Οι δράσεις του σχολείου μας

 

 

αρχείο λήψης

«Η γέννηση, η ζωή και ο θάνατος των Άστρων»:διάλεξη από τον αστροφυσικό κ.Χιωτέλλη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο 5ο Γυμνάσιο Πετρούπολης

Την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, είχαμε την τιμή και την χαρά να υποδεχτούμε στο σχολείο μας τον εξαίρετο αστροφυσικό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών,κ. Αλέξανδρο Χιωτέλλη. Η παρουσίαση φιλοξενήθηκε στο Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών του 5ου Γυμνασίου Πετρούπολης και συμμετείχαν σ΄αυτή τα μέλη του ομίλου της Αστρονομίας, τα παιδιά του περιβαλλοντικού προγράμματος και εκπρόσωποι από τον όμιλο της Δημοσιαγραφίας. Παρακολουθήσαμε με αμείωτο ενδιαφέρον τη διάλεξη με θέμα «Η ζωή και ο θάνατος των Άστρων».  Μέσω μιας ενδιαφέρουσας παρουσίασης με την σύμπραξη οπτικοακουστικών μέσων μας μετέφερε στον κόσμο των άστρων. Αρχικά μας ανέφερε αρκετές λεπτομέρεις σχετικά με το ηλιακό μας σύστημα και γενκότερα με το σύμπαν μας. Η παρουσίαση αποσκοπούσε στο να μας μεταδώσει γνώσεις αναφορικά με τον κύκλο της ζωής των άστρων. Ειδικευόταν στις υποκατηγορίες των άστρων. Με ευφάνταστες παρουσιάσεις εξηγήθηκαν θέματα που αφορούσαν κυρίως στα αστρικά μεγέθη, τη γένεση των άστρων, την εξέλιξη και την κατάληξή τους.Κατά την διάρκεια της παρουσίασης τα παιδιά εξέφρασαν τις απορίες τους. Ο κ. Χιωτέλης χάρηκε ιδιαίτερα που τα παιδιά είχαν έναν τόσο ενεργό ρόλο στην συνάντηση αυτή και τους έδινε απαντήσεις με μεγάλη προθυμία.

Όλοι οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με την εντυπωσιακή παρουσίαση. Κοίταγαν με μάτια προσηλωμένα και αφοσιωμένα. Όλοι τους ήταν κατενθουσιασμένοι που πήραν μέρος στη συνάντηση αυτή. Ο κ.Χιωτέλλης έκανε πραγματικά μια εξαιρετική παρουσίαση, βοηθώντας τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα το θέμα το οποίο περιέγραφε. Θέλουμε όλοι να τον ευχαριστήσουμε που επισκέφτηκε το σχολείο μας και που μας έδωσε αυτήν την τιμή και τη χαρά. Ευελπιστούμε όλοι ότι θα μας επισκεφτεί ξανά σύντομα.

Κωστάρα Έφη Β1

Κωνσταντοπούλου Βάλια Β1

Μαδαμοπούλου Ισμήνη Β1

Νάκας Βασίλης Β4

426312641_1435461230741479_566478895739574917_n 426674197_1569805120486307_5894757257500207530_n 416714588_1451243445473252_8707380813447751086_n

 

 

αρχείο λήψης (5)

Διαδικτυακή συνάντηση του Ομίλου Αστρονομίας του 5ου Γυμνασίου Πετρούπολης με το ερευνητικό κέντρο CERN

 

Ο όμιλος Αστρονομίας του σχολείου μας, την  Παρασκευή 16/2, είχε την ευκαιρία, την χαρά και την τιμή να πάρει μέρος σε μια διαδικτυακή συνάντηση με το ερευνητικό  κέντρο Conseil Europeen pour la Recherche Nucleaire της Ελβετίας ,γνωστό σε όλους και ως CERN . Το CERN είναι το μεγαλύτερο σε έκταση πειραματικό κέντρο πυρηνικών ερευνών.  Στο κέντρο αυτό συμμετέχουν πολλές χώρες και μία από αυτές είναι και η Ελλάδα.

Τα παιδιά της Αστρονομίας και μερικά μέλη του δικού μας ομίλου της Δημοσιογραφίας παρακολούθησαν μέσω τηλεδιάσκεψης μια ξενάγηση του κέντρου από δυο ‘Ελληνες επιστήμονες. Μας μίλησαν για τα πειράματα που διεξάγονται, όμως έδωσαν περισσότερο βάρος στο πείραμα ATLAS, στο οποίο συμμετέχει  και συνεισφέρει ενεργά και η χώρα μας.

Τα παιδιά εκδήλωσαν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Στο τέλος αυτής της συνεδρίας εξέφρασαν τις απορίες τους σχετικά με την λειτουργία του πειράματος. Μέσω αυτών των ερωτήσεων αντλήσαμε διάφορες  χρήσιμες  πληροφορίες. Μάθαμε ότι το κόστος κατασκευής του κυμαίνεται στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, τα αποτελέσματα διαμοιράζονται σε όλες τις χώρες του κόσμου και χρησιμοποιούνται σε πολλούς τομείς όπως της ιατρικής. Για την επίτευξη αυτής της διαδικασίας δημιουργήθηκε και ο, σε όλους μας γνωστός, παγκόσμιος ιστός, το internet, ο οποίος στην συνέχεια έγινε προσιτός στο ευρύ κοινό.

Όλοι οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με την τηλεδιάσκεψη αυτή. Ο ενθουσιασμός τους ήταν φανερός κατά την διάρκεια, αλλά και στο τέλος της τηλεδιάσκεψης. Έμαθαν άφθονες πληροφορίες, σημαντικές για τον τελικό στόχο του ομίλου της Αστρονομίας, την δημιουργία ενός τηλεσκοπίου. Ήταν μεγάλη τιμή για εμάς, αλλά και τα παιδιά της αστρονομίας, να μπορέσουμε να λάβουμε μέρος στο πρόγραμμα αυτό και ελπίζουμε το σχολείο μας να συνεχίσει να παίρνει μέρος σε παρόμοια σημαντικά προγράμματα.

