Γιατί γιορτάζουμε την Επανάσταση του 1821 που έγινε εναντίον του τουρκικού ζυγού μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς την 25η Μαρτίου

Στις 25 Μαρτίου γιορτάζουμε την Επανάσταση του 1821 που έγινε εναντίον του τουρκικού ζυγού μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς και γιορτάζουμε και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Η επέτειος του να γιορτάζουμε τον ξεσηκωμό του 1821 στις 25 Μαρτίου καθιερώθηκε στις 15 Μαρτίου του 1838 από τον βασιλιά Όθωνα για να συνδεθεί η γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου με την Επανάσταση. Ήταν επίσης επιθυμία του Υψηλάντη και της Φιλικής Εταιρείας να γίνει κάτι τέτοιο για να αντλήσουν δύναμη οι Έλληνες και από τη θρησκεία μας.
Ιστορικά, η Επανάσταση δεν άρχισε στις 25 Μαρτίου.

Κάποιοι ιστορικοί υποστηρίζουν  ότι ημερομηνία έναρξης της Επανάστασης ήταν η  24 Φεβρουαρίου, οπότε άρχισε η επανάσταση Ελλήνων στη Βλαχία με την προκήρυξη του Αλέξανδρου Υψηλάντη: «Μάχου υπέρ Πίστεως και Πατρίδος».

Σύμφωνα με τους λαϊκούς θρύλους η Επανάσταση ξεκίνησε από τα Καλάβρυτα και συγκεκριμένα από την Αγία Λαύρα.

Επίσης, σύμφωνα με μια άποψη η ημερομηνία επιλέχθηκε αφενός λόγω της θρησκευτικής σημασίας της και αφετέρου γιατί πίστευαν ότι την ημέρα εκείνη θα μπορούσαν να κρύψουν την Επανάσταση μέσα στους θρησκευτικούς πανηγυρισμούς.

Η 25η Μαρτίου είναι για μια μεγάλη διπλή γιορτή, καθώς εκτός από Εθνικό, έχει και θρησκευτικό χαρακτήρα.

ΖΗΤΩ Η 25η ΜΑΡΤΙΟΥ!

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης