
Υλικά:
15 γραμμάρια μαγιά νωπή ή 1κουταλάκι γλυκού ξερή
400 γραμμάρια αλεύρι δυνατό
100 γραμμάρια αλεύρι ολικής άλεσης
Αλάτι
1½ κούπες χλιαρό νερό (40° C )
2 κουταλιές σπορέλαιο
2 κουταλιές γάλα εβαπορέ
1-2 κουταλιές μέλι
1 κρόκο αυγού χτυπημένος με ένα κουτάλι νερό και μερικά ασπρισμένα αμύγδαλα
ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΖΥΜΗΣ :
Ανακατέψτε τη μαγιά με μισή κούπα χλιαρό νερό κι 2-3 κουταλιές αλεύρι. Αφήστε τη να σταθεί 10΄να φουσκώσει . Κοσκινίστε σε λεκανίτσα τα δύο αλεύρια με το αλάτι και σχηματίστε στο κέντρο έναν λάκκο. Ρίξτε το λάδι, το γάλα, το μέλι , τη φουσκωμένη μαγιά και το υπόλοιπο νερό . Ζυμώστε ώσπου να γίνει μια ζύμη μαλακιά , ελαστική που να μην κολλάει στα δάχτυλα . Σκεπάστε την και αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος , μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της . Ξαναζυμώστε για μερικά λεπτά , χωρίστε την και κόψτε κομματάκια ζύμης και πλάστε μπαλάκια σε μέγεθος μικρού μανταρινιού.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ - ΨΗΣΙΜΟ :
Πατήστε τα με τον πλάστη να πλατύνουν λίγο κι ύστερα κάντε πέντε ψαλιδιές τριγύρω χωρίς να φτάσετε ως το κέντρο . Στρίψτε κάθε κομμάτι ανάμεσα σε δύο ψαλιδιές έτσι, ώστε οι κομμένες όψεις να πάνε πάνω – κάτω . Έτσι σχηματίζονται μαργαρίτες με πέντε πέταλα . Αραδιάστε τες σε βουτυρωμένο λαδόχαρτο στρωμένο σε ταψί . Όταν φουσκώσουν, αλείψτε τες με κροκάδι αραιωμένο με νερό και κολλήστε μισό αμύγδαλο σε κάθε πέταλο . Ψήστε τες στους 200° C για 10΄- 12΄ .
ΠΗΓΕΣ: Ελληνική κουζίνα – ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ
Γκίκα Βιβή , Ε΄ τάξη