Κωνσταντοπούλου Βάλια Β1,

Μαδαμοπούλου Ισμήνη Β1,

Νάκας Βασίλης Β4,

Κωστάρα Έφη Β1.Messenger_creation_07977ada-3b68-4305-8a2a-a74789208a86 Messenger_creation_654c7d63-3002-4f00-9dfa-328a0c6de10c Messenger_creation_174d223d-2481-4f4d-a32b-e0d11f9d4d03 Messenger_creation_99e329a2-f5cd-4b5b-b944-6fbc45409d1b Messenger_creation_9bf9acb4-dde0-4a67-a5a1-154c6849aa5e

 

 

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

 

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ 5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ

Το πνεύμα των Χριστουγέννων δεν μας εγκατέλειψε και φέτος! Το 5ο γυμνάσιο υποδέχεται τις γιορτινές ημέρες με χαρά και ενθουσιασμό. Κάθε άκρο του σχολείου στολισμένο. Όλες οι τάξεις είναι διακοσμημένες με δέντρα, γιρλάντες και φωτεινά λαμπιόνια. Πέρα από αυτό, το σχολείο μας οργάνωσε ποικίλα προγράμματα και εκδηλώσεις για να υποδεχτεί την μαγική αυτή γιορτή. Οι καθηγητές/τριες  κατείχαν σημαντικό ρόλο, όμως, τίποτα δεν θα ήταν δυνατό χωρίς την συμμετοχή των μαθητών/τριών μας.

Μία δράση του σχολείου μας για να ζωντανέψει το πνεύμα των Χριστουγέννων είναι το Bazaar. Κάθε χρόνο μαθητές/τριες και καθηγητές/τριες προσφέρονται να ετοιμάσουν προϊόντα τα οποία τίθενται προς πώληση. Φέτος υπήρχε ένα ιδιαίτερο χριστουγεννιάτικο κλίμα. Οι επισκέπτες μας γονείς και μαθητές, ευχαριστήθηκαν ιδιαίτερα τη θερμή υποδοχή. Έμειναν εντυπωσιασμένοι από τη μεγάλη ποικιλία ειδών που κάλυπταν όλα τα γούστα.

Αρχικά πωλούνταν βιβλία, όπως παραμύθια, παιδική και εφηβική λογοτεχνία μέχρι διηγήματα, μυθιστορήματα αλλά και αρκετά επιστημονικού ενδιαφέροντος. Επίσης, υπήρχαν ποικίλες χειροποίητες κατασκευές όπως κεριά, κοσμήματα και ημερολόγια τα οποία, η αλήθεια είναι, εκτιμήθηκαν ιδιαιτέρως. Πέρα από αυτά, όσοι επισκέπτες ήθελαν είχαν δυνατότητα να προμηθευτούν είτε σπιτικά είτε έτοιμα γλυκά αγορασμένα από το ζαχαροπλαστείο της περιοχής. Συνήθως τα παιδιά κινούνταν προς τα ζαχαρωτά ενώ οι ενήλικες ήθελαν να αγοράσουν μικρά δωράκια για φίλους και συγγενείς.

Τα έσοδα από το Bazaar θα διατεθούν για την κάλυψη αναγκών του σχολείου μας καθώς και  για την υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων .

Εκτός από τη συμβολή των μαθητών σημαντικό ρόλο σ΄ αυτή την εκδήλωση έπαιξε το μεράκι , η δημιουργική φαντασία , η εργατικότητα της υποδιευθύντριας κας Παππά Μίνας αλλά και η σημαντική προσφορά του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 5ο Γυμνάσιο Πετρούπολης ξεχωρίζει κυρίως για τους χαρισματικούς μαθητές/τριες του, οι οποίοι/ες με κάθε ευκαιρία  ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους. Αυτές τις γιορτινές μέρες του χειμώνα η χορωδία έχει την τιμητική της. Το φετινό χριστουγεννιάτικο Bazaar συνοδεύτηκε από τις υπέροχες φωνές των παιδιών.  Για ακόμη μια φορά μάγεψαν με τις μελωδίες τους. Οι πολυάριθμες πρόβες τους έπιασαν τόπο και η καθηγήτρια  της μουσικής, κ. Σάσα Βλάχου, συντέλεσε ,ώστε να αναδειχθεί το ταλέντο τους. Η μουσική πλημμύρισε την αίθουσα δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα εορταστική… η μαγεία των Χριστουγέννων είχε κυριεύσει τους πάντες.

Τέλος, το σχολείο μας εκτός από το καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο Bazaar οργάνωσε και μια ακόμα σημαντική δράση. Με πρωτοβουλία της διεύθυνσης και την πολύτιμη συνδρομή του συλλόγου διδασκόντων και γονέων του σχολείου μας συγκεντρώθηκαν τρόφιμα και υλικά αγαθά προκειμένου να ενισχύσουμε την προσπάθεια και το έργο του εθελοντικού οργανισμού «Το χαμόγελο του παιδιού». Με αυτόν τον τρόπο, κάναμε πράξη το πνεύμα των Χριστουγέννων δείχνοντας την ανθρωπιά και την αγάπη μας σε ανθρώπους που έχουν πραγματική  ανάγκη.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί εικόνες από το γιορτινό μας σχολείο.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ 5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ

 

 

Κωνσταντοπούλου Βάλια  Β1

Κωστάρα Έφη             Β1

Μαδαμοπούλου Ισμήνη   Β1