Το τραγούδι του μήνα – Toussaint Louverture

Από τα τέλη του 18ου αιώνα, όλο τον 19ο και μέχρι τις αρχές του 20ου, ο πλανήτης συγκλονίζεται από επαναστάσεις. Είναι η εποχή των Επαναστάσεων. Ξεκινώντας από την Αμερικανική Επανάσταση κατά των Άγγλων (1775), συνεχίζοντας στη Γαλλική Επανάσταση κατά της Μοναρχίας (1789), περνώντας τον 19ο αιώνα στις επαναστάσεις των Βαλκανικών λαών κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και φτάνοντας μέχρι την Οκτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία κατά της Τσαρικής Μοναρχίας (1917).

Αλλά δεν ήταν μόνο αυτές. Μία από τις σημαντικότερες επαναστάσεις αυτής της εποχής ήταν των μαύρων σκλάβων της Αϊτής για την απελευθέρωσή τους από τους Γάλλους αποικιοκράτες (1791-1804). Ο πιο χαρισματικός ήρωας και ηγετική φυσιογνωμία του επαναστατικού αγώνα αναδείχθηκε ο Toussaint Louverture.

Général_Toussaint_Louverture

Η επιτυχία της Αϊτινής Επανάστασης που οδήγησε στη λήξη της Γαλλικής κυριαρχίας και στην κατάργηση της δουλείας στο νησί, έδωσε ένα μήνυμα προς όλους τους λευκούς Ευρωπαίους, ότι οι έγχρωμοι άνθρωποι δεν είναι κατώτεροι από τους λευκούς, όπως πίστευαν τότε, και ότι μπορούν να κερδίσουν και να διατηρήσουν την ελευθερία τους. Επίσης έγινε σύμβολο και για τους άλλους λαούς της Καραϊβικής και των άλλων αποικιών του Ατλαντικού, να επαναστατήσουν κατά της Αγγλικής και Ισπανικής κυριαρχίας.

Ο Toussaint Louverture έγινε ο πρώτος κυβερνήτης του νέου ανεξάρτητου κράτους και εξέδωσε το πρώτο Σύνταγμα. Το 1802, μετά από 11 χρόνια πολέμου, ο Toussaint επιχείρησε να κάνει μια συμφωνία με τους Γάλλους. Ξεγελάστηκε όμως, αιχμαλωτίστηκε και φυλακίστηκε στη Γαλλία, όπου και πέθανε μερικούς μήνες αργότερα. Οι συνεχιστές του εγκαθίδρυσαν τελικά την πρώτη μαύρη Δημοκρατία την 1 Ιανουαρίου του 1804.

index

Ο ηρωικός αγώνας και η θυσία του Toussaint Louverture αποτέλεσαν έμπνευση για ένα από τα ωραιότερα σοννέτα του William Wordsworth, όπου στον πρώτο στίχο τον χαρακτηρίζει ως τον πιο δυστυχισμένο άνθρωπο, από τους ανθρώπους και καταλήγει στον τελευταίο στίχο ότι θα ζει πάντα μέσα στου ανθρώπου το αδάμαστο μυαλό.

Ο μουσικός Carlos Santana, προς τιμή του ήρωα, συνέθεσε ένα ομώνυμο ορχηστρικό μουσικό κομμάτι και το συμπεριέλαβε στο διπλό δίσκο «Moonflower» του 1977, σε ζωντανή εκτέλεση και μπορείτε να το ακούσετε εδώ:

Santana – Toussaint l’Overture

  Santana - Moonflower

ΤΣΕΡΠΕΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Περί ΤΣΕΡΠΕΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 9 Άρθρα
Καθηγητής Γεωλογίας - Γεωγραφίας στο 4ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Αττικής από το 2008.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης