Έναν διαδραστικό τουριστικό οδηγό, ο οποίος μπορεί να οργανώσει εξατομικευμένες (βάσει των ιδιαίτερων ενδιαφερόντων- γνώσεων του καθενός) περιηγητικές διαδρομές, αλλά και γευστικές περιπλανήσεις σε γνωστούς ή κρυμμένους αστικούς γαστρονομικούς προορισμούς, δημιούργησε το Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Πληροφοριών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για την καινοτόμα εφαρμογή υπολογιστών και “έξυπνων” κινητών τηλεφώνων, που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο “Σύστημα Σχεδίασης Προηγμένων Τουριστικών Υπηρεσιών -Advanced Tourism Planning System (ATLAS)”, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, σε συνεργασία με το παράρτημα Ξάνθης του ερευνητικού κέντρου “Αθηνά” και δύο εταιρείες. Η εφαρμογή θα μπορούσε να διατεθεί, είτε από λειτουργικό σύστημα android, είτε iOS, μένει, ωστόσο, αυτό να διευκρινιστεί μετά την παράδοση του έργου στη Γενική Γραμματεία.
Ενδιαφέρουσα δυνατότητα, που παρέχει η εφαρμογή, είναι ο συσχετισμός –σημασιολογικός και γεωγραφικός- φωτογραφιών ή στιγμιοτύπων μίας τοποθεσίας από το παρελθόν, με το σήμερα.
Περισσότερα από 1 εκατομμύριο δεδομένα (πολυμεσικά περιεχόμενα και μεταδεδομένα) συλλέχθηκαν για τον σχεδιασμό της εφαρμογής, που ως πιλοτική δοκιμάστηκε σε Ξάνθη, Καβάλα και Θεσσαλονίκη, αλλά θα μπορούσε να λειτουργήσει σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας.
Aρναούτ Νετζάτ
Ιμπραήμ Οκτάι
Ισμαήλ Ενές