Η τελευταία βασίλισσα της Κύπρου

Η Αικατερίνη Κορνάρο ήταν κόρη του Μάρκου Κορνάρο και της Φλορέντσα Κρίσπο.  Είναι γνωστή ως : «η τελευταία βασίλισσα της Κύπρου». Γεννήθηκε το 1454 στην Βενετία και απεβίωσε στις 10 Ιουλίου 1510 σε ηλικία μόλις 56 ετών.

Ήταν το τέταρτο παιδί της οικογένειας και είχε δεσμούς με την Κύπρο, πριν γίνει βασίλισσα. Μέλη της οικογένειας ήταν γεωπόνοι και  στη Λεμεσό και στην Επισκοπή διατηρούσαν μύλους ζάχαρης.

Βασίλισσα έγινε, όταν παντρεύτηκε τον Ιάκωβο Β΄σε ηλικία μόλις 14 ετών το 1468. Ο σύζυγός της όμως πέθανε σε ηλικία 33 ετών, καθώς η Αικατερίνη κυοφορούσε τον πρώτο τους γιο. Έτσι, ο επόμενος που θα κυβερνούσε θα ήταν ο γιος τους που ονόμασαν και αυτόν Ιάκωβο. Η Αικατερίνη σύμφωνα με τον άντρα της θα γινόταν αντιβασιλέας της Κύπρου.  Όμως τα πράγματα δεν πήγαν, όπως τα φαντάστηκαν. Ο μικρός τους γιος απεβίωσε και αυτός πριν καν κλείσει το πρώτο έτος της ζωής του. Φήμες λένε ότι σκοτώθηκε από Βενετούς  ή από κάποια ασθένεια. Τη θέση του θρόνου την πήρε η Αικατερίνη στις 26 Αυγούστου του 1471. Στις 14 Μαρτίου 1489 παραιτήθηκε και παρέδωσε τη διοίκηση στην Βενετική Δημοκρατία.

Μόλις έφτασε στην Αμμόχωστο, όπου θα παντρευόταν τον Ιάκωβο Β΄, ήταν και η πρώτη φορά που θα τον έβλεπε. Ο κυπριακός λαός ήταν πολύ πρόσχαρος, το ίδιο και η Αικατερίνη. Αγαπήθηκε από τον λαό της  και κυρίως από τις κατώτερες τάξεις.

Όταν είπε πως θέλει να παντρευτεί τον Αλφόνσο Β΄ της Νάπολης, την εξόρισαν. Βρέθηκε σε ηλικία 20 ετών χωρίς σύζυγο και χωρίς παιδιά. Έφυγε από την Αμμόχωστο και κατέληξε στην Βενετία. Είχε συνοδεία 6 ιπποτών ντυμένη στα μαύρα. Έκλαιγε πολύ και δεν επέστρεψε ποτέ στην Κύπρο. Στις 20 Ιουνίου 1489 της δωρήθηκε η πόλη, Άσλο. Έζησε μέχρι το τέλος της ζωής της στο Άσλο, όπου και θάφτηκε.

2 Σχόλια

Υποβολή απάντησης