Το τραγούδι του μήνα – Sheep

Αντλώντας έμπνευση από το πολιτικό μυθιστόρημα «Η φάρμα των ζώων» του Τζόρτζ Όργουελ, το άλμπουμ του 1977 “Animals” των Pink Floyd, περιγράφει την προφανή κοινωνική και ηθική παρακμή της κοινωνίας, παρομοιάζοντας την ανθρώπινη κατάσταση με αυτή των ζώων: τα αρπακτικά σκυλιά, τα δεσποτικά, αδίστακτα γουρούνια και το άμυαλο και απροβλημάτιστο κοπάδι των προβάτων.

Μία κριτική στον καπιταλισμό, πάντα επίκαιρη, όπου τα πρόβατα ξεσηκώνονται τελικά και παίρνουν την εξουσία από τα σκυλιά.

sheep_6

Στο βίντεο με τους στίχους Pink Floyd – Sheep, εικονίζεται το εξώφυλλο του άλμπουμ: μια φωτογραφία του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Battersea Power Station στη νότια όχθη του Τάμεση στο Λονδίνο και ενός ιπτάμενου μπαλονιού φουσκωμένου με ήλιο, μήκους 12 μ. με τη μορφή ενός γουρουνιού. Το μπαλόνι τοποθετήθηκε για τη φωτογράφηση στις 2 Δεκεμβρίου 1976 σε μία από τις καμινάδες του σταθμού, αλλά το πήρε ο αέρας και αφού πέταξε στους αεροδιαδρόμους των πτήσεων από το αεροδρόμιο του Χήθροου, βρέθηκε στο Κέντ από έναν κτηνοτρόφο, ο οποίος το επέστρεψε ζητώντας αποζημίωση γιατί τρόμαξε τις αγελάδες του.

sheep_1

Ο σταθμός Battersea Power Station έκαιγε κάρβουνο (1.000.000 τόνους το χρόνο)  και παρήγαγε ηλεκτρισμό, που έφτασε το μέγιστο της απόδοσής του το 1955 (500MW). Έκλεισε στις αρχές της δεκαετίας του ΄80, αφού είχε ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής του. Τον Οκτώβριο του 2022, 40 χρόνια μετά το κλείσιμο, ο σταθμός άνοιξε για το κοινό και περιλαμβάνει, εκτός από 254 διαμερίσματα, χώρους ψυχαγωγίας και εμπορικό κέντρο με καταστήματα, εστιατόρια και μπαρ. Στο σταθμό και στην ευρύτερη περιοχή έχουν γυριστεί αρκετές ταινίες από το “Sabotage” του Χίτσκοκ το 1936, μέχρι το “Batman, The Dark Knight” το 2008. Αποτελεί σήμερα σημείο αναφοράς στο σύγχρονο Λονδίνο και πόλο έλξης τουριστών.

sheep_3

ΤΣΕΡΠΕΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Περί ΤΣΕΡΠΕΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 9 Άρθρα
Καθηγητής Γεωλογίας - Γεωγραφίας στο 4ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Αττικής από το 2008.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης