Sexting…Η μάστιγα του διαδυκτίου

ΑΠΟ: ΦΑΡΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ - Φεβ• 18•15

http://cdn.shopify.com/s/files/1/0201/5306/products/SYGNO_Cover-Web_1024x1024.jpg?v=1361387188

Το διαδίκτυο εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για τα παιδιά, τα οποία πέφτουν συχνά θύματα εκμετάλλευσης από διάφορους επιτήδειους. Το τελευταίο διάστημα ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει το φαινόμενο διακίνησης γυμνού η γενικότερα προκλητικού φωτογραφικού υλικού με πρωταγωνιστές κυρίως κορίτσια της εφηβικής ηλικίας. Η επικίνδυνη μόδα με μηνύματα και φωτογραφίες ερωτικού περιεχομένου παγιδεύει χιλιάδες παιδιά στο ίντερνετ και στους τόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Σε ηλικία 14 ετών γνώρισε τον εφιάλτη. Έφτασε στο σημείο να σκέφτεται να βάλει τέλος στη ζωή της… Η περιπέτεια της ανήλικης κοπέλας άρχισε, όταν έκανε το μοιραίο λάθος να στείλει μία γυμνή φωτογραφία της σε έναν 17χρονο με τον οποίο συνομιλούσαν στο διαδίκτυο. Ο νεαρός την έστειλε σε έναν φίλο του, εκείνος σε άλλον και έτσι πολύ γρήγορα η φωτογραφία είχε κάνει τον γύρο του διαδικτύου μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης.
Η μαθήτρια άρχισε να δέχεται εκατοντάδες υβριστικά μηνύματα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πάει στο σχολείο και να αναγκαστεί με την οικογένεια της να αλλάξουν πόλη. Αυτή είναι μία από τις δεκάδες υποθέσεις κοριτσιών που έχουν πέσει θύματα του «sexting», της νέας μάστιγας του διαδικτύου που έκανε την εμφάνισή της και στη χώρα μας.

Έφηβες τα θύματα του Sexting
Τα θύματα είναι κυρίως κορίτσια στην εφηβεία, ηλικίας 13 έως 16 ετών, τα οποία συνομιλούν μέσω webcam ή μηνυμάτων από κινητά τηλέφωνα με γνωστούς ή αγνώστους, στέλνουν προκλητικές φωτογραφίες τους ή υποκλέπτονται βίντεο και φωτογραφίες τους, ενεργοποιώντας ο συνομιλητής τους την κάμερα του ηλεκτρονικού υπολογιστή τους.
Οι δράστες εκβιάζουν τα παιδιά, ότι εάν δεν υποκύψουν στις ορέξεις τους, θα διακινήσουν τις φωτογραφίες ή το βίντεο σε χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου, εκ των οποίων πολλοί είναι γνωστοί με το παιδί. Τα αποτελέσματα είναι τραγικά για τα παιδιά, διασυρμός και ταπείνωση στο σχολείο ή στο φιλικό τους περιβάλλον και οι συνέπειες πολλές φορές απρόβλεπτες. Οι ειδικοί λένε ότι τα παιδιά μπορεί να στείλουν προκλητικές φωτογραφίες τους μέσω διαδικτύου ή κινητού, λόγω ενός εφηβικού φλερτ, από περιέργεια ή από χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία μεταξύ 2.000 εφήβων, περισσότερο από το ένα τρίτο ατόμων ηλικίας 11 — 18 ετών έλαβαν ένα κείμενο σεξουαλικού περιεχομένου μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ το 70% των ατόμων αυτών γνώριζαν ποιος ήταν ο αποστολέας.

Σύμφωνα με πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα, οι μαθητές λυκείου που είναι αποστολείς, ή παραλήπτες μηνυμάτων με σεξουαλικό υπονοούμενο, ή περιεχόμενο, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης.Το φαινόμενο της ανταλλαγής σεξουαλικών μηνυμάτων , το επονομαζόμενο sexting, έχει αποκτήσει  μεγάλες διαστάσεις και σύμφωνα με τους ερευνητές μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να έχει το χαρακτήρα μιας συμπεριφοράς ηλεκτρονικού εκφοβισμού.
 
Τα  πρώτα αποτελέσματα της μελέτης όμως, όπως τα ανακοίνωσαν οι ερευνητές, δεν παρείχαν πληροφορίες αναφορικά με το εάν το sexting προκαλεί τα καταθλιπτικά συμπτώματα, ή εάν συμβαίνει το αντίστροφο. Για τα παρόντα ευρήματα όμως, έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον ο Dr Murray ο οποίος ειδικεύεται στην διερεύνηση της κακοποίησης και του εκφοβισμού στον πληθυσμό των εφήβων. Αναφέρει μάλιστα, περιπτώσεις κοριτσιών που προχώρησαν σε απόπειρες αυτοτραυματισμού και αυτοκτονίας, επειδή είδαν το μήνυμα τους, ή τη φωτογραφία να διαδίδεται σε άλλους εφήβους.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι είχαν εμπλακεί στο sexting ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν απόπειρα αυτοκτονίας, ενώ παράλληλα είχαν διπλάσια πιθανότητα να αναφέρουν καταθλιπτικά συμπτώματα, σε σύγκριση με τους έφηβους που δεν είχαν εμπλακεί στη διαδικασία αυτή.
Ένας καθηγητής του Χάρβαρντ, εξειδικευμένος στις ψυχοκοινωνικές συνέπειες της τεχνολογίας, υποστηρίζει πως ο αριθμός των εφήβων που επιδίδονται στο sexting τείνει να μειώνεται πιθανόν εξαιτίας της αυξημένης πλέον επίγνωσης του σχετικού κινδύνου.
Είναι πολύ σημαντικό σε μια πρώτη φάση να προσπαθήσουν να μπουν στο μυαλό των παιδιών και να συζητήσουν σχετικά με το sexting, επισημαίνοντας τους κινδύνους, χωρίς όμως να κατακρίνουν τα παιδιά που το κάνουν. Παράλληλα, είναι απαραίτητο να συμβουλέψουν τα παιδιά να μη διαδώσουν ένα μήνυμα σεξουαλικού περιεχομένου που θα προωθηθεί σε αυτούς, αλλά να προστατέψουν το άτομο που εκτίθεται. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να κατανοήσουν πως υπάρχει ο κίνδυνος δίωξης, εξαιτίας της κατοχής παιδικού πορνογραφικού υλικού. Οι έφηβοι λοιπόν θα πρέπει να καθοδηγηθούν έτσι, ώστε να συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο και να προστατέψουν τον εαυτό τους.
  Πηγες:
Επιμελήθηκε από τους μαθητές: Σουλιόπουλο Ευάγγελο, Κοτανίδη Βλαδίμηρο, Ιάσονα Τσαραμπουλίδη και Φαρασόπουλο Ευθύμη.

Σχολιάστε

Top