Τα Χριστούγεννα είναι η αγαπημένη εποχή πολλών ανθρώπων. Τα σπίτια γεμίζουν με χαμόγελα και νόστιμες λιχουδιές. Συγκεκριμένα, σε όλον τον κόσμο συναντάς ποικιλία εδεσμάτων για τις γιορτινές μέρες.
Καταρχάς, μια από τις πιο όμορφες χώρες είναι η Πολωνία. Η γιορτή των 12 πιάτων (που αντιπροσωπεύουν τους 12 Αποστόλους και τους 12 μήνες του χρόνου) παραδοσιακά περιλαμβάνει κυπρίνους και μια επιλογή από επιδόρπια φρούτων και παπαρουνόσπορου. Ξεκινά με σούπα παντζαριού, barszcz. Τα ωμά παντζάρια σιγομαγειρεύονται σε ζωμό λαχανικών με ξύδι και λίγο σκόρδο, προτού στραγγιστεί ολόκληρο για να αφήσει ένα ζωμό με έντονο χρώμα. Παραδοσιακά σερβίρονται με μικρά ζυμαρικά γεμάτα μανιτάρια γνωστά ως uszka («μικρά αυτιά»).
Στη συνέχεια, στις Φιλιππίνες για πρωινό τρώνε Bibingka, το Misa de Gallo (Μεσονύχτια Λειτουργία) την παραμονή των Χριστουγέννων. Το bingka είναι ένα ζυμωτό κέικ από ρυζάλευρο που περιλαμβάνει γάλα καρύδας, βούτυρο και αυγά. Οι πιο πολυτελείς εκδοχές συνοδεύονται από λιωμένο τυρί, αλατισμένο αυγό πάπιας και πασπάλιζουν τριμμένη καρύδα. Παραδοσιακά μαγειρεύεται σε ζεστά κάρβουνα, σε πήλινο σκεύος με φύλλα μπανάνας.
Μια ακόμα μαγευτική χώρα είναι η Δανία, όπου απολαμβάνουν το Julesild. Ως τουρσί, η ρέγγα (καπνιστή ή τηγανητή) βρίσκεται στο μενού στη Δανία 365 ημέρες το χρόνο. Αλλά τα Χριστούγεννα απαιτούν ένα ιδιαίτερο είδος. Σερβίρεται ως ορεκτικό κατά τη διάρκεια του julefrokost (χριστουγεννιάτικα γεύματα που απολαμβάνουν όλο τον Δεκέμβριο μεταξύ φίλων, οικογένειας και συναδέλφων). Η ρέγγα julesild είναι τουρσί και καρυκευμένη με κανέλα, γαρύφαλλο και σανδαλόξυλο. Τρώγεται καλύτερα με μια φέτα rugbrød (δανικό ψωμί σίκαλης) και μια κουταλιά σπιτικό remoulade. Ωστόσο, εξοικονομήστε λίγο χώρο για το συνοδευτικό gravlax και τα αλλαντικά.
Η Φινλανδία απολαμβάνει το μεγαλύτερο εορταστικό γεύμα της την παραμονή των Χριστουγέννων, όπου το ψητό ζαμπόν, το καπνιστό ψάρι και η σαλάτα με παντζάρια τουρσί είναι στο επίκεντρο. Σημαντικές είναι και οι κατσαρόλες λαχανικών που συνοδεύουν το κρέας, όπως το lanttulaatikko, ένα πικαντικο σουηδικό κέικ. Αυτό πρώτα βράζεται και πολτοποιείται, μετά συνδυάζεται με διπλή κρέμα γάλακτος, τριμμένη φρυγανιά, μοσχοκάρυδο και τραχύλι πριν το ψήσιμο.
