1.Το ανέβασμα φωτογραφιών μπορεί να σου δημιουργήσει προβλήματα καθώς όταν ανεβάζεις προσωπικές φωτογραφίες στο Διαδίκτυο, δεν έχεις πια σχεδόν κανέναν έλεγχο στο πώς μπορεί να χρησιμοποιηθούν.
2. Αν φτιάξεις έναν λογαριασμό e-mail, δεν χρειάζεται να δώσεις πλήρη στοιχεία. Κι αν εγγραφείς σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, μπορείς να περιορίσεις στο ελάχιστο τα προσωπικά σου δεδομένα.
3. Μπορεί εσύ να εφαρμόζεις Τις υψηλότερες προδιαγραφές ασφάλειας, όμως κινδυνεύεις αν μια ιστοσελίδα δεν μπορεί να τα κρατήσει ασφαλή.
4. Βεβαιώσου ότι μόνο οι ιστοσελίδες που επισκέπτεσαι συλλέγουν πληροφορίες υπό μορφή «cookies», δίνοντας στον browser που χρησιμοποιείς την εντολή να απορρίπτει τα cookies από τρίτους.
5. Σε μια έντονη συζήτηση στο ίντερνετ, μπορεί να σου ξεφύγουν περισσότερα από όσα θα ήθελες, γι’ αυτό να ελέγχεις ό,τι ανεβάζεις, ώστε να είσαι βέβαιος ότι δεν σου έχουν ξεφύγει λεπτομέρειες από τα προσωπικά σου δεδομένα
6. Όρισε χαμηλό πιστωτικό όριο έτσι ώστε, αν κάποιος υποκλέψει τις πληροφορίες της κάρτας σου, η ζημιά να είναι μικρή.
7. Οι κωδικοί σου πρέπει να είναι φρουροί των στοιχείων σου,όχι διαβατήρια προς τα προσωπικά σου δεδομένα.Μη χρησιμοποιείς παντού τον ίδιο κωδικό, μη βάζεις το username σου στη μια ιστοσελίδα και μετά ως κωδικό σε μία άλλη:οι χάκερς κάνουν και διασταυρώσεις.
8. Όταν παραμένεις συνδεδεμένος σε ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης ή έναν τραπεζικό λογαριασμό στο ίντερνετ, είναι σαν να αφήνεις το αυτοκίνητό σου ξεκλείδωτο:η είσοδος είναι διάπλατα ανοιχτή για τους χάκερ πρέπει να αποσυνδέεσαι από τους λογαριασμούς προτού ξεκινήσεις την περιήγηση στο Διαδίκτυο.
9. Για παράδειγμα,ορισμένα συμβόλαια ανανεώνονται αυτόματα και θα πρέπει να δηλώσεις έγκαιρα ότι θέλεις να τα διακόψεις αν δεν θέλεις να χρεωθεί η πιστωτική κάρτα σου.
10. Ασφάλισε το δίκτυό σου με δύσκολο κωδικό πρόσβασης και,όταν μπορείς, να χρησιμοποιείς κρυπτογράφηση WPA, που είναι ασφαλέστερη.
Πηγες: http://blogs.sch.gr/?get_group_doc=20/1390663063-EP_Leaflet_ProtectPrivacy_EL_HR.pdf