Η ιστορία του βινυλίου ξεκίνησε στις αρχές του 20ου αιώνα με το Γραμμόφωνο. Το πρώτο γραμμόφωνο το κατασκεύασε ο Εmil Berliner με τη βοήθεια ενός Αμερικανού μηχανικού. Η πρώτη εμφάνιση του γραμμόφωνου έγινε το 1906, και μετά από περίπου 40 χρόνια εμφανίζεται ο πρώτος δίσκος βινυλίου και πιο συγκεκριμένα το 1948. Υπάρχουν δίσκοι με διάφορες στροφές, όπως 78, 45 και 33. Ο πιο χρησιμοποιημένος είναι ο αυτός με τις 33 στροφές. Οι στροφές παίζουν ρόλο στο πόσα τραγούδια θα χωρέσουν στη μία πλευρά του δίσκου και πόσο γρήγορα ή αργά θα παίξουν τα τραγούδια της μιας πλευράς ενός δίσκου. Επίσης οι δίσκοι παράγονται σε διαφορετικά χρώματα και μεγέθη. Υπάρχουν δίσκοι που είναι 12 ίντσες 10 και 7. Ο πιο συνηθισμένος είναι αυτός που είναι 12 ίντσες, διότι χωράει ένα ολόκληρο άλμπουμ σε σχέση με αυτούς που είναι 7 ίντσες οι οποίοι συνήθως χωράνε 1 ή 2 τραγούδια. Αυτοί οι δίσκοι που είναι 10 ίντσες, συνήθως χρησιμοποιούνται για τα ‘Eps’ τα οποία είναι άλμπουμ που περιέχουν μόνο 4 έως 6 τραγούδια. Τα άλμπουμ μπορεί να περιέχουν από 1 έως 4 δίσκους αναλόγως πόσα τραγούδια έχει ένα άλμπουμ, το πιο σύνηθες είναι τα άλμπουμ με 2 δίσκους. Την ονομασία τους την πήραν από το υλικό το οποίο δημιουργούνται, δηλαδή δημιουργούνται από ένα υλικό το οποίο ονομάζεται ‘βινύλιο’.
Οι δίσκοι βινυλίου έως τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και ίσως έως τα τέλη αυτής της δεκαετίας ήταν πολύ δημοφιλείς και τους χρησιμοποιούσαν πολλοί άνθρωποι για να ακούνε μουσική στην καθημερινή τους ζωή. Μέχρι που αντικαταστάθηκαν από τις κασέτες, αργότερα από τα cd και μετά από λίγα χρόνια από τα κινητά και τις άλλες ηλεκτρονικές συσκευές οι οποίες έχουν εφαρμογές στις οποίες μπορείς να ακούς μουσική δωρεάν. Όμως οι δίσκοι δεν σταμάτησαν ποτέ να υπάρχουν, διότι πάντα θα υπάρχουν κάποια άτομα που θα τους αρέσει να ασχολούνται με αυτούς. Μέχρι και σήμερα υπάρχουν μαγαζιά με αμέτρητους δίσκους με πολύ μεγάλη ποικιλία σύγχρονων τραγουδιστών, διότι παράγουν τη μουσική τους σε βινύλια επειδή τους βοηθάει σε πολλούς τομείς.
Παρ” όλο που τα σύγχρονα μέσα βελτίωσαν κατά πολύ και διευκόλυναν τον τρόπο με τον οποίον μπορείς να ακούς μουσική, πιστεύω πως το να ακούς μουσική από έναν δίσκο βινυλίου είναι μια ευχάριστη εμπειρία … κυρίως για εμάς τους εφήβους!
Γράφει ο Γιώργος Καφετζής Γ2