Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης

Ο Κωνσταντίνος Δρίζης (1851-1927) ήταν Κοζανίτης επιχειρηματίας και μέγας ευεργέτης της πόλης. Οι γονείς του από πολύ νωρίς φρόντισαν για την εκπαίδευση και την ανατροφή του και μαζί με τα έμφυτα προσόντα ευφυΐας που τον χαρακτήριζαν, επεξέτεινε μαζί με τον αδελφό του Αργύριο τις πατρικές τους επιχειρήσεις. Νυμφεύθηκε την Αγνή Δαρδούφα, κόρη του Κωνσταντίνου Δαρδούφα, μία από τις πλέον ευυπόληπτες και αρχοντικές οικογένειες της Κοζάνης, με την οποία δεν απέκτησαν τέκνα. Αυτό όμως δεν τους στάθηκε εμπόδιο στο να γίνουν οι γονείς των ορφανών της περιοχής, καθώς το πρώτο ορφανοτροφείο στην Κοζάνη ιδρύθηκε στο μέγαρο που έχτισε ο Κωνσταντίνος Δρίζης και που με τόση αγάπη παραχώρησαν. Το 1906, με τα σημάδια της απελευθέρωσης να είναι ορατά, έχτισε μεγαλοπρεπή αρχοντική οικία με αρχαϊκού ρυθμού προστύλιο, η μεγαλύτερη που είχε ανεγερθεί μέχρι τότε στην Κοζάνη. Ο ίδιος έλεγε σε συζητήσεις του: «Φτιάχνω τούτο το μέγαρο για να φιλοξενήσει τον ελευθερωτή της πόλης, τον βασιλιά των Ελλήνων»· όνειρο το οποίο τελικά πραγματοποιήθηκε και φιλοξένησε τον βασιλιά Γεώργιο τον Α’ στις 14 Οκτωβρίου του 1912.

Ο τάφος του Κ. Δρίζη στον αύλειο χώρο του Ωδείου

Ο τάφος του Κ. Δρίζη στον αύλειο χώρο του Ωδείου

Ο Κωνσταντίνος Δρίζης διήλθε όλη του τη ζωή βοηθώντας τον τόπο του. Μεγάλο ευεργέτη και προστάτη των φτωχών τον χαρακτήρισε το 1915 σε δημοσίευμα της εποχής η εφημερίδα «Ηχώ της Μακεδονίας». Η είδηση του θανάτου του στις 24 Αυγούστου του 1927 βύθισε στο πένθος ολόκληρη την πόλη. Το Δημοτικό Συμβούλιο συνήλθε εκτάκτως ανακηρύσσοντάς τον σε μέγα ευεργέτη. Με την ιδιόγραφη διαθήκη του, η οποία φυλάσσεται στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, κληροδότησε στην πόλη τη μεγαλοπρεπή οικία του, που ήδη χρησιμοποιούνταν ως οικοτροφείο θηλέων, μία επιπλέον οικία με κατάστημα, για την οποία το 1952 το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την απαλλοτρίωσή της προκειμένου να διευρυνθεί η οδός Κωνσταντίνου Διαδόχου (η σημερινή οδός Ειρήνης, ο πεζόδρομος δηλαδή, στο σημείο απ’ όπου ξεκινά η Κ. Δρίζη).

Γεώργιος Γκολομπίας, Οι καρτ-ποστάλ της Κοζάνης 1904-1925, Υπουργείου Πολιτισμού Δήμος Κοζάνης, Κοζάνη 1996, σελ. 80 Καρτ-ποστάλ αρ.49

Γεώργιος Γκολομπίας, Οι καρτ-ποστάλ της Κοζάνης 1904-1925, Υπουργείου Πολιτισμού Δήμος Κοζάνης, Κοζάνη 1996, σελ. 80 Καρτ-ποστάλ αρ.49

Η νεοκλασική οικία του Δρίζη είχε διάφορες χρήσεις:

  • Το 1923 λειτούργησε ως Ορφανοτροφείο με διάφορες εκπαιδευτικές ανάγκες
  • Το 1962-64 χρησιμοποιήθηκε από το στρατό για Λέσχη Αξιωματικών.
  • Το 1967-68 συστεγάζει το 8Ο και 9ο δημοτικό σχολείο.
  • Το 9ο παραμένει στην οικία του Δρίζη ως το 1997-98, που ήδη το Μάρτη του 1987 παραχωρείται στο δημόσιο με την προϋπόθεση να το ανακαινίσει.
  • Τελικά το 9ο δημοτικό σχολείο μετακινείται στο δικό του χώρο το 1997-98.

