ΔΙΑΤΡΟΦΉ

FA855D59673EA4E2538889235F27448B

ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ

Το ελαιόλαδο, τα λαχανικά, τα φρούτα, τα καρυκεύματα, τα όσπρια και τα δημητριακά, τα κρέατα και βέβαια το ψάρι και το κρασί, αποτελούσαν τα κυρίαρχα συστατικά των αρχαίων …

1. Το συμπόσιο των αρχαίων Ελλήνων..

Οι συμμετέχοντες προσέφεραν ή οικονομικά, ή με τρόφιμα, τα οποία  λέγονταν «συμβολές«.

Το συμπόσιο αποτελούσε έναν από τους πιο αγαπημένους τρόπους διασκέδασης των Ελλήνων. Περιλάμβανε δύο στάδια: το πρώτο μέρος ήταν αφιερωμένο στο φαγητό, που σε γενικές γραμμές ήταν λιτό, ενώ το δεύτερο στην κατανάλωση ποτού. Στην πραγματικότητα, οι αρχαίοι έπιναν κρασί και μαζί με το γεύμα, ενώ τα διάφορα ποτά συνοδεύονταν από μεζέδες .

2. ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ (1)

Η Μεσογειακή διατροφή είναι μία διατροφική συνήθεια αρχικά εμπνευσμένη από τις διατροφικές συνήθειες από την Ελλάδα, τη νότια Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία στη δεκαετία του 1940 και του 1950. Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της δίαιτας περιλαμβάνουν αναλογικά υψηλή κατανάλωση ελαιόλαδου, όσπρια, ανεπεξέργαστα δημητριακά, φρούτα και λαχανικά, μέτρια προς υψηλή κατανάλωση ψαριού, μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων , μέτρια κατανάλωση κρασιού, και χαμηλή κατανάλωση κρέατος..

3. ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ (2)

«Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής«

 

• Άφθονες φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, ψωμί / δημητριακά, πατάτες , όσπρια και καρποί)

• Ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα

• Γαλακτοκομικά προϊόντα (κυρίως τυρί και γιαούρτι) καθημερινά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες

• Ψάρια και πουλερικά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες, Κόκκινο κρέας 2 φορές το μήνα

• Ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών που περιέχουν μονοκόρεστα λιπαρά οξέα.

ΕΛΈΝΗ  Σ.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης