Ψηφιακή Φήμη

ΑΠΟ: ΚΑΤΣΑΟΥΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ - Φεβ• 16•15

Με αφορμή την 12η επέτειο της παγκόσμιας ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου , νιώθουμε την ανάγκη να ενημερώσουμε και εμείς μέσα από το άρθρο μας τους συμμαθητές μας αλλά και γενικότερα τον κόσμο. Κάθε χρόνο, τον Φεβρουάριο, γιορτάζεται η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, με στόχο τη συζήτηση συγκεκριμένων θεμάτων, όπως η παρεμπόδιση παράνομων site, η σωστή κοινωνική δικτύωση και η ένταξη της διαδικτυακής ασφάλειας στα σχολεία.

Ο καθένας στο διαδίκτυο έχει αυτό που ονομάζεται ψηφιακό αποτύπωμα. Τι είναι αυτό? Το ψηφιακό αποτύπωμα είναι το σημάδι που αφήνει κάποιος κάθε φορά που χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο και μπορεί να διαμορφώσει τη διαδικτυακή του φήμη. Τα ψηφιακά αποτυπώματα μπορεί να είναι θετικά ή αρνητικά, και διαμορφώνουν τον τρόπο που οι άλλοι  αντιμετωπίζουν το άτομο στο παρόν ή ακόμη και στο μέλλον.

Σύμφωνα με μια έρευνα στο διαδίκτυο το ψηφιακό αποτύπωμα ξεκινάει πριν καν γεννηθεί το άτομο:

  • 73% των παιδιών < 2 έχουν κάποιο είδος ψηφιακού αποτυπώματος
  • 37% των νεογέννητων έχουν διαδικτυακή ζωή από την ημέρα που γεννιούνται.
  • 7% < 2 ετών έχουν email και 5% έχουν προφίλ σε ΜΚΔ
  • 70% των μαμάδων είπαν ότι η ικανότητα του να μοιράζονται φωτογραφίες με την οικογένεια και φίλους ήταν το αρχικό τους κίνητρο

Στο διαδίκτυο οφείλεις να προστατέψεις την ιδιωτική σου ζωή. Όταν πλοηγείσαι στο Διαδίκτυο, πρέπει να έχεις τον πλήρη έλεγχο των προσωπικών σου στοιχείων εφόσον χρησιμοποιείς τις ρυθμίσεις προστασίας προσωπικών δεδομένων που σου παρέχουν οι διάφορες ιστοσελίδες, αν συνομιλείς μόνο με φίλους που εμπιστεύεσαι και αν δημοσιεύεις μόνο φωτογραφίες που δεν μπορούν να τις δουν όλοι.

Μερικές συμβουλές για την προστασία της ιδιωτικής ζωής είναι :

  1. Διασφάλισε ότι έχεις μία θετική ψηφιακή παρουσία
  2. Μάθε στην οικογένεια και τους φίλους σου για την ανάρτηση πληροφοριών στο Διαδίκτυο
  3. Διασφάλισε ότι καθορίζεις τις ρυθμίσεις απορρήτου περί ιδιωτικότητας στα κοινωνικά δίκτυα
  4. Κράτα στοιχεία για την ψηφιακή παρουσία σου
  5. Ο καλύτερος τρόπος να διατηρήσεις τον έλεγχο της ψηφιακής σου φήμης, είναι να χρησιμοποιείς το χρόνο σου στο Διαδίκτυο παραγωγικά, για να δημιουργήσεις ένα θετικό ψηφιακό αποτύπωμα.

http://sxolnet.blogspot.gr/2014/01/blog-post.html

Επίσης υπάρχουν και διάφορες γραμμές και ιστοσελίδες που μπορεί να απευθυνθεί κάποιος αν χρειαστεί βοήθεια με την ιδιωτική του ζωή στο διαδίκτυο η γενικά αν αντιμετωπιζει κάποιο πρόβλημα στο διαδίκτυο.

 

 

 

Σχολιάστε

Top