«1922: Το τέλος ενός ονείρου»

Το βιβλίο «1922 Το τέλος ενός ονείρου» είναι ένα γραφικό μυθιστόρημα, γραμμένο και εικονογραφημένο από τον Θανάση Πέτρου. Εκδόθηκε το 2021 από της Εκδόσεις Ίκαρος.

Μας αφηγείται την ιστορία μίας διμοιρίας στρατιωτών που πολέμησαν στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1922. Η ιστορία λαμβάνει χώρα στην ενδοχώρα της Τουρκίας και στην Σμύρνη, για παράδειγμα την Αλμυρά Έρημο, το Ουσάκ, το Εσκί Σεχίρ, την Κιουτάχεια, το Αφιόν Καραχισάρ κ.α.

Ο βασικότερος ήρωας ονομάζεται Γιώργος Αμπατζής, ο οποίος κατάγεται από την Σμύρνη. Κατατάχτηκε στον Ελληνικό Στρατό για να γλιτώσει απ’ τους Τούρκους. Άλλοι χαρακτήρες όπως ο Νικολάου, ένας φοιτητής από την Αθήνα, χάνεται μέσα στις ιστορίες της αρχαιότητας. Ακόμα ο Πράπας «Μπόγιας», ένας σκληρόκαρδος και ατρόμητος Αρβανίτης, προκαλεί φόβο στους συμπολεμιστές του.

Η ιστορία αρχίζει στην Αλμυρά Έρημο, όπου η διμοιρία βαδίζει τεράστιες αποστάσεις, υπό αβάσταχτες συνθήκες. Αφού διάνυσαν 200 χιλιόμετρα, σταμάτησαν στην περιοχή Μανγαλ Νταγ. Ύστερα κατευθύνονται προς τον Έρμο ποταμό, με στόχο να καταλάβουν το Ουσακ. Ανήμερα της Παναγιάς εκπλήρωσαν τον στόχο τους. Ύστερα κατευθύνθηκαν προς την δασωμένη περιοχή Ντοσεντζίκ Νταγ, όπου έσκαψαν χαρακώματα και παρέμειναν εκεί για δύο μήνες. Τον Οκτώβρη δέχθηκαν επίθεση από τους Τούρκους. Προχώρησαν σε διάφορα χωριά έως που έπρεπε να ξεχειμωνιάσουν. Μετά από μερικούς μήνες, διατάχτηκε  όλος ο στρατός να υποχωρήσει. Η απογοήτευση ήταν μεγάλη ανάμεσα στην διμοιρία. Τελικά όμως, τον Ιούνιο, αποφασίστηκε νέα γενική επίθεση. Ο στρατός κατέλαβε το Εσκί Σεχίρ, την Κιουτάχεια, το Αφιόν Καραχισάρ για δεύτερη φορά. Η διμοιρία προχώρησε ξανά προς το Μανγαλ Νταγ, όπου έλαβε μέρος αιματηρή μάχη. Επικράτησαν και άλλες μάχες, όπου θέρισαν την διμοιρία. Στις 17 Αυγούστου, η μεραρχία τους, ΧΙΙΙ, θα έμπαινε σε εφεδρεία. Στις 4 Σεπτεμβρίου διατάχτηκε οπισθοχώρηση. Όποιο χωριό βρίσκανε το πυρπολούσαν. Για αρκετό καιρό δεν γινότανε τίποτα, μέχρι όταν άρχισαν να υποχωρούν δυτικά. Επικρατούσε πανικός. Στο τέλος, ο Αμπατζής φτάνει στην Σμύρνη και συναντά την οικογένειά του, η οποί επιθυμεί να μείνει στην Σμύρνη. Ο ελληνικός στρατός αποχωρεί από την Μικρά Ασία

Αυτό που μου τράβηξε την προσοχή ήταν πως ο συγγραφέας δείχνει την αισχρότητα του πολέμου αλλά και πως οι στρατιώτες ταξιδεύουν στις σκέψεις τους. Το βιβλίο το προτείνω ανεπιφύλακτα σε όποιον ενδιαφέρεται για την ιστορία και ιδιαίτερα για τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Ιάσων Μακ Κον Όλα

Α1’

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης