Νέος «ιός» του facebook

ΑΠΟ: papakisioa - Φεβ• 17•15

VIRUS PIC

Από τις αρχές του Φεβρουαρίου του 2015,έχει εμφανιστεί στο facebook  ένας νέος «ιός» ο οποίος διαδίδεται με γρήγορους ρυθμούς ,αφού σε μόλις δύο μέρες μολύνθηκαν πάνω από 100.000 χρήστες  του facebook.

Έτσι πρόκειται  για  ένα κακόβουλο λογισμικό , που προειδοποιεί τους χρήστες η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού. Πρόκειται για ιό «Backdoor Trojan» που εξαπλώνεται με την εμφάνιση ανάρτησης με πορνογραφικό βίντεο.

Συγκεκριμένα, η επίμαχη ανάρτηση εμφανίζεται να έχει κοινοποιηθεί από κάποιον φίλο του χρήστη στο Facebook και να έχουν επισημανθεί σε αυτήν με ετικέτα (tag) μέχρι και είκοσι φίλοι του.

Εάν ο χρήστης πατήσει στο εμφανιζόμενο ως πορνογραφικό βίντεο, μεταφέρεται σε μια ιστοσελίδα στην οποία παίζουν τα πρώτα δευτερόλεπτα του βίντεο και στη συνέχεια, σταματάει η αναπαραγωγή του και εμφανίζεται μήνυμα που ενημερώνει τον χρήστη ότι απαιτείται να «κατεβάσει» μια αναβάθμιση του λογισμικού Adobe Flash Player (InstallFlashPlayer.exe).

Εάν ο χρήστης συναινέσει και «κατεβάσει» το αρχείο, τότε δίνεται στον ιό η δυνατότητα να «παρακολουθεί» το πληκτρολόγιο και το «ποντίκι» του τερματικού του, με αποτέλεσμα να μπορούν να υποκλαπούν κωδικοί και επικοινωνίες πάσης φύσεως (π.χ. κωδικοί e-banking, αριθμοί πιστωτικών καρτών, κωδικοί πρόσβασης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κ.ά.).
Σύμφωνα με τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος,οι χρήστες της ιστοσελίδας facebook πρέπει:
• Να μην πατάνε σε αναρτήσεις με περίεργο περιεχόμενο ή αναρτήσεις οι οποίες δεν εμφανίζεται να οδηγούν σε κάποια γνωστή ιστοσελίδα.
• Από τις ρυθμίσεις ασφαλείας του «Facebook» να ενεργοποιήσουν την επιλογή στην οποία δεν θα μπορεί κάποιος να τους προσθέσει με ετικέτα ( tag ) χωρίς να το εγκρίνουν.
• Να χρησιμοποιούν εφαρμογές ασφαλείας, όπως λογισμικό Antivirus, το οποίο θα πρέπει να είναι πάντοτε ενημερωμένο.
• Να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού συστήματος του υπολογιστή τους.

Τέλος, σε δήλωση που αναρτήθηκε στο blog Threatpost, εκπρόσωπος του Facebook επεσήμανε ότι η εταιρεία γνώριζε την τελευταία ηλεκτρονική απάτη, και μερίμνησε ώστε να σταματήσει η περαιτέρω εξάπλωση σε ολόκληρο το φάσμα του δικτύου του.

ΠΗΓΕΣ :http://www.skai.gr/news/technology/article/274739/neos-ios-tou-facebook-pou-parakolouthei-tous-upologistes/

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64133608

Σχολιάστε

Top