Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου – Πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ

ΑΠΟ: souleimatz - Φεβ• 18•15

Διανύουμε τον μήνα κατά του καρκίνου, καθώς δύο ημέρες του Φεβρουάριου έχουν αφιερωθεί στην πρόληψη και καταπολέμηση του καρκίνου (4 Φεβρουαρίου) και του παιδικού καρκίνου ειδικότερα (15 Φεβρουαρίου). Με αφορμή τις συγκεκριμένες Παγκόσμιες Ημέρες, το Πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει εκπαιδευτικούς, γονείς και παιδιά ως προς τη σημασία της πρόληψης του καρκίνου, από την παιδική, κιόλας, ηλικία. Είναι διαπιστωμένο ότι ο τρόπος ζωής σχετίζεται άμεσα με την υγεία μας, επηρεάζοντας ακόμα και την πιθανότητα για εμφάνιση καρκίνου σε βάθος χρόνου. Έτσι, οι συνήθειες που χαρακτηρίζουν τον τρόπο που ζούμε θεωρούνται ένας πολύ σημαντικός τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για την πρόληψη του καρκίνου.

Πιο συγκεκριμένα, η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO), για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις παιδικές νεοπλασίες (καρκίνο).

250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο πάσχουν από διάφορες μορφές καρκίνου, το 80% των οποίων στις χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος. Στη χώρα μας, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία. Το 70% από αυτά θεραπεύεται, λόγω της επάρκειας φαρμάκων και καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού. Αντίθετα, στις χώρες του τρίτου κόσμου τα ποσοστά θνησιμότητας είναι πολύ υψηλά.

Διαβάστε το ενημερωτικό υλικό σχετικό με τη σημασία της πρόληψης του καρκίνου, το οποίο έχει ως στόχο την ενημέρωση γονέων και παιδιών στον σύνδεσμο που ακολουθεί:

http://eyzin.minedu.gov.gr/Pages/Teachers/Teachers_Actions_Presentations.aspx

Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος οι μαθητές της Α” και Β” τάξης θα συμμετέχουμε στην έρευνα του προγράμματος ΕΥΖΗΝ, απαντώντας το σχετικό ερωτηματολόγιο και κάνοντας τις ανάλογες μετρήσεις μαζί με το γυμναστή μας κ. Μπεγιάζη.

ΠΗΓΕΣ:

http://www.sansimera.gr/worldays/197#ixzz3S5DsnYQc

http://3lyk-komot.rod.sch.gr/3gel/index.php/2013-09-07-16-44-21/326-programma-evzin-paidikos-karkinos#/0

 

Σχολιάστε

Top