Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον δείκτης ακτινοβολίας των κινητών (SAR).

ΑΠΟ: Χρίστος Βασίλειου - Μάι• 04•15

Aν και η επίδραση της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων μελετάται εδώ και καιρό, τα πορίσματα που βγαίνουν μάλλον μας μπερδεύουν. Πολλοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να συνεχιστούν οι έρευνες, καθώς η χρήση της ασύρματης τεχνολογίας άρχισε πρόσφατα να εξαπλώνεται, ενώ άλλοι ότι έχει περάσει αρκετός χρόνος και ότι, αν η ακτινοβολία ήταν βλαβερή, οι επιπτώσεις θα είχαν φανεί. Για κάθε ενδεχόμενο, πάντως, πριν αναφωνήσετε «Πάρε με στο κινητό», αξίζει να πληροφορηθείτε ποια από τα κινητά της αγοράς έχουν τη χαμηλότερη ακτινοβολία.

Τι είναι ο δείκτης SAR;

Είναι ο δείκτης που χρησιμοποιείται για να μετρήσουμε την επιβάρυνση με ραδιοκύματα που δέχεται το ανθρώπινο σώμα ή τμήματά του κατά τη χρήση του κινητού τηλεφώνου.

Η τιμή SAR (Specific Absorption Rate = ρυθμός ειδικής απορρόφησης) είναι χαρακτηριστική για κάθε συσκευή κινητού και δείχνει το βαθμό απορρόφησης της ακτινοβολίας από τον οργανισμό. Υπάρχουν μάλιστα δύο τιμές μία για το κεφάλι και μία για το σώμα. Στο κεφάλι φυσικά είναι πάντα μεγαλύτερη η δόση λόγω της πλήρους λειτουργίας όταν κάνουμε συνδιάλεξη και λόγω της απόστασης που είναι ελάχιστη.

Οι μέγιστες επιτρεπόμενες τιμές όπως έχουν θεσπιστεί σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες είναι 2.0 W/Kg σε 10g ιστού και 1.6 W/Kg σε 1g ιστού αντίστοιχα.

Τι συμβαίνει όταν στέλνουμε sms;

Πολλοί πιστεύουν ότι η αποστολή μηνυμάτων είναι ακίνδυνη, επειδή η επικοινωνία με αυτό τον τρόπο είναι σύντομη. Το κινητό, όμως, εκπέμπει ακτινοβολία όταν στέλνετε μηνύματα, αλλά και όταν λαμβάνετε, ανάλογη και με την έκτασή τους. Όταν, λοιπόν, στέλνετε μηνύματα, κρατάτε το κινητό μακριά από το σώμα σας. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε το κινητό σας τηλέφωνο όσο το δυνατόν λιγότερο. Όταν πάλι μιλάτε ή στέλνετε μηνύματα, φροντίστε να το κρατάτε μακριά από το σώμα σας και προτιμάτε να μιλάτε από ανοιχτή ακρόαση.

Ποια όρια ακτινοβολίας θεωρούνται ασφαλή; 

Δεν υπάρχουν όρια ασφαλείας σε οποιαδήποτε ακτινοβολία, αλλά μόνο όρια αποδεκτού κινδύνου, που πέραν αυτών η ακτινοβολία θεωρείται επικίνδυνη. Έτσι, η Διεθνής Επιτροπή για την Προστασία από τις Μη Ιονίζουσες Ακτινοβολίες (ICNIRP) έχει προτείνει τα 2 W/kg για τοπική σύντομη έκθεση και μόλις τα 0,08 W/kg για συνεχή έκθεση στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Τα όρια της ελληνικής νομοθεσίας είναι κατά 20-40% αυστηρότερα, ενώ τα όρια στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, αν και παρόμοια, δεν είναι ίδια, αφού υπάρχουν μικροδιαφορές στην τεχνολογία και στα πρότυπα των επικοινωνιών.

Τελικά, κινδυνεύουμε ή όχι;

Αποτελέσματα μελετών φαίνεται να υποστηρίζουν ότι η ένταση της ακτινοβολίας της κινητής τηλεφωνίας μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, κόπωση, νευρικότητα, προσωρινή απώλεια μνήμης, διαταραχή της συγκέντρωσης, στειρότητα στους άνδρες που έχουν το κινητό στην τσέπη του παντελονιού, εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, ακόμη και όγκο του ακουστικού νεύρου. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι όσοι χρησιμοποιείτε κινητό τηλέφωνο θα παρουσιάσετε τέτοια προβλήματα. Αν και οι επιδράσεις αυτές μπορεί να μην έχουν ακόμα αποδειχθεί πλήρως σε μεγάλους πληθυσμούς, ωστόσο καλό είναι να παίρνετε τα μέτρα σας.

Πηγή:http://texnikos-ipologiston.blogspot.gr/

Σχολιάστε

Top