SSDs, HDDs και υβριδικοί δίσκοι

ΑΠΟ: arnaoutdan - Μάι• 04•15

Ο σκληρός δίσκος είναι ένα μαγνητικό αποθηκευτικό μέσο, δηλαδή μία συσκευή που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση δεδομένων, κυρίως προγραμμάτων και αρχείων που είναι απαραίτητο να διατηρηθούν, σε αντίθεση με την μνήμη RAM όπου τα δεδομένα διαγράφονται με την διακοπή τροφοδοσίας ηλεκτρικού ρεύματος. Μπορεί να αποθηκεύσει μεγάλες ποσότητες δεδομένων και η χωρητικότητα των σκληρών δίσκων που κυκλοφορούν στο εμπόριο ξεκινά από τα 160 GB και φτάνει έως τα 3 ΤΒ.

Από τη μία μεριά έχουμε τους κλασικούς σκληρούς δίσκους (HDD, Hard Disk Drives) που στο εσωτερικό τους περιέχουν πραγματικούς μεταλλικούς ή κεραμικούς δίσκους, πάνω στους οποίους μια «κεφαλή» γράφει και διαβάζει τα δεδομένα. Τα δεδομένα αποθηκεύονται στον σκληρό δίσκο ως ακολουθίες bit. Οι κεφαλές γράφουν κάθε bit αλλάζοντας το μαγνητικό πεδίο στην επιφάνεια των μαγνητικών δίσκων και το διαβάζουν απλώς αναγνωρίζοντας το μαγνητικό πεδίο.

Από την άλλη έχουμε τους δίσκους στερεάς κατάστασης (SSD, Solid State Drives), οι οποίοι , δεν έχουν μηχανικά μέρη (κινούμενα μέρη) και αποθηκεύουν τα δεδομένα μέσα σε τσιπάκια. Οι SSD δίσκοι εξελίσσονται με ραγδαίο ρυθμό κυρίως λόγω της χαμηλής τους κατανάλωσης σε ρεύμα (που οφείλεται στην παντελή έλλειψη ηλεκτροκινητήρα. Δίσκο SSD θα βρείτε με χωρητικότητα από 40 GB έως και 512 GB. Διακρίνονται σε μοντέλα με SLC μνήμη και μοντέλα με MLC μνήμη, με τα πρώτα να είναι ταχύτερα και πιο αξιόπιστα, αλλά ακριβότερα και με μικρότερη χωρητικότητα. Θα δείτε ελαφρώς διαφορετικές χωρητικότητες απ’ ότι οι συνηθισμένες από τους HDDs (π.χ. 120 αντί 128, 250 αντί 256 κ.ο.κ.), αυτό διότι ο SSD βάζει κάποια GB πάντα «στην άκρη» και τα χρησιμοποιεί για να κάνει βελτιστοποίηση της απόδοσής του και «τακτοποίηση» των δεδομένων, όταν γεμίζει σιγά-σιγά.

Πλεονεκτήματα – μειονεκτήματα SSD vs HDD

Πλεονεκτήματα SSD:

✔ δε ζεσταίνονται
✔ δεν κάνουν θόρυβο
✔ είναι πιο γρήγοροι (ενώ οι μαγνητικοί HDD, αργούν λόγω του ότι οι αναζήτηση των δεδομένων μέσα στο δίσκο, καθυστερεί επειδή θα πρέπει η βελόνα ανάγνωσης να «πάει» στο σωστό σημείο να διαβάσει το δεδομένο και για ένα αρχείο, θα πρέπει να το κάνει πάρα πολλές φορές)
✔ δεν κινδυνεύουν να καταστρέψουν δεδομένα λόγω δονήσεων
✔ καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια (έτσι στο laptop η μπαταρία κρατάει περισσότερο)

Μειονεκτήματα SSD:

✔ Είναι ακριβοί (Αγοράζετε με τα ίδια λεφτά έναν HDD 1ΤΒ ή έναν SSD 30-60GB !)
✔ Έχουν συγκεκριμένο αριθμό εγγραφών-επανεγγραφών Αυτό σημαίνει ότι μετά από κάποια χρόνια θα αχρηστευτεί.

ΠΗΓΗ: http://academy.plaisio.gr/?q=el/node/98

ΑΡΝΑΟΥΤ ΝΕΤΖΑΤ

ΙΜΠΡΑΗΜ ΟΚΤΑΙ

Σχολιάστε

Top