Η γωνιά του σινεμά : Πολίτικη Κουζίνα

ΑΠΟ: ΓΟΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ - Μαρ• 25•15

Η «Πολίτικη Κουζίνα» είναι μια ταινία του σκηνοθέτη αλλά και σεναριογράφου Τάσου Μπουλμέτη . Η πρώτη προβολή της ταινίας έγινε την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2003. Η παραγωγή της ταινίας πραγματοποιήθηκε από την  Village Roadshow. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί : Γιώργος  Χωραφάς,  Ιερουκλής Μιχαηλίδης, Ρένια Λουιζίδου, Στέλιος Μάινας, Τάσος Μπάντης, Μπασάκ Κακλουκάγια, Ταμέρ Καρανταγλί, Αθηνόδωρος Προυσάλης, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Μάρκος Οσσέ,  Θεόδωρος Έξαρχος,  Κάκια Παναγιώτου,  Ντίνα Μιχαηλίδου και ο Θέμης Πάνου. Τη μουσική την συνέθεσε η Ευανθία Ρεμπούτσικα. Η ταινία διακρίθηκε στον χώρο του κινηματογράφου με οκτώ βραβεία στο Φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το 2003, ενώ  την επόμενη χρονιά προτάθηκε για βραβείο Όσκαρ στην κατηγορία  για την καλύτερη ξενόγλωσση ταινία.

Η «Πολίτικη Κουζίνα» είναι μια ταινία η οποία προσπαθεί μέσω της ζωής ενός αγοριού  να μας προβληματίσει, αλλά και να μας παρουσιάσει την εικόνα της πολιτικής αλλά και κοινωνικής αναταραχής που κυριαρχούσαν  την Ελλάδα και την Τουρκία, κατά τη δεκαετία του 1950. Το όνομα της ταινίας έχει διπλή έννοια, καθώς παραπέμπει στα πολιτικά και κοσμοϊστορικά γεγονότα εκείνης της εποχής. Ο Φάνης είναι ένα μικρό αγόρι το οποίο ζει στην Κωνσταντινούπολη με τους γονείς του, τον αγαπημένο του παππού και την υπόλοιπη οικογένειά του που είναι «ελληνοβυζαντινής καταγωγής». Το μικρό αγόρι απολαμβάνει  μια όμορφη, αλλά και δραστήρια ζωή έχοντας ως παρέα του τον  παππού του  στο κατάστημα μπαχαρικών  που ο τελευταίος διατηρούσε ,αλλά και  τη μικρή λατρεμένη του φίλη, Σαϊμέ. Όπως μας περιγράφει και ο αφηγητής στην αρχή κάποιος για να μάθει την Πολίτικη κουζίνα τα πρώτα μαθήματα που πρέπει να πάρει, αλλά και τα μαθήματα που πήρε ο ίδιος, είναι μέσω των μπαχαρικών. Ο ίδιος παρακολουθεί από μικρός την δουλειά του παππού του ο οποίος πρόσφερε μαθήματα ζωής και συμβουλές εκτός από προϊόντα στους πελάτες του. Ο Φάνης  παίρνει παράλληλα και τα πρώτα μαθήματα αστρονομίας  από τον παππού του μέσω των μπαχαρικών , με αυτόν τον τρόπο αγαπά την αστρονομία από μικρός. Μας πληροφορεί ότι ο παππούς του έλεγε  πως η λέξη γαστρονόμος κρύβει μέσα της τη λέξη αστρονόμος, η λέξη επιστροφή τη λέξη στροφή και την λέξη τροφή αλλά και η λέξη ονειρεύομαι κρύβει μέσα της τη λέξη ρεύομαι, έτσι ο παππούς συνδέει το φαγητό, τη ζωή, με την αστρονομία με το δικό του ιδιαίτερο  τρόπο. Όμως, τα πράγματα δεν κυλούν τόσο καλά για τους Έλληνες κατοίκους της Τουρκίας καθώς «οι Τούρκοι τους έδιωξαν ως Έλληνες και οι Έλληνες τους υποδέχθηκαν σαν τούρκους». Έτσι, σε πέντε δευτερόλεπτα αναμονής, σκέψης, συγκίνησης, αμαρτίας, πόνου, προβληματισμού ο πατέρας του Φάνη αρνείται να αλλάξει θρησκεία και αποφασίζει να φύγουν από την Τουρκία και να πάνε στην Ελλάδα. Το παιδί αποχωρεί από την Πόλη με την υπόσχεση πως θα επιστρέψει κάποτε κοντά στον παππού του ο οποίος του υποσχέθηκε πως θα τον επισκεπτόταν στην Ελλάδα, αλλά κάθε φορά που ετοιμαζόταν να τον επισκεφτεί τελικά δεν το έκανε. Όταν μετά από πολλά χρόνια, οπότε και ο Φάνης ενηλικιώθηκε και έγινε σπουδαίος αστρονόμος, μαθαίνει ότι ο παππούς του θα επιστρέψει και προετοιμάζεται να τον υποδεχτεί, συμβαίνει κάτι το εντελώς απροσδόκητο που συγκλονίζει τον πρωταγωνιστή μας :ο θάνατος του πολυαγαπημένου του παππού του.

H γνώμη μου για την Πολίτικη Κουζίνα ή καλύτερα αυτό που θα κρατούσα από την ιστορία του Φάνη είναι ότι εμείς οι άνθρωποι έχουμε αυτό το πολύ σημαντικό χάρισμα να σκεφτόμαστε, να ξεχωρίζουμε το καλό από το κακό, να έχουμε γνώμη. Επίσης, μας δίνεται η δυνατότητα να εκφέρουμε  στον περίγυρό μας με τον προσφορότερο τρόπο που εμείς κρίνουμε σωστό τη γνώμη και την άποψη μας. Πρέπει να έχουμε στόχους, ή πιο σωστά Ιθάκες που εμείς θέτουμε και  τις δημιουργούμε για να αγωνιζόμαστε στη ζωή. Οφείλουμε να αποδείξουμε ότι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε με τις γνώσεις που έχουμε αποκτήσει στη ζωή μας,  να προσθέσουμε αλάτι στη ζωή μας, να την νοστιμέψουμε ώστε να μην εξαρτόμαστε από κανέναν, που είτε θέλει το καλό μας είτε το κακό μας.

Η ταινία ήταν μια υπέροχη εμπειρία και ένα ταξίδι στην ανθρώπινη ψυχή και γι’ αυτό θα σας συνιστούσα ανεπιφύλακτα να την παρακολουθήσετε.

Δήμητρα-Καλλιόπη Λ.

κατάλογος

Σχολιάστε

Top