Πασχαλινά τσουρέκια

Υλικά:

15  γραμμάρια μαγιά νωπή ή 1κουταλάκι γλυκού ξερή

400 γραμμάρια αλεύρι δυνατό

100  γραμμάρια αλεύρι ολικής άλεσης

Αλάτι

1½ κούπες χλιαρό νερό (40° C )

2 κουταλιές σπορέλαιο

2 κουταλιές γάλα εβαπορέ

1-2 κουταλιές μέλι

1 κρόκο αυγού χτυπημένος με ένα κουτάλι νερό και μερικά ασπρισμένα αμύγδαλα

ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΖΥΜΗΣ :

Ανακατέψτε τη μαγιά με μισή κούπα χλιαρό νερό κι 2-3 κουταλιές αλεύρι. Αφήστε τη να σταθεί 10΄να φουσκώσει . Κοσκινίστε σε λεκανίτσα τα δύο αλεύρια με το αλάτι και σχηματίστε στο κέντρο έναν λάκκο. Ρίξτε το λάδι, το γάλα, το μέλι , τη φουσκωμένη μαγιά και το υπόλοιπο νερό . Ζυμώστε ώσπου να γίνει μια ζύμη μαλακιά , ελαστική που να μην κολλάει στα δάχτυλα . Σκεπάστε την και αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος , μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της .  Ξαναζυμώστε  για μερικά λεπτά , χωρίστε την και κόψτε κομματάκια ζύμης και πλάστε μπαλάκια σε μέγεθος μικρού μανταρινιού.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ  -  ΨΗΣΙΜΟ :

Πατήστε  τα με τον πλάστη να πλατύνουν λίγο κι ύστερα κάντε πέντε ψαλιδιές τριγύρω χωρίς να φτάσετε ως το κέντρο . Στρίψτε κάθε κομμάτι ανάμεσα σε δύο ψαλιδιές  έτσι, ώστε οι κομμένες όψεις να πάνε  πάνω – κάτω . Έτσι σχηματίζονται  μαργαρίτες με πέντε πέταλα . Αραδιάστε  τες σε βουτυρωμένο λαδόχαρτο στρωμένο σε ταψί . Όταν φουσκώσουν, αλείψτε τες με κροκάδι αραιωμένο με νερό και κολλήστε μισό αμύγδαλο σε κάθε πέταλο . Ψήστε τες στους 200° C  για 10΄- 12΄ .

ΠΗΓΕΣ:  Ελληνική κουζίνα – ΒΕΦΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ

Γκίκα Βιβή , Ε΄ τάξη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης