Μνημείο Ηρώων – Σπαθί Κομοτηνής

ΑΠΟ: arnaoutdan - Μάι• 04•15

Το σύμβολο της πόλης της Κομοτηνής είναι το μνημείο των Ηρώων, το οποίο φιλοτεχνήθηκε προς τιμή όσων έχασαν την ζωή τους για την ελευθερία του τόπου όπου πραγματοποιείται η έπαρση και υποστολή της σημαίας κάθε απόγευμα Κυριακής από άγημα του Ελληνικού Στρατού. Το μνημείο βρίσκεται στην δυτική πλευρά του Δημοτικού Άλσους Κομοτηνής όπου ορθώνεται το θεόρατο μνημείο, το Ηρώων, γνωστό και ως Σπαθί.

Πρόκειται για μια επιβλητική στήλη από λευκό μάρμαρο, ύψους 14 μέτρων, που φέρει ένα τεράστιο, μεταλλικό ομοίωμα ξίφους τοποθετημένο κατακόρυφα.

Το ποιός έφτιαξε αυτό το μνημείο και για ποιο λόγο αποφασίστηκε η κατασκευή του είναι πληροφορίες που δεν έχουν απαντηθεί ξεκάθαρα.

Το μόνο που γνωρίζουμε σίγουρα είναι πως ανεγέρθηκε στις 24 Μαρτίου 1970, εν μέσω της Δικτατορίας. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί το κατακρίνουν ως μιλιταριστικό σύμβολο και κατάλοιπο της περιόδου. Σήμερα, στις εθνικές επετείους, πραγματοποιούνται εκεί καταθέσεις στεφάνων καθώς και  έπαρση και υποστολή σημαίας, συνοδεία αγήματος του στρατού.

 

ΠΗΓΗ : http://www.city-life.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=690%3Amnimeio-iroon-spathi&catid=208%3Aathina-mnimeia&Itemid=1317&lang=el

ΑΡΝΑΟΥΤ ΝΕΤΖΑΤ

ΟΚΤΑΙ ΙΜΠΡΑΗΜ

ΙΣΜΑΗΛ ΕΝΕΣ

 

Σχολιάστε

Top