Κάτι αξιοσημείωτο είναι οι λιχουδιές του Μεξικό. Συγκεκριμένα στο ponche navideño του Μεξικό προσφέρεται μια εναλλακτική λύση χωρίς οινόπνευμα στο ζεστό κρασί. Αυτό το εορταστικό ποτό, που φτιάχνεται από σιγοβράζοντα φρούτα, όπως γκουάβα και μήλα με ακατέργαστο ζαχαροκάλαμο, κανέλα και ιβίσκο, παραδοσιακά την περίοδο της παραμονής των Χριστουγέννων, κατά τη διάρκεια του Las Posadas, μιας εβδομαδιαίας γιορτής που θυμάται το ταξίδι του Ιωσήφ και της Μαρίας από Ναζαρέτ στη Βηθλεέμ. Για ένα ponche con piquete («γροθιά με τσίμπημα»), προσθέστε λίγο τεκίλα ή κονιάκ.
Δεν πρέπει να ξεχάσουμε των Νορβηγία με το αυθεντικό Pinnek. Στις 24 Δεκεμβρίου, οι δρόμοι γεμίζουν με τον σαρκώδη καπνό από παϊδάκια αρνιού ψημένα σε ξύλα. Το Pinnekjøtt πρώτα στεγνώνει, ωριμάζει ή καπνίζεται και στη συνέχεια μαγειρεύεται αργά πάνω από ξύλο σημύδας μέχρι το κρέας να γίνει ζουμερό και τρυφερό. Τα πιο παραδοσιακά συνοδευτικά είναι ο πουρές σουηδίου και καρότου και μια γλυκιά μαρμελάδα lingonberry. Συνήθως, προτείνεται επίσης ένα σφηνάκι akevitt, ένα σκανδιναβικό απόσταγμα με μάραθο, κύμινο και αστεροειδή γλυκάνισο.
H αγαπημένη όλων Γερμανία με το πασίγνωστο feuerzangenbowle, («φωτιά τσιμπίδα»), δεν είναι ένα συνηθισμένο ζεστό κρασί. Το ποτό, το οποίο σερβίρεται στις γερμανικές χριστουγεννιάτικες αγορές όλο τον Δεκέμβριο, ξεκινά ως ένα κανονικό glühwein (ζεστό κόκκινο κρασί εμποτισμένο με φλούδα πορτοκαλιού, κανέλα και κάρδαμο). Αλλά τότε συμβαίνει κάτι μαγικό: ένας κώνος ζάχαρης εμποτισμένος με ρούμι, γνωστός ως zuckerhut, καίγεται πάνω από το κρασί, γεμίζοντας το καρυκευμένο κόκκινο υγρό με σταγόνες καραμελωμένης, αλμυρής ζάχαρης.
Κάτι που λατρεύει πολύς κόσμος, η πουτίγκα Malva που την βρίσκεις στη Νότια Αφρική, αποτελείται από ένα παντεσπάνι που περιέχει μαρμελάδα βερίκοκο και είναι ένα από τα πιο παρακμιακά επιδόρπια της Νότιας Αφρικής. Προορίζεται για ειδικές περιστάσεις όλο το χρόνο, αλλά τα Χριστούγεννα έχουν παραλλαγές που ενσωματώνουν κονιάκ ή Amarula, ένα νοτιοαφρικανικό λικέρ κρέμας που παρασκευάζεται από φρούτα marula.
Και τέλος : Το pan de jamón της Βενεζουέλας, ένα γλυκό-αλμυρό ψωμί που γεννήθηκε σε ένα αρτοποιείο το 1905 στο Καράκας. Σερβίρεται παραδοσιακά την παραμονή των Χριστουγέννων, αν και είναι συχνά διαθέσιμο σε αρτοποιεία όλο τον Δεκέμβριο. Όπως ένα αλμυρό ελβετικό ρολό, το μακρύ καρβέλι, το οποίο μπορεί να γίνει και με ζύμη φύλλο, είναι γεμάτο με ψητό ζαμπόν, σταφίδες και πράσινες ελιές και συχνά συνοδεύει πιάτα όπως hallacas (ζύμη βραστού καλαμποκιού γεμιστή με κρέας) και dulce de lechoza, ένα γλυκό επιδόρπιο παπάγια.