Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης

Το 2015 ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε 17 Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη σε ολόκληρο τον πλανήτη, οι οποίοι αφορούν την επίλυση σημαντικών προβλημάτων που πλήττουν τους ανθρώπους. Η επίτευξη των Στόχων αυτών σημαίνει εξασφάλιση ενός κόσμου στον οποίο θα επικρατεί ειρήνη, δικαιοσύνη, ισότητα και στον οποίο η ανάπτυξη δεν θα υπονομεύει τις μελλοντικές γενιές, καθώς θα γίνεται με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και στον άνθρωπο. Είναι ανάγκη να γνωρίσουμε όλοι τους Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης και να προσπαθήσουμε να τους κάνουμε πράξη για να κάνουμε καλύτερο τον κόσμο μας.

Ο 1ος στόχος της Βιώσιμης Ανάπτυξης αποβλέπει στον τερματισμό της απόλυτης φτώχειας για όλους τους ανθρώπους και στη λήψη μέτρων κοινωνικής προστασίας, κατοχύρωση ίσων δικαιωμάτων πρόσβασης σε οικονομικούς πόρους και ανάπτυξη πολιτικών οι οποίες θα στοχεύουν στη δημιουργία επενδύσεων για δράσεις εξάλειψης της φτώχειας.

0 2ος στόχος αποσκοπεί στην εξάλειψη της πείνας και στην εξασφάλιση πρόσβασης όλων των ανθρώπων σε κατάλληλη και επαρκή τροφή. Βασική επιδίωξη είναι η αύξηση της παραγωγής και των εισοδημάτων.

Ο 3ος στόχος επιδιώκει τον τερματισμό της παιδικής θνησιμότητας με εξασφάλιση υγιών συνθηκών διαβίωσης, διασφάλιση πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη, ενίσχυση της έρευνας για την ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων, διασφάλιση πρόσβασης σε βασικά φάρμακα και εμβόλια και αύξηση της χρηματοδότησης για την υγεία.

Για τον 4ο στόχο η επιδίωξη είναι η διασφάλιση της πρόσβασης σε ποιοτική και ισότιμη προσχολική, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια καθώς και επαγγελματική και τριτοβάθμια εκπαίδευση και των δύο φύλων καθώς και η δυνατότητα να αποκτήσουν δεξιότητες για την εύρεση αξιοπρεπούς εργασίας.

Ο 5ος στόχος  αποβλέπει στον τερματισμό κάθε μορφής διακρίσεων κατά των γυναικών και την εξάλειψη όλων των μορφών βίας τόσο στην ιδιωτική όσο και στη δημόσια ζωή.

Η επόμενη στόχευση (στόχος 6ος) αφορά την καθολική και ισότιμη πρόσβαση σε ασφαλές και προσιτό πόσιμο νερό για όλους.

Για τον 7ο στόχο  αποτελεί μέριμνα η διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης σε προσιτές, αξιόπιστες και σύγχρονες υπηρεσίες ενέργειας, σημαντική αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο.

στοχοι2

Ο 8ος στόχος  επιδιώκει τη διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης, ιδίως όσον αφορά τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, τη δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας, την επιχειρηματικότητα, τη δημιουργικότητα και την καινοτομία.

Ο 9ος στόχος  αποβλέπει στη δημιουργία ποιοτικών, αξιόπιστων, βιώσιμων και ανθεκτικών υποδομών για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης και της ανθρώπινης ευημερίας, εστιάζοντας στην προσιτή και ισότιμη πρόσβαση σε αυτές για όλους.

Για τον 10ο στόχο  επιδίωξη είναι η ενδυνάμωση και προαγωγή της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ένταξης όλων, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, αναπηρίας, φυλής, εθνικότητας, καταγωγής, θρησκείας ή οικονομικής ή άλλης κατάστασης και διασφάλιση ισότιμων ευκαιριών.

Ο 11ος στόχος επιδιώκει τη διασφάλιση της πρόσβασης όλων σε επαρκή, ασφαλή, προσιτή στέγαση και βασικές υπηρεσίες.

Ο 12ος στόχος  επιδιώκει την επίτευξη της βιώσιμης διαχείρισης και της επαρκούς χρήσης των φυσικών πόρων, τη μείωση παραγόμενων αποβλήτων – τροφίμων παγκοσμίως και τη μείωση της παραγωγής αποβλήτων μέσω της πρόληψης, της μείωσης, της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης.

Ο 13ος στόχος αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της προσαρμοστικής ικανότητας όλων των χωρών έναντι των κινδύνων και των φυσικών καταστροφών που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή.

Επόμενη στόχευση (στόχος 14ος) είναι η μείωση όλων των μορφών θαλάσσιας ρύπανσης, ιδίως της ρύπανσης από χερσαίες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων απορριμμάτων και της ρύπανσης από θρεπτικές ουσίες.

Ο 15ος στόχος επιδιώκει τη διασφάλιση της διατήρησης, αποκατάστασης και βιώσιμης χρήσης των χερσαίων οικοσυστημάτων και των οικοσυστημάτων εσωτερικών υδάτων και των υπηρεσιών τους, ιδίως των δασών, των υδροβιότοπων, των βουνών και των ξηρών ζωνών, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες.

Ακολουθεί η στόχευση (στόχος 16ος) στη μείωση όλων των μορφών βίας και των σχετικών ποσοστών θανάτων και τον τερματισμό της κακοποίησης, της εκμετάλλευσης, της εμπορίας ανθρώπων, καθώς και όλων των μορφών βίας και βασανιστηρίων που υφίστανται τα παιδιά.

Τέλος, ο 17ος στόχος επιδιώκει τη συνεργασία όλων των χώρων για την επίτευξη των 16 προηγούμενων στόχων.

Θα επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι μέχρι το 2030; Αυτό το ερώτημα μένει να απαντηθεί στο μέλλον. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο κόσμος που ζούμε είναι υπόθεση όλων μας! Αξίζει να δεσμευτούμε για μια ειρηνική και με δικαιοσύνη παγκόσμια κοινωνία κάνοντας πράξη τους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης!

Γράφει η Ματίνα Παπαθανασίου Γ3

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης