Ο Μάρτιος μας έφτασε…

Ο Μάρτης είναι ο τρίτος μήνας του χρόνου και έχει 31 μέρες. Ονόμασαν αυτόν τον μήνα Μάρτιο προς τιμήν του Ρωμαίου θεού του πολέμου Mars δηλαδή του θεού Άρη.

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση σε ολόκληρη την Ελλάδα επικρατεί να φοράμε  στο αριστερό μας χέρι ένα βραχιόλι από κόκκινη και λευκή κλωστή. Η κλωστή αυτή μπαίνει στις αρχές του Μάρτη και πέφτει μόνη της ή βγαίνει την τελευταία μέρα του Μάρτη. Η  κλωστή αυτή ή αλλιώς «Μάρτης» πιστεύεται ότι προστατεύει τα πρόσωπα των παιδιών από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, ώστε να μην καούν.

                                                                                   images (3)

Σε μερικές περιοχές ο Μάρτης φοριέται στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σαν δαχτυλίδι για να μην σκοντάφτει ο κάτοχός του. Το βραχιολάκι αυτό το βγάζουν στο τέλος του μήνα  ή το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές, όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να το πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους.

Επίσης στα χωριά της Στυμφαλίας εκτός από τους Μάρτηδες που φοράνε, πρωί πρωί την πρώτη μέρα του Μάρτη η νοικοκυρά, αντί να φτιάξει άλλο πρωινό, φτιάνει χυλό και τρώνε όλοι, ώστε να μην τους κάψει ο ήλιος, ενώ τα παιδιά για περισσότερη προστασία βάζουν και στην μύτη τους.

 

Τέλος κατά την διάρκεια του Μαρτίου έρχονται στην πατρίδα μας τα χελιδόνια και οι πελαργοί. Σε κάποια μέρη, όπως σε χωριά των Σερρών, την 1η  Μαρτίου  τελείται  το  έθιμο «Χελιδονίσματα». Το πρωί της μέρας αυτής τα παιδιά της σχολικής ηλικίας γυρίζουν από  σπίτι σε σπίτι  κρατώντας ένα ξύλινο ομοίωμα χελιδονιού και  τραγουδούν  Κάλαντα για τον ερχομό της Άνοιξης και την επιστροφή των χελιδονιών.

Με τον ερχομό του Μάρτη οι γεωργοί ξεκινούσαν τις γεωργικές εργασίες, όπως τη σπορά , το κλάδεμα και την λίπανση.

Ο Μάρτιος επίσης είναι σημαντικός μήνας και για το ελληνικό έθνος: στις 3 Μαρτίου 1821 ο Αλέξανδρος Υψηλάντης συγκεντρώνει τον Ιερό Λόχο στη Μολδαβία, ενώ στις 21 Μαρτίου 1821 συγκεντρώνονται οι πρόκριτοι και οι οπλαρχηγοί της Πελοποννήσου στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας και αποφασίζουν την κήρυξη της Επανάστασης. 23 Μαρτίου η Καλαμάτα γίνεται η πρώτη ελληνική πόλη που απελευθερώνεται από τους Τούρκους και στις 25 Μαρτίου ο Παλαιών Πατρών Γερμανός υψώνει τη σημαία της Επανάστασης στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου στην Πάτρα και ορκίζει τους αρχηγούς.

 ΠΗΓΕΣ :

https://mhnes-12.weebly.com/

https://el.wikipedia.org/

https://mhnes-12.weebly.com/

https://www.helppost.gr/agro/agrotikes-ergasies-martios/

 

Πέτσα Χριστίνα Α4