Τα Πασχαλινά τσουρέκια της καθηγήτριάς μας, κ. Ματσαγκούρα Σταυρούλας

Η φωτογραφία από το διαδίκτυο

Η κυρία Σταυρούλα Ματσαγκούρα, καθηγήτρια Πληροφορικής στο σχολείο μας, μας αποκαλύπτει τα μυστικά της για αφράτα και νόστιμα πασχαλινά τσουρέκια! Σας παραθέτουμε την συνταγή και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία!

Υλικά

• Ζαχαρούχο Γάλα 1

• Ζαχαρη 2,5 κουτιά

• Βανίλια 2

• Αυγα 6

• Σπορέλαιο 2 κουτιά

• Κακουλέ 2 κουτ.γλ.

• Μαχλέπι 2 κουτ.γλ.

• Μαστιχα 1 κουτ.γλ.

• Πορτοκαλι τον χυμό και το ξύσμα από 1

• Μαγιά 200 γραμμ. νωπή ή 7 φακελάκια ξηρή {των 8γρ}

• Μπέικιν Πάουντερ 1 φακελάκι

• Αλεύρι Για Όλες Τις Χρήσεις 3 -4 κιλά {στα 3 κιλά θα είναι οκ. η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, να κολλάει λίγο}

• Νερό 3 κουτιά ζεστό

(με το κουτί απ’ το ζαχαρούχο μετράμε)

Εκτέλεση:

1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ζαχαρούχο με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη

2. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά, τη βανίλια και το σπορέλαιο

3. Σε μια λεκάνη μεγάλη λιώνουμε τη μαγιά με τα 3 κουτιά νερό (ζεστό όχι καυτό) και αφού λιώσει προσθέτουμε στη λεκάνη το μίγμα της κατσαρόλας.

4. Βάζουμε και τα υπόλοιπα υλικά και σιγά σιγά προσθέτουμε και το αλεύρι.

5. Ζυμώνουμε και αφήνουμε σκεπασμένο σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον 2 ώρες για να φουσκώσει.

6. Πλάθουμε τα τσουρέκια τα αλείφουμε με αυγό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 170 βαθμούς για περίπου 20-25 λεπτά.

Το αλεύρι που θα χρησιμοποιήσουμε θα είναι σκληρό για όλες τις χρήσεις ή για τσουρέκια. Το ταψί το στρώνουμε με λαδόκολλα. Ένα άλλο κόλπο για να μην απλώσουν τα τσουρέκια αλλά να πάρουν ύψος είναι να τα βάλουμε σε λαδόκολλα ένα ένα ξεχωριστά στο ταψί. Έτσι θα υπάρχει ένα «τοίχος» από λαδόκολλα ανάμεσα τους που δεν θα τα επιτρέψει να ενωθούν σαν ένα ή σε φόρμα του κέικ.

‘Οταν πλάσουμε τα πρώτα τσουρέκια, τα αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσουν ενώ πλάθουμε τα επόμενα. Το ίδιο κάνουμε και με τα άλλα. Το σπορέλαιο μπορεί να αντικατασταθεί με βούτυρο ή μισό – μισό.

Για να μη μαυρίσει από πάνω, το αυγό που θα τα αλείψουμε να είναι μόνο το ασπράδι όχι ο κρόκος. Πασπαλίζουμε σουσάμι, ή αμύγδαλο φιλέ, ενώ μέσα μπορούμε να βάλουμε σοκολάτα ή μαρμελάδα ή κρέμα.

Η κάθε νοικοκυρά έχει τα δικά της μυστικά, λογικό! Αλλά είναι κάποιες μικρές λεπτομέρειες που είναι γνωστές σε όλους

Το κυριότερο είναι να πετύχεις τη μαγιά. Χλιαρό νερό όχι καυτό, να διαλυθεί καλά για να ενεργοποιηθεί

Δεύτερο και κυριότερο είναι φυσικά το αλεύρι. Το αλεύρι πρέπει να είναι σκληρό, και όπως έμαθα πρόσφατα να έχει αρκετές πρωτεΐνες για να πετύχει την υφή με τις ίνες. Επίσης όταν ζυμώνουμε και δούμε ότι κολλάει και λέμε, ας ρίξω λίγο αλεύρι ακόμα και ας ρίξω κι άλλο κλπ καλό είναι αντί να ρίξουμε διπλάσια ποσότητα αλευριού απ΄ αυτή της συνταγής να δοκιμάσουμε να το πλάσουμε λαδώνοντας τα χέρια μας. Έτσι θα είναι πιο αφράτο και δεν θα καταλήξει σαν ψωμί. Γιαυτό λαδωνουμε τα χέρια για να μη κολλάει στο ζύμωμα

Ζύμωμα! Θέλει καλό ζύμωμα, εκεί είναι η μαεστρία. Οι παλιές νοικοκυρές θα σου πουν ότι θέλει δυο ζυμώματα ή και τρία {αφήνεις δλδ 1 ώρα ξεκουράζεται, ζυμώνεις, ξανααφήνεις 1 ώρα, ξανά ζύμωμα κλπ} Επίσης, να το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώνει.

Το ψήσιμο να γίνεται σε χαμηλή και όχι υψηλή θερμοκρασία.

Από daddy cool

Από daddy cool

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης