Ταξίδι στην ισχυρή πόλη κράτος, την Αρχαία Κόρινθο

της Μαρίας Γκούμα

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές δράσεις του σχολείου μας ήταν η επίσκεψη της τάξης μου στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου και στον περιβάλλοντα αρχαιολογικό χώρο. Η επίσκεψη αυτή έγινε στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στο πρόγραμμα «Έλα να σου μιλήσω για τον τόπο μου». Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, αφού συλλέξαμε πληροφορίες για τον τόπο μας, συνθέσαμε μια παρουσίαση με τίτλο «Κόρινθος: από το χθες στο σήμερα». Θεωρήσαμε πως θα ήταν εξαιρετική ιδέα να επισκεφθούμε το μουσείο, ώστε να αποτυπωθούν στη μνήμη μας σημαντικά στοιχεία για την πόλη μας με βιωματικό τρόπο.

Κατά την εκδρομή μας, επισκεφθήκαμε το μουσείο και περιηγηθήκαμε στις εκθέσεις του. Στην αίθουσα του Ασκληπιείου, που πραγματικά μας προκάλεσε δέος, είδαμε διάφορα τάματα (κυρίως πήλινα μέλη ανθρώπινου σώματος) καθώς και μικρές επιτύμβιες στήλες από το παλαιοχριστιανικό νεκροταφείο, το οποίο βρισκόταν κοντά στο ιερό-θεραπευτήριο του Ασκληπιού. Στους διαδρόμους είδαμε παραστάσεις με θέματα από τη μυθολογία, ενώ στο αίθριο θαυμάσαμε αγάλματα και τάφους. Θαυμάσαμε τους δίδυμους Κούρους της Κλένιας, καθώς και διάφορα σκεύη που χρησιμοποιούνταν στην καθημερινή ζωή της αρχαιότητας.

Στον αρχαιολογικό χώρο, είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά τον ναό του Απόλλωνα, το Βήμα από το οποίο ο Απόστολος Παύλος κήρυττε τον χριστιανισμό, την Κρήνη Πειρήνη. Τέλος, διασχίσαμε την οδό Λεχαίου που ένωνε την αρχαία πόλη με το αρχαίο λιμάνι του Λεχαίου και περιβαλλόταν από μακρά τείχη.

Συνοψίζοντας, η εμπειρία αυτή ήταν μαγευτική και μοναδική. Προτείνω σε όλους όσοι διαβάσουν το άρθρο να επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου και να ζήσουν ένα μοναδικό ταξίδι σε μία από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαιότητας.

IMG20240517091749

IMG20240517102626

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης