώντας τα μπροστινά σαν χέρια κι άλλοι ήταν αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν και τα τέσσερα για να σταθούν. Άλλοι ήταν σαρκοφάγοι, άλλοι φυτοφάγοι κι άλλοι εντομοφάγοι, ενώ υπήρχαν και μερικά είδη που δεν έκαναν διάκριση στην τροφή τους. Άλλοι ζούσαν στη στεριά, άλλοι πετούσαν κι άλλοι κατοικούσαν μέσα στο νερό.

Αν κάποιος το καλοσκεφτεί, ίσως να πιστέψει πως η Φύση έδωσε στα ερπετά σημαντικές επιλογές, πέρα από τους απογόνους σε ευθεία γραμμή που φτάνουν ως τις σημερινές κάθε είδους σαύρες κι εκείνους που πέταξαν ως αχρείαστα τα πόδια και μεταλλάχτηκαν σε φίδια. Μη μπορώντας ίσως να προβλέψει τις μέλλουσες κλιματολογικές και γεωλογικές συνθήκες, η Φύση δημιούργησε δυο κυρίαρχες ομοταξίες: Τους ποικιλόθερμους δεινόσαυρους, που η θερμοκρασία τους επηρεαζόταν από το περιβάλλον, και τα θερμόαιμα θηλαστικά, που διαθέτουν δικούς τους μηχανισμούς για να διατηρούν την κατάλληλη γι’ αυτά θερμοκρασία.

Οι πρώτοι ήταν σκεπασμένοι με αδιάβροχα λέπια που σε πολλές περιπτώσεις αποτελούσαν τέλειους κι αδιαπέραστους θώρακες. Τα δεύτερα ήταν σκεπασμένα με γούνα, που βοηθούσε το σώμα να διατηρείται ζεστό και στα μεγάλα κρύα. Μια τρίτη επιλογή ήταν τα ζώα εκείνα που μαρτυρούσαν πως για κάμποσο καιρό η Φύση έμεινε αναποφάσιστη: Είχαν μοιρασμένες ιδιότητες ερπετού και θηλαστικού, όπως ο σημερινός ορνιθόρυγχος της Αυστραλίας κι ο μυρμηγκοφάγος της Νότιας Αμερικής, δύο από τα ελάχιστα είδη της κατηγορίας αυτής, που επιζούν ακόμα.

Άλλωστε, αν οι δεινόσαυροι είχαν επιζήσει, θα έβλεπαν τους σωσίες τους σε πολλά κατοπινά θηλαστικά. Ζώα που τους μοιάζουν καταπληκτικά κι όμως δεν έχουν καμιά σχέση μαζί τους. Ο στεγόσαυρος, για παράδειγμα, θα χρειαζόταν να επιστρατεύσει όλη του την προσοχή για να μην μπερδέψει το κριάρι με κάποιον συγγενή του, καθώς τα κοκάλινα εξογκώματα του κεφαλιού του έδιναν την εντύπωση των γυριστών κεράτων του θηλαστικού, που, όπως αυτός, ορμά ενάντια στον αντίπαλό του και τον χτυπά με κεφαλιές, ή βόσκει αμέριμνα χορτάρι. Κι ο διπλόδοκος, που έζησε πριν από 150 εκατομμύρια χρόνια, θα χρειαζόταν να προσέξει πολύ για να μην περάσει την καμηλοπάρδαλη για το μικρό του αδερφάκι, μια κι αυτός την ξεπερνούσε κάμποσες φορές σε όγκο. Κι αυτός τρεφόταν με κορφές δέντρων και φυτά. Αλλά κι ο τρικεράτοπας, ένας από τους τελευταίους των δεινοσαύρων, που έτρωγε φυτά για να ζήσει, κάλλιστα μπορούσε να μπερδευτεί με τον ρινόκερο, αν και ο ίδιος είχε μήκος εννέα και ύψος τρία μέτρα. Βρέθηκε να έχει ζήσει στη Βόρεια Αμερική 70 με 66 εκατομμύρια χρόνια πριν από την εποχή μας.

ΠΗΓΗ: http://historyreport.gr/index.php/%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%B6%CE%B7%

ονομα:παναγιώτης  Μαχαιρίδης

Σχολιάστε

Top