Ταξίδια του νου… στα χρόνια του κορωνοϊού!

            Όταν ο Καβάφης στο ποίημά του «Ιθάκη», έγραφε για τη σημασία του ταξιδιού και όχι του προορισμού, έδινε μία μεταφορική νότα στη σπουδαιότητα της ζωής και των εμπειριών που αποκτούμε από αυτήν. Όμως, στην πραγματικότητα, ο προορισμός που επιλέγουμε σε μία εξόρμησή μας είναι αναμφίβολα το πιο σημαντικό κομμάτι και είναι αυτό που εν τέλει κάνει το ταξίδι μας πιο δελεαστικό και ενδιαφέρον. Γι’ αυτό, λοιπόν, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην επιλογή μας και να διαλέξουμε τον ιδανικότερο και πιο αξιόλογο για εμάς προορισμό.

                Δυστυχώς στις μέρες μας και κυρίως λόγω της πανδημίας, τα ταξίδια στο εξωτερικό αποτελούν «άπιαστο όνειρο» για όλους. Το γεγονός αυτό δεν θα έπρεπε, όμως, να μας αποθαρρύνει, αλλά αντιθέτως να μας παρακινήσει να επισκεφτούμε προορισμούς στην ίδια την πατρίδα μας, η οποία χωρίς αμφιβολία είναι μια από τις ομορφότερες χώρες του κόσμου που ικανοποιεί τα γούστα και του πιο απαιτητικού επισκέπτη. Στο παρόν τεύχος θα κάνουμε ένα μικρό αφιέρωμα σε δύο ταξιδιωτικούς προορισμούς της Ελλάδας που αξίζει οπωσδήποτε κάποιος να επισκεφτεί ή έστω να ταξιδέψει σ΄αυτούς με το μυαλό του …

  ΑΡΑΧΩΒΑ

            Η Αράχωβα είναι μια ορεινή κωμόπολη της Βοιωτίας στις πλαγιές του Παρνασσού σε υψόμετρο 950 μέτρων και ένας από τους πιο διμοφιλής προορισμούς της χώρας μας ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Το κλίμα της Αράχωβας είναι γενικά ψυχρό με βροχές και έντονες χιονοπτώσεις τον χειμώνα. Επιπλέον, βρίσκεται κοντά στους περίφημους Δελφούς και είναι γεγονός πως έχει επωφεληθεί τουριστικά από την μεγάλη επισκεψιμότητα του συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου.

            Ο πιο σημαντικός λόγος για τον οποίο, όμως, η Αράχωβα είναι τόσο γνωστή είναι αναμφίβολα το χιονοδρομικό της κέντρο, το οποίο χάρη στις πολυτελείς εγκαταστάσεις του και σε συνδυασμό με το ειδυλλιακό τοπίο έχει γίνει πασίγνωστο. Το χιονοδρομικό κέντρο προσφέρει στους επισκέπτες του όχι μόνο μία αξέχαστη εμπειρία στις χιονοδρομικές του πίστες αλλά και πλουσιοπάροχες ανέσεις, όπως εστιατόρια με μεγάλη ποικιλία σε εδέσματα και γεύσεις, θερμαινόμενη πισίνα με θέα στο χιονισμένο τοπίο και εγκαταστάσεις για διαμονή που δεν υστερούν σε τίποτα από τα ξύλινα σαλέ που βλέπουμε σε προορισμούς του εξωτερικού. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε και τα ντόπια παραδοσιακά προϊόντα της Αράχωβας, όπως ένα είδος τυριού τη φορμαέλα, που σερβίρεται σε όλες τις ταβέρνες της περιοχής, καθώς και το τοπικό παραδοσιακό τσίπουρο.

  ΠΗΛΙΟ

             Ένας εξίσου αγαπημένος προορισμός Ελλήνων και ξένων επισκεπτών όλες τις εποχές του χρόνου είναι το Πήλιο. Πρόκειται για το πασίγνωστο βουνό στον νομό της Μαγνησίας κοντά στον Βόλο με υψόμετρο 1.600 μέτρα. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία το Πήλιο ήταν η θερινή κατοικία των Θεών του Ολύμπου και πατρίδα των Κενταύρων. Αυτό που το κάνει όμως μοναδικό είναι κατά βάση η ομορφιά της φύσης, τα γραφικά του χωριά και ασφαλώς το γνωστό χιονοδρομικό κέντρο «Αγριόλευκες» που βρίσκεται 2 χιλιόμετρα από τον οικισμό των Χανίων και 27 χιλιόμετρα από τον Βόλο.

              Οι Μηλιές, η Μακρυνίτσα, η Ζαγορά και το Τρίκερι είναι ορισμένα μόνο από τα χωριά του Πηλίου που αξίζει κάποιος να επισκεφτεί. Οι Μηλιές πρωτοστάτησαν στην επανάσταση του 1821 και σ΄αυτές μπορεί κάποιος να επισκεφτεί το Λαογραφικό Μουσείο, τη Βιβλιοθήκη και τον περίφημο ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών με τον μοναδικό αγιογραφικό διάκοσμο. Η Μακρυνίτσα είναι παραδοσιακός οικισμός με σπίτια μοναδικής πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής όπου βρίσκεται και το Βυζαντινό Μουσείο. Η Ζαγορά αποτελεί σημαντικό οικονομικό κέντρο της περιοχής με την καλλιέργεια του περίφημου ζαγοριανού μήλου  και, τέλος, το Τρίκερι είναι ένα γραφικό χωριό στο τελείωμα της χερσονήσου της Μαγνησίας που θυμίζει νησί και αποτελεί  ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της θάλασσας.

             Τέλος, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε και στον θρυλικό Μουτζούρη, το ιστορικό τρενάκι του Πηλίου. Πρόκειται για ένα από τα πιο γραφικά τρένα της ελληνικής σιδηροδρομικής παράδοσης. Από το 1896 πραγματοποιούσε τη διαδρομή Βόλος – Λεχώνια και απο το 1903 τη διαδρομή Βόλος – Μηλιές μεταφέροντας εμπορεύματα και συνδέοντας το Πήλιο με την πόλη του Βόλου.  Σήμερα οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τη μοναδική διαδρομή με τον Μουτζούρη από το χωριό Λεχώνια μέχρι και τις Μηλιές.

 

 Δ. Στεργίου

 

 

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης