Αρμοδιότητες του 15μελούς! Όσα Πρέπει να ξέρουμε

ΑΠΟ: Γκοτζαρίδης Θανάσης - Δεκ• 03•14

Το 15μελές συμβούλιο σε κάθε σχολείο είναι βασικό όργανο των μαθητικών κοινοτήτων και οι μαθητές που εκλέγονται σε αυτό εκπροσωπούν το σύνολο των συμμαθητών τους. Οι αρμοδιότητές του προβλέπονται από τον κανονισμό λειτουργίας των μαθητικών κοινοτήτων. Πιο συγκεκριμένα,

- το 15μελές μεταφέρει τα αιτήματα ή παράπονα των μαθητών ενός τμήματος ή του σχολείου αντίστοιχα στον Διευθυντή και τον Σύλλογο των Καθηγητών.

-  Το προεδρείο του 15μελούς συμμετέχει στις συνεδριάσεις του συλλόγου των καθηγητών όταν συζητιούνται πολιτιστικές, αθλητικές και γενικά μαθητικές δραστηριότητες (επισκέψεις, εκδρομές, διοργάνωση σχολικών γιορτών κ.ά.)

-  Όταν ο σύλλογος των καθηγητών συζητάει για την επιβολή ποινής σε έναν μαθητή, στην συζήτηση συμμετέχει με δικαίωμα λόγου το τριμελές προεδρείο του 15μελους, ο πρόεδρος του τμήματος του μαθητή και φυσικά ο μαθητής που έχει δικαίωμα απολογίας. Οι μαθητές αποχωρούν την ώρα της συζήτησης των καθηγητών για την τελική τους απόφαση.
syl-300x195

- Το 15μελές σε συνεννόηση και με την έγκριση του Διευθυντή και του Συλλόγου Καθηγητών μπορεί να διοργανώνει καλλιτεχνικές και αθλητικές εκδηλώσεις, όπως επιστημονικές συζητήσεις, μουσικές συναυλίες, εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, αθλητικούς αγώνες και να ιδρύει ομίλους ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των μαθητών (κινηματογραφικός όμιλος, θεατρικός, φωτογραφικός κ.λ.π). Οι συνεδριάσεις αυτών των ομίλων γίνονται εκτός διδακτικών ωρών.

-  Με πρωτοβουλία του 15μελούς μπορούν να εκδίδονται έντυπα (σχολικό περιοδικό, εφημερίδα, ενημερωτικά έντυπα) από τους μαθητές για την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων με τους συμμαθητές τους ή και τους άλλους φορείς του σχολείου. Την ευθύνη για τη σύνταξη του περιοδικού ή της εφημερίδας την έχει συντακτική επιτροπή που αποτελείται από μέλη της μαθητικής κοινότητας. Καθηγητής – σύμβουλος, ορίζεται από το σύλλογο των καθηγητών, για τη συμπαράσταση και βοήθεια στην έκδοση των εντύπων.

- Το 15μελές μπορεί να συνεδριάζει όποτε θέλει γιατί συνεδριάζει εκτός διδακτικών ωρών. Η Γενική Συνέλευση όλου του σχολείου γίνεται τρεις φορές τον χρόνο τις τρεις τελευταίες διδακτικές ώρες της ημέρας. Μπορούν να γίνουν και έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις του σχολείου αλλά εκτός διδακτικών ωρών. Το 15μελές συνεννοείται με τον Διευθυντή και τον Σύλλογο Καθηγητών μόνο για το ποια μέρα θα γίνει η συνέλευση και όχι για το αν θα γίνουν.
pro

- Στις συνελεύσεις του Γυμνασίου πρέπει να είναι παρών ένας καθηγητής για να βοηθάει μόνο σε διαδικαστικά θέματα. Στο Λύκειο δεν επιτρέπεται να είναι παρών κανένας καθηγητής.

- Σε κάθε περίπτωση που στις συνεδριάσεις του συλλόγου των καθηγητών συζητιούνται θέματα που αφορούν τη μαθητική ζωή (αποβολές, εκδρομές, εκδηλώσεις κλπ.) το 15μελές μπορεί να συμμετέχει με δικαίωμα λόγου.

-  Το 15μελές δεν έχει δικαίωμα να κρατάει χρήματα (γι’ αυτό δεν έχει και ταμία). Όταν, για παράδειγμα, γίνεται μια εκδήλωση για την πενταήμερη της Γ΄ Λυκείου, τα χρήματα της εκδήλωσης πρέπει αμέσως μετά την εκδήλωση να μοιράζονται ισόποσα στους ταμίες των τμημάτων της Γ΄.

- Αν το ζητήσει το 15μελές, η διεύθυνση του σχολείου πρέπει να παραχωρήσει ένα χώρο σε κεντρικό σημείο του σχολείου για τον πίνακα ανακοινώσεων των μαθητών.

- Είναι υποχρέωση του 15μελούς, αλλά και των καθηγητών, να ελέγχουν τη λειτουργία του κυλικείου. Μπορεί επίσης να ελέγξει και εάν εφαρμόζεται ο νόμος για τις τιμές των σχολικών κυλικείων.

15

 

ΠΗΓΗ: ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

 

Σχολιάστε

Top