Σήμερα στην Κοζάνη στο διατηρητέο Δρίζειο φιλοξενείται το Δημοτικό Ωδείο της πόλης, ενώ στον αύλειο χώρο του βρίσκεται ο τάφος του μεγάλου αυτού ευεργέτη.

Το Δημοτικό  Ωδείο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες πολιτισμού στην πόλη και στο Δήμο Κοζάνης. Μέσα από τις προσπάθειες των παιδιών – σπουδαστών, των μαθητικών συναυλιών, της συμφωνικής ορχήστρας, της ορχήστρας δωματίου, της χορωδίας και της ορχήστρας κιθάρας έχει καθιερωθεί ως κύτταρο μουσικής παιδείας και καλλιέργειας. Όλες οι εκδηλώσεις και δράσεις του ΔΩΚ στέφονται με επιτυχία και αγκαλιάζονται από τον κόσμο, αναδεικνύοντας την καθημερινή προσπάθεια των παιδιών αλλά και την υψηλού επιπέδου διδασκαλία των καθηγητών.
Πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά σεμινάρια, πανελλήνιοι διαγωνισμοί και πολλές συναυλίες σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση. Κάθε χρόνο νέες πολιτιστικές δραστηριότητες και συνεργασίες με καλλιτεχνικούς φορείς της πόλης μας υπογραμμίζουν ότι το Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης εκτός από ιστορικός εκπαιδευτικός φορέας λειτουργεί και σαν ένας από τους σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς του Δήμου Κοζάνης και γενικότερα του Νομού Κοζάνης και της Δυτικής Μακεδονίας.

Στο ωδείο λειτουργούν τμήματα:

– Μουσικοκινητική αγωγή για παιδιά 4-6 ετών.
– Μουσική Προπαιδεία
– Σχολή Πιάνου
– Σχολή Κιθάρας
– Σχολή Εγχόρδων (Βιολί, Βιολοντσέλο, Βιόλα)
– Σχολή Κρουστών
– Σχολή Πνευστών (Φλάουτο, Σαξόφωνο, Κλαρινέτο, Τρομπέτα)
– Σχολή Μονωδίας (Σύγχρονο και κλασικό τραγούδι)
– Τμήμα Ακορντεόν
– Σχολή Βυζαντινής Μουσικής
– Σχολή Ανώτερων θεωρητικών : Αρμονίας, Αντίστιξης, Φούγκας
– Προετοιμασία για την εισαγωγή στα τμήματα Μουσικών Σπουδών των Πανεπιστημίων
– Τμήματα Χορωδίας και Ορχηστρικών Μουσικών Συνόλων
– Μοντέρνο τμήμα: Ντράμς, Ηλ. κιθάρα, Γιουκαλίλι, πιάνο
– Τμήμα Λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής:
– Τρομπέτα, Κλαρίνο, Μπουζούκι, Σάζι, Ούτι, Μπαγλαμά, Πολίτικο Λαούτο (Λάφτα)
– Οργανικό σύνολο Παραδοσιακής μουσικής
– Χορωδία Παραδοσιακής μουσικής
– Εργαστήρι κρουστών για ενήλικες
– Παιδικό εργαστήρι κρουστών
– Τμήμα ιστορίας της μουσικής για ενήλικες

Πηγές

https://oapnkozanis.gr/dimotiko-odeio/

https://xronos-kozanis.gr/149929-2/    (άρθρο του Γιάννη Τσιομπάνου)

Γράφει η Ευαγγελία Ζτούπα Γ1

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης