Το πρόγραμμα «Κλικ, προστάτευσέ το!» υλοποιείται σε συνεργασία με την Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης και αφορά μαθητικές ομάδες που επιθυμούν να ενταχθούν στο Περιφερειακό Δίκτυο «Κλικ, προστάτευσέ το!»
Σκοπός του προγράμματος είναι η ανάπτυξη της παρατηρητικότητας των μαθητών και η ευαισθητοποίησή τους στην ανάληψη δράσης για ζητήματα του περιβάλλοντός τους.
Η εκπαιδευτική δράση, ως πλήρες πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ή μέρος προγράμματος Π.Ε., προτείνεται να περιλαμβάνει τις παρακάτω φάσεις:
Πρώτη φάση – ΕΡΕΥΝΑ:
Φωτογραφία: Τα παιδιά ερευνούν και παρατηρούν τον τόπο τους με εργαλείο τη φωτογραφία. Φωτογραφίζουν ελεύθερα στην πόλη ή τη γειτονιά τους ό,τι ανακαλύπτουν, εντοπίζουν, αγαπούν, απεχθάνονται.
Κείμενα: Παράλληλα, αν υπάρχει δυνατότητα, ο εκπαιδευτικός επιλέγει και προτείνει μερικά κείμενα (λογοτεχνία, ιστορία, ποίηση, άρθρα …) που έχουν γραφεί για την πόλη. Τα παιδιά ανιχνεύουν μέσα στα κείμενα εικόνες από τη ζωή της πόλης, το παρελθόν και το παρόν της.
Συνδυάζουν τις πηγές τους και εντοπίζουν τα στοιχεία εκείνα που συνδέουν το παρόν με το παρελθόν, τη συνέχεια και την ασυνέχειά τους, στο περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία της πόλης (ενδεικτικά: κτίρια, πάρκα, ανοιχτοί χώροι, αγορές, πρόσφυγες, φυσικές καταστροφές, ξενικά είδη-εισβολείς, ρέματα, μέσα μαζικής μεταφοράς, μνημεία-αρχαιολογικοί χώροι, θάλασσα, λιμάνι, βιομηχανική κληρονομιά, αισθητική ρύπανση, …)
Στο τέλος, επιλέγουν το θέμα που θέλουν να αναδείξουν μέσα από την εργασία τους.
Δεύτερη φάση – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ:
Αφού έχουν επιλέξει το θέμα:
αναζητούν, βρίσκουν και επιλέγουν ένα μικρό κείμενο ή απόσπασμα κειμένου που αναφέρεται σε αυτό και τους εκφράζει ή/και
παράγουν λόγο (ομαδικά ή ατομικά) για αυτό (ιστορία, παραμύθι, στίχους…)
ανακαλύπτουν τις «κρυμμένες» εικόνες των κειμένων και επιχειρούν να τις αποτυπώσουν με φωτογραφίες ή βίντεο δευτερολέπτων
σκηνοθετούν φωτογραφίες ή βίντεο με τίτλο λέξεις ή φράσεις των κειμένων
συνθέτουν το λόγο με την εικόνα σε ένα τελικό προϊόν, συνδυάζοντας (προαιρετικά) και ήχο (μουσική, αφήγηση…) σε βίντεο ή κολλάζ, ψηφιακή επεξεργασία, ζωγραφική κ.α. σε ελεύθερη κατασκευή
Τρίτη φάση – ΔΡΑΣΗ:
Παράλληλα με τη δεύτερη φάση η περιβαλλοντική ομάδα ερευνά και συζητά για το θέμα της: «Υπάρχει κάποιο ζήτημα-πρόβλημα σε σχέση με αυτό σήμερα; Απειλείται; Χρειάζεται αναβάθμιση; Πώς θα μπορούσε να προστατευτεί; Ποιοι φορείς εμπλέκονται στην προστασία του; Μπορούμε να κάνουμε κάτι εμείς ως ομάδα τη φετινή χρονιά;». Η ομάδα αποφασίζει τη δράση της.
Με τη δράση τους οι μαθητές μπορούν να αναδείξουν το «αντικείμενο» προστασίας τους ή, αν η επιλογή τους το επιτρέπει, να προβούν σε ενέργειες αναβάθμισής του. Η προβολή, δημοσιοποίηση του περιβαλλοντικού ζητήματος που έχουν εντοπίσει μπορεί να ευαισθητοποιήσει και άλλους, αν γίνει με τον κατάλληλο τρόπο. Άμεσες και έμμεσες παρεμβάσεις: βελτιώσεις, αλλαγές εσωτερικών ή εξωτερικών χώρων, ακτιβιστικές ενέργειες, προτάσεις και φρέσκιες ιδέες προς φορείς και τοπική κοινωνία, μπορούν να είναι μία αρχή που θα ξεκινήσει από τους μικρούς και μεγαλύτερους μαθητές και θα δρομολογήσει μια ευρύτερη αλλαγή στην ποιότητα ζωής τους στο μέλλον.
Στο τέλος της χρονιάς θα διοργανωθεί έκθεση φωτογραφίας μαθητών και εκπαιδευτικών και εκδήλωση παρουσίασης των δράσεων κάθε περιβαλλοντικής ομάδας των σχολείων του δικτύου.
Πηγή: https://sites.google.com/site/peanthess/ekpaideutikes-draseis/ekpaideutike-drase1516