Η δομή του DNA – ορόσημο για τη γενετική

ΑΠΟ: ΚΟΤΑΝΙΔΗΣ ΒΛΑΜΙΔΗΡΟΣ - Απρ• 01•15

Στις 25 Απριλίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα DNA!

Η ανακάλυψη της διπλής έλικας του DNA θεωρείται η σημαντικότερη ανακάλυψη του 20ού αιώνα και αποτελεί ορόσημο για τη γενετική.

Πριν από 59 χρόνια, στις 25 Απριλίου του 1953, οι Watson, Crick, Wilkins και Franklin δημοσίευσαν τα αποτελέσματα των διάσημων πειραμάτων τους, σχετικά με τη δομή του DNA. Η ανακάλυψη της διπλής έλικας του DNA, που από πολλούς θεωρείται η σημαντικότερη ανακάλυψη του 20ού αιώνα, αποτελεί ορόσημο για τη γενετική. Η επίδρασή της στην επιστήμη και στην ιατρική είναι ανυπολόγιστη: από την ταυτοποίηση των γονιδίων που εμπλέκονται στην εμφάνιση νοσημάτων, στην παραγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων για τη θεραπεία τους. Στο πεδίο της μοντέρνας ιατρικής και γενετικής έρευνας, η ανακάλυψη του DNA διευκόλυνε τη διάγνωση γενετικών νοσημάτων, την αποκάλυψη γενετικής προδιάθεσης σε νοσήματα, επέτρεψε τη δημιουργία νέων φαρμάκων, τη χρήση της γονιδιακής θεραπείας, καθώς και τον σχεδιασμό φαρμάκων «κατά παραγγελία», βάσει του γενετικού προφίλ του ασθενούς.

Ερωτήματα που δημιουργούνται είναι: Πώς κωδικοποιείται η πληροφορία στο μόριο του DNA και πώς μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά; Πώς εμπλέκεται το DNA στα γενετικά νοσήματα και πώς μπορούμε να προλάβουμε την εμφάνισή τους;

Η ανακάλυψη της διπλής έλικας του DNA, μεταξύ άλλων βοήθησε τον άνθρωπο να κατανοήσει τα μυστικά της κληρονομικότητας που διέπουν τους ζωντανούς οργανισμούς και γέννησε ελπίδες σε ολόκληρη την ανθρωπότητα σχετικά με την αντιμετώπιση των ασθενειών.

http://www.eugenfound.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=2375&cnode=100

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=453861

http://ghr.nlm.nih.gov/handbook/illustrations/dnastructure.jpg

Σχολιάστε

Top