Ο όμιλος Αστρονομίας του σχολείου μας, την Παρασκευή 16/2, είχε την ευκαιρία, την χαρά και την τιμή να πάρει μέρος σε μια διαδικτυακή συνάντηση με το ερευνητικό κέντρο Conseil Europeen pour la Recherche Nucleaire της Ελβετίας ,γνωστό σε όλους και ως CERN . Το CERN είναι το μεγαλύτερο σε έκταση πειραματικό κέντρο πυρηνικών ερευνών. Στο κέντρο αυτό συμμετέχουν πολλές χώρες και μία από αυτές είναι και η Ελλάδα.
Τα παιδιά της Αστρονομίας και μερικά μέλη του δικού μας ομίλου της Δημοσιογραφίας παρακολούθησαν μέσω τηλεδιάσκεψης μια ξενάγηση του κέντρου από δυο ‘Ελληνες επιστήμονες. Μας μίλησαν για τα πειράματα που διεξάγονται, όμως έδωσαν περισσότερο βάρος στο πείραμα ATLAS, στο οποίο συμμετέχει και συνεισφέρει ενεργά και η χώρα μας.
Τα παιδιά εκδήλωσαν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Στο τέλος αυτής της συνεδρίας εξέφρασαν τις απορίες τους σχετικά με την λειτουργία του πειράματος. Μέσω αυτών των ερωτήσεων αντλήσαμε διάφορες χρήσιμες πληροφορίες. Μάθαμε ότι το κόστος κατασκευής του κυμαίνεται στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, τα αποτελέσματα διαμοιράζονται σε όλες τις χώρες του κόσμου και χρησιμοποιούνται σε πολλούς τομείς όπως της ιατρικής. Για την επίτευξη αυτής της διαδικασίας δημιουργήθηκε και ο, σε όλους μας γνωστός, παγκόσμιος ιστός, το internet, ο οποίος στην συνέχεια έγινε προσιτός στο ευρύ κοινό.
Όλοι οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με την τηλεδιάσκεψη αυτή. Ο ενθουσιασμός τους ήταν φανερός κατά την διάρκεια, αλλά και στο τέλος της τηλεδιάσκεψης. Έμαθαν άφθονες πληροφορίες, σημαντικές για τον τελικό στόχο του ομίλου της Αστρονομίας, την δημιουργία ενός τηλεσκοπίου. Ήταν μεγάλη τιμή για εμάς, αλλά και τα παιδιά της αστρονομίας, να μπορέσουμε να λάβουμε μέρος στο πρόγραμμα αυτό και ελπίζουμε το σχολείο μας να συνεχίσει να παίρνει μέρος σε παρόμοια σημαντικά προγράμματα.
Κωνσταντοπούλου Βάλια Β1,
Μαδαμοπούλου Ισμήνη Β1,
Νάκας Βασίλης Β4,
Κωστάρα Έφη Β1.