Προβλήματα της σύγχρονης οικογένειας

ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΤΣΙΤΟΥΡΑ Β2 

Η οικογένεια είναι ένας αναντικατάστατος θεσμός και το πρώτο κοινωνικό σχήμα στο οποίο καλείται ο άνθρωπος να ενταχθεί. Μέσα στους κόλπους της ο άνθρωπος διαμορφώνει τον χαρακτήρα, την κρίση και την λογική του. Ταυτόχρονα προσφέρει συναισθηματική κάλυψη και ο απώτερος σκοπός της είναι η ολοκληρωμένη νοητική, συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των μελών της. Μέσα στην οικογένεια το παιδί μαθαίνει να αξιολογεί, να αξιολογείται, να τηρεί το μέτρο, να αγωνίζεται και να προετοιμάζεται για τις δυσκολίες που πρόκειται να αντιμετωπίσει.

Αναμφισβήτητα, όλες οι οικογένειες αντιμετωπίζουν προβλήματα καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής τους. Ανάλογα με τον τρόπο που τα διαχειρίζονται μπορούν είτε να την ενδυναμώσουν και να την εξελίξουν, είτε να την αναστατώσουν και να την πονέσουν. Πολύ συχνά, και όχι αδικαιολόγητα, οι γονείς έχουν ανησυχίες για το εάν και για το πώς θα πρέπει να μιλήσουν στα παιδιά για ενδεχόμενες προκλήσεις  που αντιμετωπίζει η οικογένεια. Αναπόφευκτα, θα υπάρξουν συγκρούσεις ανάμεσα σε γονείς, παιδιά και άλλα μέλη της οικογένειας που θα επιφέρουν φτωχή επικοινωνία που οδηγεί στην επιδείνωση και δημιουργία άλλων προβλημάτων. Γεγονότα που δημιουργούν εντάσεις, όπως ασθένειες, μετακομίσεις, οικονομικά προβλήματα, αλλαγή σχολικού/εργασιακού περιβάλλοντος, αποτελούν στιγμές δοκιμασίας για τα μέλη της οικογένειας. Επιπρόσθετα, οι γονείς παίζουν σημαντικό ρόλο και έχουν ακόμα μεγαλύτερο χρέος προς τα παιδιά τους. Οι γρήγοροι όμως και απαιτητικοί ρυθμοί της καθημερινότητας  τους οδηγούν σε απουσία  από την ζωή των παιδιών τους.  Βασικό μειονέκτημα επίσης είναι η ανεργία που στην εποχή μας καλπάζει, αλλά και οι εξωγενείς παράγοντες, όπως τα Μ.Μ.Ε. και τα πρότυπα που αυτά παρουσιάζουν, τα οποία είναι διαφορετικά από αυτά που θα ενίσχυαν τους δεσμούς μεταξύ των μελών της οικογένειας. Επίσης, η ενδοοικογενειακή βία βρίσκεται σε ακμάζουσα μορφή στις μέρες μας, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει φοβερές ανησυχίες.

Σαφώς, κάθε οικογένεια έχει τον δικό της τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης των κρίσεων που την πλήττουν, σε διαφορετικό βαθμό επιτυχίας η κάθε μια. Σημαντικό είναι τα προβλήματα να αναγνωρίζονται και να αντιμετωπίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σωστά, έτσι ώστε να μην εδραιώνονται και αποτελούν εμπόδια στην ομαλή διαβίωση της οικογένειας. Πρέπει όλα τα μέλη της οικογένειας να μπορούν να διαπραγματεύονται και να υποχωρούν. Δεν υπάρχει τέλεια οικογένεια, χωρίς αντιπαραθέσεις, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας.  Επίσης, απαραίτητη είναι η παροχή παιδείας στα παιδιά έτσι ώστε να μπορούν να δημιουργήσουν σωστές οικογένειες στο μέλλον. Μία ήρεμη ατμόσφαιρα στην οικογένεια αποτελεί το υπόβαθρο για τον ισορροπημένο χαρακτήρα των ατόμων της.

Εν κατακλείδι, τα προβλήματα τα οποία μπορεί να αντιμετωπίζει η οικογένεια μπορεί να είναι επιφανειακά και εύκολο να ξεπεραστούν, ή μακροχρόνια και δύσκολο να διευθετηθούν. Σημασία έχει, πως η οικογένεια παρ’ όλες τις δυσκολίες της μας προσφέρει ασφάλεια, που δύσκολα μπορούμε να αντικαταστήσουμε στην ταραγμένη γεμάτη άγχος και εγκληματικότητα  κοινωνία μας. Μας γλιτώνει από πολλά δεινά της εποχής, όπως η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση και μας προσφέρει  πολλά ψυχοκοινωνικά στηρίγματα, ακόμη και καλή συναισθηματική υγεία.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης