Η Ζωρζ Σαρή είναι μια πρωτοπόρος συγγραφέας-ηθοποιός γεννημένη στις 22 Αυγούστου στην Αθήνα από Γαλλίδα μητέρα και πατέρα από το Αϊβαλί της Τουρκίας, με όνομα γεννήσεως Γεωργία Σαρηβαξεβάνη. Έχοντας ως αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση της πολυβραβευμένης συγγραφέα εφηβικών και παιδικών βιβλίων, το 2023 γράφονται πολλά αφιερώματα που μας γνωστοποιούν το σπουδαίο έργο της και μας παρουσιάζουν μία από τις πιο αναγνωρισμένες καλλιτέχνιδες της Ελλάδας. Απεβίωσε το καλοκαίρι του 2012 έχοντας στην εργογραφία της περίπου 30 βιβλία, ένα θεατρικό και μετρώντας συμμετοχές σε 15 ταινίες. Γνωστότερα έργα της είναι: Ο θησαυρός της Βαγίας(1969), Το ψέμα(1970), Τα στενά παπούτσια(1979), η Νινέτ (1993), Ε.Π. (1995) και έπαιξε στην ταινία Φαίδρα (1962), Το νησί της Αφροδίτης(1969) κ.α.
Ωστόσο δεν έμεινε μόνο στη συγγραφή λογοτεχνικών βιβλίων αλλά έκανε αγώνα και για τη διάδοσή τους στην Ελλάδα πηγαίνοντας σε σχολεία οπού έκανε ομιλίες, μεταφέροντας στα παιδιά την αγάπη της για το βιβλίο. Συναρπαστικό είναι πως τα περισσότερα από τα βιβλία της αφορούν και από ένα διαφορετικό μέρος της ζωής της, όπως το βραβευμένο με το Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου μυθιστόρημα Νινέτ που απευθύνεται στην αδερφή της, ή το Ε.Π που έχει στο επίκεντρο τη μακροχρόνια φιλία της με την εξίσου φημισμένη λογοτεχνική συγγραφέα, Άλκη Ζέη. Το γράψιμο της Σαρή γνώρισε πολλές διακρίσεις, όπως το βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν το 1988, ενώ ως ηθοποιός τιμήθηκε με το βραβείο Β΄ γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1960.
Σήμερα η Ζωρζ Σαρή θεωρείται άμεσα συνδεδεμένη με την λογοτεχνία του τόπου μας και το γράψιμό της αποτελεί πηγή έμπνευσης για τους νέους φιλόδοξους συγγραφείς της χώρας μας. Οι αξίες που διατηρούσε στη διάρκεια της ζωής της, μαζί με την αγάπη της για τα παιδιά και την «εξάρτηση» της από το γράψιμο, όπως δήλωσε η ίδια σε μια συνέντευξη, σημάδεψαν το έργο της και ταυτοχρόνως την ελληνική λογοτεχνία κάνοντας την, μία από της πιο αξιοσέβαστες Ελληνίδες συγγραφείς.
«Όσον αφορά τις δικές μου αξίες, πάνω απ’ όλα είναι η ελευθερία μου και η αξιοπρέπειά μου. Και η φιλία. Να νιώθω ελεύθερη και να είμαι όρθια».
Γράφει η Μαλαματένια Στεφανίδου Β4