Ο Εθνικός ποιητής Διονύσιος Σολωμός γεννήθηκε στις 8 Απριλίου του 1798 στην Ζάκυνθο οπού παρέμεινε μέχρι τον θάνατο του πατέρα του, κόμη Νικόλαο Σολωμό, το 1807.
Τα πρώτα γράμματα τα έμαθε αφότου αποφασίστηκε από τον κηδεμόνα του κόμη Διονύσιο Μεσσάλα. Με εντολή του ολοκλήρωσε τις βασικές σπουδές του στην Ιταλία όπου και πρωτοάκουσε για τα φιλελεύθερα ευρωπαϊκά κινήματα, και αργότερα αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή της Παβίας το 1817.
Στη διάρκεια της ζωής του συναντήθηκε με σπουδαίους ανθρώπους με κοινό ενδιαφέρον για την λογοτεχνία, όπως ο Αντώνιος Ματέσης (συγγραφέας του ‘’Βασιλικού’’), ο Διονύσιος Ταγιαπέρας (γιατρός, δημοτικιστής) ο Ανδρέας Κομιώτης (μέλος της Φιλικής Εταιρίας) και ο Νικόλαος Λούντζης. Καθοριστική όμως ήταν η συνάντησή του με τον μετέπειτα γνωστό ιστορικό Σπυρίδωνα Τρικούπη το 1822, ο οποίος θαύμασε το έργο του και τον βοήθησε στην μελέτη ποιημάτων στην ελληνική γλώσσα, διότι ο ποιητής έχοντας λάβει κλασσική και ιταλική εκπαίδευση, δεν την γνώριζε καλά.
Παρακολούθησε το ξέσπασμα της ελληνικής επανάστασης από την Ζάκυνθο, όπου βρισκόταν από την ηλικία των 20 ετών. Μάλιστα, τον Φεβρουάριο του 1849 παρασημοφορήθηκε με το Μετάλλιο του Τάγματος του Σωτήρος για την εμψύχωση του λαού στον αγώνα για εθνική ανεξαρτησία που πραγματοποίησε μέσα από τα επαναστατικά του ποιήματα.
Είναι κυρίως γνωστός για την συγγραφή του Ύμνου εις την Ελευθερίαν, του οποίου οι δύο πρώτες στροφές, σε μουσική Νικολάου Μάντζαρου, αποτελούν τον εθνικό ύμνο του Ελληνικού, και του Κυπριακού κράτους. Άλλα διάσημα έργα του είναι Η Φαρμακωμένη, ο Πόρφυρας, και οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, ποίημα το οποίο αναφέρεται στην 2η πολιορκία του Μεσολογγίου.
Ο Διονύσιος Σολωμός απεβίωσε στις 9 Φεβρουαρίου, ημερομηνία που το 2017 θεσμοθετήθηκε από τα υπουργεία Εσωτερικών, Εξωτερικών, και Παιδείας της Ελλάδας ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής γλώσσας, με αφορμή τον θάνατο του σπουδαίου Έλληνα ποιητή.
Γράφει η Μαλαματένια Στεφανίδου Β4