Η επίδραση των βιντεοπαιχνιδιών και οι δυνατότητες που κρύβουν

ΑΠΟ: ΣΟΥΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ - Ιαν• 21•15

O  Μαρκ Γκρίφιθς, καθηγητής στο Nottingham Trent University, παρουσιάζοντας την έρευνα του στην Washington Post, αποδεικνύει ότι τελικά τα βιντεοπαιχνίδια έχουν μάλλον θετικές επιπτώσεις για τον εγκέφαλο.

Οπως επισημαίνει, τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτικές και θεραπευτικές χρήσεις και να βελτιώσουν τους χρόνους αντίδρασης και τον συντονισμό χεριού-ματιού.

Για παράδειγμα, η έρευνα έχει δείξει ότι η χωρική ικανότητα απεικόνισης, όπως η νοητική περιστροφή και ο χειρισμός 2D και 3D αντικειμένων, βελτιώνεται με τα βιντεοπαιχνίδια.

Τους ισχυρισμούς του Γκρίφιθς έρχεται να συμπληρώσει μια μελέτη στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών από τον Βίκραθ Μπεντζάνκι και την ομάδα ερευνητών του. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα ότι τα βιντεοπαιχνίδια δράσης με γρήγορο ρυθμό και 3D shoot-em-up που δαιμονοποιούνται περισσότερο, εξασφαλίζουν βελτιωμένη απόδοση στην αντίληψη, τη προσοχή, και τη γνωστική λειτουργία των παικτών.

Σε μια σειρά πειραμάτων σε μικρούς αριθμούς παικτών (10 έως 14 άτομα σε κάθε ομάδα), οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι παίκτες με προηγούμενη εμπειρία σε βιντεοπαιχνίδια δράσης ήταν καλύτεροι σε πειράματα αντίληψης, όπως οι διακρίσεις μοτίβων, σε σχέση με τους παίκτες που είχαν λιγότερη εμπειρία.

Τα βιντεοπαιχνίδια έχουν έφεση που διασχίζει πολλά δημογραφικά όρια, όπως η ηλικία, το φύλο, η εθνικότητα, ή το μορφωτικό επίπεδο. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στον καθορισμό των στόχων του ατόμου, την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και να διατηρήσουν ένα αρχείο συμπεριφοριστικής αλλαγής.

Η διαδραστικότητα που απαιτούν μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην μάθηση, διεγείροντας την περιέργεια του ατόμου για μάθηση. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να αναπτύξουν τις μεταβιβάσιμες δεξιότητες, την πρακτική πρόκληση ή τις έκτακτες δραστηριότητες, όπως οι προσομοιωτές πτήσης, ή προσομοίωση εργασιών.

Επειδή τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να είναι τόσο ελκυστικά, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν θεραπευτικά. Για παράδειγμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μορφή φυσιοθεραπείας καθώς και σε πιο καινοτόμα περιβάλλοντα. Για παράδειγμα, μια σειρά από μελέτες έχουν δείξει ότι όταν τα παιδιά παίζουν βιντεοπαιχνίδια μετά από χημειοθεραπεία, χρειάζονται πολύ λιγότερα παυσίπονα από το κανονικό.

Πηγή http://www.iefimerida.gr/news/178018/ta-vinteopaihnidia-kanoyn-kalo-ti-thetikes-epidraseis-ehoyn-ston-egkefalo

 ΙΑΣΩΝ ΤΣΑΡΑΜΠΟΥΛΙΔΗΣ

 

One Comment

Σχολιάστε

Top