Προβλήματα μιας οικογένειας και τρόποι επίλυσής τους

ΛΑΦΑΤΖΗ ΟΛΓΑ,

ΜΑΝΙΑΤΗ ΜΑΡΙΑ,

ΠΡΙΦΤΑΚΗ ΜΙΛΕΝΑ,

Β2

Κάθε σύγχρονη οικογένεια αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στις ημέρες μας. Οι γονείς εργάζονται πάρα πολλές ώρες, με ασφυκτικούς ρυθμούς, για να μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους ό,τι χρειάζονται. Οι ώρες απουσίας τους από το σπίτι δημιουργούν πολλά προβλήματα σε αυτούς αλλά και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας τους.

Αρχικά, οι σχέσεις με τα παιδιά τους δεν είναι στενή. Το να δουλεύουν αμέτρητες ώρες καθημερινά οδηγεί στην απομάκρυνσή τους. Τα παιδιά και ιδιαίτερα οι έφηβοι χρειάζονται έναν έμπιστο άνθρωπο στον οποίο θα μιλάνε για τα προβλήματά τους και τις ανησυχίες τους. Τα παιδιά νιώθουν παραμέληση όταν λείπουν οι γονείς τους πολλές ώρες από το σπίτι, πράγμα που  βγαίνει προς τα έξω με παραπτωματική συμπεριφορά κάθε φορά που συσσωρεύονται  όλα τα προβλήματα μέσα τους. Επιπλέον άλλο ένα πρόβλημα που την διαταράσσει  είναι όταν ένα μέλος της οικογένειας έχει κάποιο πρόβλημα υγείας. Προκαλείται εξ αιτίας αυτού άγχος και ανησυχία σε όλη την οικογένεια η οποία ψάχνει τρόπους για να τα καταπολεμήσει.

Άλλο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει μια οικογένεια είναι οι δουλειές του σπιτιού, οι οποίες συνεχώς αναβάλλονται και δεν ολοκληρώνονται. Πλέον οι μητέρες ενισχύουν οικονομικά την οικογένεια τους και δεν έχουν τόσο ελεύθερο χρόνο ώστε να ασχοληθούν περαιτέρω με τις δουλείες του σπιτιού. Όταν τις δουλείες τις αναθέτουν στα παιδιά τους αυτά τις εκλαμβάνουν ως «αγγαρείες» μ’ αποτέλεσμα να μην τις κάνουν σωστά ή  και να μην τις κάνουν καθόλου. Έτσι δημιουργούνται διαπληκτισμοί και εντάσεις ανάμεσα στην οικογένεια, αφού οι γονείς προσπαθούν να συνετίσουν  τα παιδιά με φωνές καθώς είναι εξαντλημένοι και δεν είναι σε θέση να συζητήσουν με αυτά. Έτσι όμως τα παιδιά νιώθουν άσχημα μετά το «κήρυγμα» και κλείνονται στον εαυτό τους.

Ένα τελευταίο πρόβλημα αλλά εξίσου σημαντικό με τα υπόλοιπα είναι ότι ακόμα και όταν η οικογένεια κάθεται μαζεμένη σε έναν χώρο ,στο σαλόνι, ασχολούνται με μια ηλεκτρονική συσκευή ή βλέπουν  τηλεόραση. Δεν συζητάνε τα προβλήματα τους και τις ανησυχίες τους,  ακόμα και όταν τους δίνεται η ευκαιρία. Τα παιδιά πιστεύουν ότι αν μιλήσουν θα υπάρχουν πάλι εντάσεις και ότι δεν θα τα ακούσουν,  αλλά και οι γονείς δεν θέλουν να αρχίσουν κάποια συζήτηση  γιατί είναι κουρασμένοι από την καθημερινότητα. Αυτή η συνήθεια είναι κακή διότι αντί να επικοινωνούμε με την οικογένεια μας, προτιμάμε να κοιτάμε μια οθόνη,  απόδειξη ότι πλέον έχουμε εθιστεί στις ηλεκτρονικές συσκευές ενώ παράλληλα πιστεύουμε ότι ξεκουραζόμαστε με αυτές.

Όλα αυτά τα προβλήματα που ανέφερα είναι αρκετά σοβαρά αλλά και επιλύσιμα. Για να λυθούν θα πρέπει όλα τα μέλη της οικογένειας να κάνουν υποχωρήσεις. Πρώτα από όλα οι γονείς θα πρέπει να βάλουν μέσα στο καθημερινό τους πρόγραμμα την συζήτηση με τα παιδιά τους, έστω και δέκα λεπτά την ημέρα. Αυτό θα μετατρέψει μετά από λίγο καιρό τη σχέση τους πιο ουσιαστική και σφικτή καθώς και τα παιδιά θα νιώσουν ότι υπάρχει κάποιος να μιλήσουν, να πουν τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους. Επίσης, όταν τα προβλήματα υγείας είναι προσωρινά ξεπερνούνται , όταν όμως είναι μακροχρόνια ή και μόνιμα θα πρέπει οι γονείς να είναι ήρεμοι και να απασχολούν τα παιδιά τους ώστε να τα ξεχνάνε έστω και για λίγο.

Για την επίλυση πάλι του άλλου προβλήματος θα βοηθήσει επίσης η σωστή μοιρασιά των εργασιών του σπιτιού. Με αυτόν τον τρόπο η επιβάρυνση της μητέρας θα είναι μικρότερη και θα αποφευχθούν οι διαπληκτισμοί. Επίσης καλό θα ήταν να καταλάβουν, όλοι στην οικογένεια, την χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών και να τις περιορίσουν. Να αντιληφθούν ότι όταν βρεθούν όλοι μαζί σε έναν χώρο πρέπει να επικοινωνήσουν μεταξύ τους ή ακόμα και να παίξουν κάποιο επιτραπέζιο παιχνίδι, για να φύγει η ένταση της ημέρας. Τέλος, μια καλή λύση για να «επανενωθεί» η οικογένεια είναι όταν βρεθεί ελεύθερος χρόνος να πάνε μια εκδρομή όλοι μαζί.

 Καμία οικογένεια δεν είναι τέλεια, όλες έχουν τα δυνατά τους σημεία και τις αδυναμίες τους, έτσι σίγουρα όλοι αυτοί οι τρόποι μπορούν να βοηθήσουν στην βελτίωση  των προβλημάτων αλλά θα πρέπει να υπάρχει καλή θέληση γιατί αν δεν υπάρχει, θα δημιουργούνται όλα και περισσότερα προβλήματα με την πάροδο του χρόνου και τα οποία θα είναι δύσκολο να λυθούν.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης