Αγωνία για τη σωτηρία του πλανήτη

              Τα τελευταία χρόνια λαμβάνουν χώρα έντονες κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη μας! Φαινόμενα όπως αυτό του θερμοκηπίου, ισχυρές βροχοπτώσεις, πλημμύρες, ξηρασίες, άνοδος της στάθμης της θάλασσας και αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της γης είναι μερικές από αυτές. Είναι δύσκολο να κάνει κανείς προβλέψεις για το πώς θα μας επηρεάσουν οι αλλαγές αυτές στο μέλλον, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι ένα μεγάλο μέρος του ζωικού και φυτικού βασιλείου θα εξαφανιστεί, καθώς τα είδη δε θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σε αυτή την ξαφνική αλλαγή, καθώς παραλιακές περιοχές θα βυθιστούν, ενώ άλλες θα ερημώσουν. Αν και ορισμένοι ειδικοί διαφωνούν, οι περισσότεροι θεωρούν πως ο ίδιος ο άνθρωπος είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για όσα συμβαίνουν στον πλανήτη μας. Μολονότι, όμως,  το μέλλον φαντάζει δυσοίωνο, υπάρχει η δυνατότητα οι αλλαγές που θα βιώσουμε να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο επώδυνες.

              Και μπορεί για κάποιους να μην έχουν καμία σημασία οι αλλαγές που συμβαίνουν στη φύση και να μην τους επηρεάζουν, όμως για εμάς τους υπόλοιπους, που αφουγκραζόμαστε την κραυγή αγωνίας της φύσης για την επιβίωσή της, η ανάγκη να λάβουμε άμεσα μέτρα για την προστασία της είναι επιτακτική. Κι αυτό γιατί αντιλαμβανόμαστε πως ο άνθρωπος εξαρτάται άμεσα από τη φύση και η ύπαρξή του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δική της ύπαρξη. Ανθρώπινη ζωή δε λογίζεται χωρίς καθαρό αέρα και νερό. Ο καθένας από εμάς θα μπορούσε να συμβάλλει στη σωτηρία του πλανήτη μας με τους ακόλουθους τρόπους:

  • Κλείνουμε όσες ηλεκτρικές συσκευές μπορούμε από τον κεντρικό διακόπτη και δεν τις αφήνουμε σε αναμονή.
  • Αντικαθιστούμε τους ενεργοβόρους λαμπτήρες πυρακτώσεως με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, γλιτώνοντας την ατμόσφαιρα από                πολλά κιλά διοξειδίου του άνθρακα.
  • Ανακυκλώνουμε ό,τι υλικό μπορούμε, εκμεταλλευόμενοι τα ειδικά προγράμματα των δήμων (χαρτί, αλουμίνιο, γυαλί, μπαταρίες, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και ηλεκτρονικές συσκευές).
  • Εξετάζουμε την περίπτωση να παράγουμε ενέργεια από τον ήλιο με τη βοήθεια φωτοβολταϊκών τόξων.
  • Μαθαίνουμε για την κομποστοποίηση.
  • Επιλέγουμε φυτά εσωτερικού χώρου για τη διακόσμηση του σπιτιού.
  • Κάνουμε ορθολογική χρήση του νερού χρησιμοποιώντας κατάλληλα φίλτρα εξοικονόμησης. Επιπλέον, φροντίζουμε να εγκαταστήσουμε ηλιακό θερμοσίφωνα.
  • Χρησιμοποιούμε ανθεκτικές επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες αγορών για τα ψώνια μας και όχι τις πλαστικές, των οποίων η αποσύνθεση απαιτεί εκατοντάδες χρόνια.
  • Συμμετέχουμε σε κάποια οικολογική οργάνωση και ενισχύουμε με τη δράση μας το σπουδαίο της ρόλο.

Κι όλα αυτά απλά, γιατί….

«Δεν υπάρχουν επιβάτες στο διαστημόπλοιο που λέγεται ΓΗ. Είμαστε όλοι μέλη του πληρώματος……»

Ζ.  Φωτιάδη

Πηγές

https://greenguardia.gr

2 Σχόλια

Υποβολή απάντησης