Μάης

Στεφάνι με τριαντάφυλλα, Γιάννης Σταύρου

Ήξερες ότι …

1) Στο παλιό ρωμαϊκό ημερολόγιο, ο Μάιος ήταν ο 3ος μήνας του έτους και ήταν αφιερωμένος στη Μαία, τη μητέρα του θεού Ερμή; Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Μαία ήταν μία από τις Πλειάδες, τις εφτά κόρες του Τιτάνα Άτλαντα και της Ωκεανίδας Πλειόνης. Στη λαϊκή παράδοση, ο Μάιος είναι ο μήνας των λουλουδιών και της βλάστησης. Έτσι, αποκαλείται και Κερασάρης, Πράσινος, Τριανταφύλλας, Λούλουδος.

Το πιο χαρακτηριστικό έθιμο είναι το άνθινο στεφάνι ή αλλιώς μαγιάτικο κλαδί. Πιθανόν, έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα, καθώς, στην αρχαία Ελλάδα, ήταν πολύ συχνή η χρήσή τους σε σημαντικές εκδηλώσεις δημόσιου, θρησκευτικού ή ιδιωτικοή βίου.

2) η 1η του Μάη είναι καθιερωμένη γιορτή της εξέγερσης των εργατών στο Σικάγο, η οποία αποτέλεσε μία από τις κορυφαίες στιγμές της πάλης των τάξεων στη νεότερη εποχή. Τον Μάη του 1886, τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας μείωση του ωραρίου εργασίας στις 8 ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η ημέρα αυτή λειτουργεί ως υπενθύμιση εκείνων των αγώνων και όσων ακολούθησαν για τα εργατικά δικαιώματα, αλλά και της ανάγκης για συνεχή επαγρύπνηση όσον αφορά την τήρηση, τη διαφύλαξη και τη βελτίωση τους.

Πηγές

ΛΚΝ

ΛΝΕΓ

Το βήμα, Η ιστορία του Μαϊου, Μ.Α. Τιβέριος, 2008

Νέα γυναίκα με στεφάνι, Γιάννης Σταύρου

Νέα γυναίκα με στεφάνι, Γιάννης Σταύρου

Γράφει η Έρικα Στεργίου Γ4

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης