Το Πάσχα είναι η ημέρα που τα μέλη της χριστιανικής πίστης αναγνωρίζουν την ανάσταση του Ιησού Χριστού από τους νεκρούς. Είναι μια γιορτή ζωής και νέων ξεκινημάτων. Το 325 μ.Χ. στην εκκλησία έγινε η Α” Οικουμενική Σύνοδος γνωστή ως Σύνοδος της Νίκαιας.
Στη Νίκαια, το συμβούλιο θεώρησε ότι είχαν οριστικοποιήσει μια παγκόσμια ημερομηνία για το Πάσχα, ωστόσο, αυτό που δεν υπολόγισαν ήταν μια διάσπαση στην εκκλησία που συνέβη το 1054. Το Μεγάλο Σχίσμα του 1054 έγινε το διαχωριστικό σημείο για την εκκλησία. Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία είχε ήδη χωριστεί σε Ανατολική (Βυζαντινή) και Δυτική (Ρωμαϊκή) Αυτοκρατορία και παρόλο που η εκκλησία προσπάθησε να διατηρήσει τον παγκόσμιο ρόλο της, σύντομα διαιρέθηκε επίσης. Όχι μόνο το ανατολικό και το δυτικό μισό σχημάτισαν τις δικές τους ξεχωριστές αυτοκρατορίες, αλλά επέλεξαν επίσης τους δικούς τους αυτοκράτορες και τελικά τον δικό τους επικεφαλής της εκκλησίας. Ο αγώνας για την κυριαρχία της εκκλησίας ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε και έτσι η μία Χριστιανική Εκκλησία έγινε Ορθόδοξη και η άλλη Καθολική. Έτσι το Πάσχα των δυο εκκλησιών πέφτει διαφορετικές ημερομηνίες και μεταξύ τους αλλά και άλλες ημερομηνίες κάθε χρόνο για την κάθε μία. Επειδή ο προσδιορισμός της εαρινής ισημερίας βάσει του Ιουλιανού και του Γρηγοριανού ημερολογίου, καθώς και των φάσεων της Σελήνης γίνεται με διαφορετικούς τρόπους, η ημερομηνία εορτασμού του Ορθόδοξου και του Καθολικού Πάσχα διαφέρουν. Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι ημερομηνίες ευθυγραμμίζονται και το Πάσχα γιορτάζεται ταυτόχρονα.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία ακολουθεί το Ιουλιανό ημερολόγιο, ένα ηλιακό ημερολόγιο 355 ημερών που εισήγαγε ο Ιούλιος Καίσαρας. Χρησιμοποιώντας αυτό το ημερολόγιο. Η Ορθόδοξη Εκκλησία εξακολουθούσε να τηρεί τον αρχικό τύπο της Συνόδου της Νίκαιας. Το Πάσχα γιορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο που γίνεται μετά την εαρινή ισημερία, δηλαδή μετά την 21η Μαρτίου (με το παλαιό ημερολόγιο), εκτός αν η πανσέληνος τυγχάνει να γίνει Κυριακή, οπότε μεταφέρεται την επόμενη Κυριακή.14 Απρ 2023. Έτσι το Ορθόδοξο Πάσχα πέφτει πλέον οπουδήποτε μεταξύ 4 Απριλίου και 8 Μαΐου. 8 Μαΐου θα είναι το Πάσχα του 2078.
Όσο αφορά την Καθολική Εκκλησία το Πάσχα τους φέτος έπεσε στις 31 Μαρτίου. Η επόμενη φορά που θα γίνει στις 31 Μαρτίου θα είναι το 2086. Ο απλούστερος τρόπος για να εξηγήσει κανείς την ημερομηνία του Πάσχα των Καθολικών είναι ότι πέφτει την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο που ακολουθεί την εαρινή ισημερία. Όμως οι Καθολικοί χρησιμοποιούν το Γρηγοριανό ημερολόγιο και όχι το Ιουλιανό. Επειδή η πραγματική ημερομηνία της εαρινής ισημερίας μπορεί να διαφέρει κατά μία ή δύο ημέρες, η Καθολική Εκκλησία δημιούργησε μία καθορισμένη ημερομηνία την 21η Μαρτίου για να την ορίσει, γνωστή ως εκκλησιαστική ισημερία. Το Καθολικό Πάσχα είναι πάντα μεταξύ 22 Μαρτίου και 25 Απριλίου.
Για τον καθορισμό της ημερομηνίας του ορθόδοξου (Ιουλιανού) Πάσχα ενός έτους Ε, σύμφωνα με το νέο ημερολόγιο (ν.η.) απαιτούνται :
α) Η εύρεση της ημερομηνίας της Ιουλιανής (Μετώνειας, όχι πραγματικής) πασχαλινής πανσελήνου, έστω ΙΡ μέρες Απριλίου με το ν.η. και
β) Ο υπολογισμός των ημερών από την επόμενη της προηγούμενης ημερομηνίας μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα, έστω Η ημέρες.
Τότε η ημερομηνία του Πάσχα θα είναι ΗΠ = ΙΡ + Η ημέρες Απριλίου