O Στίβεν Χώκινγκ (Stephen Hawking), γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1942, είναι Βρετανός θεωρητικός φυσικός, κοσμολόγος, συγγραφέας και Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Μεταξύ των σημαντικών επιστημονικών εργασιών του ήταν μια συνεργασία με τον Ρότζερ Πένροουζ (Roger Penrose) επάνω σε θεωρήματα βαρυτικής μοναδικότητας στα πλαίσια της γενικής σχετικότητας και η θεωρητική πρόβλεψη ότι οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν ακτινοβολία, που συχνά καλείται ακτινοβολία Χώκινγκ. O Χώκινγκ ήταν ο πρώτος που εξέθεσε μια κοσμολογία που εξηγήθηκε από μια ένωση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας και της κβαντικής μηχανικής. Είναι φανατικός υποστηρικτής της ερμηνείας πολλών κόσμων της κβαντικής μηχανικής.
Είναι Επίτιμος Συνεργάτης της Βασιλικής Κοινωνίας των Τεχνών, ισόβιο μέλος στην Επισκοπική Ακαδημία Επιστημών, και αποδέκτης του Προεδρικού Μεταλλίου της Ελευθερίας, το υψηλότερο πολιτικό βραβείο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Χώκινγκ ήταν Καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ μεταξύ 1979 και 2009.
Ο Χώκινγκ έχει συντάξει εργασίες εκλαϊκευμένης επιστήμης, στις οποίες συζητά τις θεωρίες και την κοσμολογία του γενικά. Το A Brief History of Time έμεινε στη λίστα με τα best-seller της Βρετανικής Sunday Times για 237 εβδομάδες σπάζοντας ρεκόρ.
Ο Χώκινγκ πάσχει από τη νόσο του κινητικού νευρώνα (αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση), κατάσταση που έχει εξελιχθεί κατά τη διάρκεια των ετών. Είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου παράλυτος και επικοινωνεί μέσω συσκευής παραγωγής ομιλίας. Παντρεύτηκε δύο φορές και έχει τρία παιδιά. Μετά το δεύτερο γάμο του, η οικογένεια Χώκινγκ αισθάνθηκε αποκλεισμένη και περιθωριοποιημένη από τη ζωή του.
Ο Χώκινγκ συνέχισε τις γραφές του για ένα δημοφιλές ακροατήριο, εκδίδοντας το The Universe in a Nutshell το 2001, και A Briefer History of Time το οποία έγραψε το 2005 με τον Leonard Mlodinow για να εκσυγχρονίσει τα προηγούμενα έργα του , ώστε να καταστούν προσιτά σε ένα ευρύτερο κοινό, και God Created the Integers, το οποίο εμφανίστηκε το 2006. Μαζί με τον Thomas Hertog στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN) και τον Jim Hartle, από το 2006 ο Χώκινγκ ανέπτυξε μια θεωρία της «top-down» κοσμολογίας, σύμφωνα με την οποία το σύμπαν δεν είχε μία μοναδική αρχική κατάσταση αλλά πολλές διαφορετικές, και επομένως ότι δεν είναι σωστό να διατυπώσει μια θεωρία που προβλέπει την τρέχουσα διαμόρφωση του σύμπαντος από μία συγκεκριμένη αρχική κατάσταση. Η top-down κοσμολογία θεωρεί δεδομένο ότι το παρόν «επιλέγει» το παρελθόν από μία υπέρθεση πολλών πιθανών ιστοριών. Με αυτό τον τρόπο, η θεωρία προτείνει μια πιθανή απάντηση στο ερώτημα της εξομάλυνσης των βραχυχρόνιων διακυμάνσεων της ρευστότητας.
Το ίδιο έτος ο Χώκινγκ και η Ελέιν χώρισαν ήσυχα, και μετά από αυτό ο Χώκινγκ απέκτησε και πάλι στενότερες σχέσεις με τη Τζέιν, τα παιδιά και τα εγγόνια του. Αντανακλώντας αυτήν την ευτυχέστερη περίοδο, μια αναθεωρημένη έκδοση του βιβλίου της Τζέιν αποκαλούμενη «Ταξιδεύοντας στο άπειρο, Η ζωή μου με τον Stephen», εμφανίστηκε το 2007. Εκείνη τη χρονιά ο Χώκινγκ και η κόρη του Λούσυ δημοσίευσαν το George’s Secret Key to the Universe, ένα παιδικό βιβλίο σχεδιασμένο να εξηγήσει τη θεωρητική φυσική με έναν πιο προσιτό τρόπο, σκιαγραφώντας χαρακτήρες παρόμοιους με εκείνους στην οικογένεια του Χώκινγκ. Το βιβλίο ακολουθήθηκε από συνέχειες το 2009 και το 2011.
Ο Χώκινγκ συνέχισε να εμφανίζεται τακτικά στην οθόνη: ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ο πραγματικός Στίβεν Χώκινγκ» (2001)και «Stephen Hawking: Προφίλ «(2002), μια τηλεταινία του Hawking για την περίοδο γύρω από την αρχή της ασθένειάς του (2004), καθώς και μια σειρά ντοκιμαντέρ, «Στίβεν Χώκινγκ, κύριος του σύμπαντος» (2008). Ο Χώκιγνκ έκανε περαιτέρω εμφανίσεις με τη μορφή κινουμένων σχεδίων στο The Simpsons,και Futurama , στις οποίες δίνει τη φωνή του, και στο The Big Bang Theory, όπου συμμετείχε προσωπικά. Ο Χώκινγκ συνέχισε να ταξιδεύει ευρέως, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών στη Χιλή, το Νησί του Πάσχα, τη Νότια Αφρική και την Ισπανία (για να λάβει Βραβείο Fonseca το 2008), τον Καναδά και πολλαπλά ταξίδια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Για πρακτικούς λόγους που σχετίζονται με την αναπηρία ο Χώκινγκ ταξίδευε όλο και περισσότερο με το ιδιωτικό του τζετ, που απο το 2011 αυτό έγινε ο μόνος τρόπος του για διεθνή ταξίδια.
Κατά τη διάρκεια των ετών, o Χώκινγκ διατήρησε το δημόσιο προφίλ του τραβώντας την προσοχή κατά σειρά, και κάνοντας συχνά αμφισβητούμενες δηλώσεις: έχει βεβαιώσει ότι οι ιοί υπολογιστών ήταν μια μορφή ζωής, που οι άνθρωποι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη γενετική εφαρμοσμένη μηχανική για να αποφύγουν να παγιδέψουν τους υπολογιστές και ότι πιθανώς υπάρχουν εξωγήινοι και η επαφή με τους πρέπει να αποφευχθεί. Ο Χώκινγκ έχει εκφράσει τις ανησυχίες του ότι η ζωή στη γη διατρέχει κίνδυνο λόγω «ενός ξαφνικού πυρηνικού πολέμου, γενετικά τροποποιημένων ιών ή άλλους κινδύνους που δεν έχουμε ακόμα σκεφτεί». Προβλέπει ότι οι διαστημικές πτήσεις και ο αποικισμός στο διάστημα είναι αναγκαία για την το μέλλον της ανθρωπότητας. Παρακινημένος από την επιθυμία να αυξηθεί το δημόσιο ενδιαφέρον για τις διαστημικές πτήσεις και να δείξει τις δυνατότητες των ατόμων με ειδικές ανάγκες, το 2007, συμμετείχε σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας σε μια πτήση «Vomit Comet», κατά την ευγενική χορηγία της Zero Gravity Corporation, κατά την οποία βίωσε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας οκτώ φορές.
Ο Χώκινγκ έχει επίσης χρησιμοποιήσει τη φήμη του για να διαφημίσει προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων μια αναπηρική καρέκλα,National Savings, British Telecom, Specsaversκαι Egg Bankingκαι Go Compare.
Η επιδείνωση της ασθένειας του Χώκινγκ συνεχίστηκε, και το 2005 άρχισε να επικοινωνεί με συσκευή επικοινωνίας μέσω των κινήσεων των μυών των μάγουλών του, με ρυθμό περίπου μία λέξη ανά λεπτό. Με αυτήν την επιδείνωση της υγείας του υπάρχει κίνδυνος να αποκτήσει το σύνδρομο του εγκλεισμού, έτσι ο Χώκινγκ συνεργάζεται με ερευνητές σε συστήματα που θα μπορούσαν να μεταφράσουν τα σχέδια του εγκεφάλου του ή τις εκφράσεις του δικού του προσώπου με ενεργοποίηση διακοπτών.
Το 2002, μετά από μια ευρεία ψηφοφορία στο Ηνωμένο Βασίλειο, το BBC τον συμπεριέλαβε στον κατάλογο με τους 100 Greatest Britons. Στον Χώκινγκ απονεμήθηκε Μετάλλιο Copley από τη Royal Society (2006). Προεδρικό μετάλλιο της ελευθερίας(2009), και το βραβείο της Russian Fundamental Physics(2012).
Πολλά κτίρια έχουν πάρει το όνομά του, συμπεριλαμβανομένου του Stephen W. Hawking Science Museum στο Σαν Σαλβαδόρ, Ελ Σαλβαδόρ, το Stephen Hawking Building στο Cambridge, και το Stephen Hawking Centre στο Ινστιτούτο Perimeter στον Καναδά.Ταυτόχρονα, δεδομένης της σχέσης του Χώκινγκ με το χρόνο, παρουσίασε το μηχανικό «Chronophage» (ή time-eating) Corpus Clock στο Corpus Christi College του Cambridge το Σεπτέμβριο του 2008.
Όπως απαιτείται από τους κανονισμούς του πανεπιστημίου, ο Χώκινγκ αποσύρθηκε από Lucasian Professor of Mathematics το 2009. Παρά τις υποθέσεις ότι θα εγκατέλειπε το Ηνωμένο Βασίλειο σε ένδειξη διαμαρτυρίας, λόγω περικοπών στη δημόσια χρηματοδότηση στη βασική επιστημονική έρευνα, ο Χώκινγκ συνέχισε να εργάζεται ως διευθυντής ερευνών στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Θεωρητικής Φυσικής, και έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να αποσυρθεί.
Ο Χώκινγκ έχει δηλώσει ότι «δεν είναι θρησκευόμενος κατά τη συνήθη έννοια» και πιστεύει ότι «το σύμπαν διέπεται από τους νόμους της επιστήμης. Οι νόμοι μπορεί να αποφασίστηκαν από τον Θεό, αλλά ο Θεός δεν παρεμβαίνει για να τους καταργήσει.» σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα The Guardian, ο Hawking θεωρεί την έννοια του Παραδείσου ως μύθο, πιστεύοντας ότι «δεν υπάρχει παράδεισος ή μετά θάνατον ζωή» και ότι μια τέτοια ιδέα ήταν ένα «παραμύθι για τους ανθρώπους που φοβούνται το σκοτάδι».
http://contemplationsandstories.blogspot.gr/2013/10/stephen-hawking.html
Από τους μαθητές: Σουλιόπουλο Ευάγγελο & Τσαραμπουλίδη Ιάσων