ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ – ΦΩΣ ΚΑΙ ΣΚΟΤΑΔΙ

Είναι γνωστό σε όλους πως διανύουμε την εποχή της τεχνολογικής επανάστασης. Είμαστε η γενιά που διαφέρει από τις προηγούμενες κυρίως ως προς την εξοικείωσή της με τις νέες τεχνολογίες. Έχουμε πράγματι το πλεονέκτημα της γρήγορης πρόσβασης στη γνώση διαδικτυακά και στην άμεση επικοινωνία χάρη και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 Όμως, παράλληλα με την φωτεινή πλευρά του διαδικτύου αναπτύσσεται και η σκοτεινή του πλευρά. Η διαδικτυακή διακίνηση ουσιών, η παιδική πορνογραφία, η προβολή αρνητικών προτύπων και ο εθισμός είναι μερικά  μόνο από τα σκοτεινά του σημεία. Πρόσφατη έρευνα (University of Texas, 2018) έδειξε ότι οι «σκοτεινοί» επισκέπτες αναζητούν κυρίως υλικό παιδικής πορνογραφίας, διακινούν ή ψάχνουν φάρμακα (250.000 διαφορετικές ουσίες βρίσκονται εύκολα), αναζητούν ή διακινούν όπλα.

Χρειάζεται, λοιπόν, μεγάλη προσοχή όταν χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο. Προς την κατεύθυνση αυτή, η εκπαίδευση και η ενημέρωση είναι το «Α» και το «Ω». Η ενημέρωση τόσο των γονέων όσο και της σχολικής κοινότητας πρέπει να είναι διαρκής και στη βάση των νεότερων δεδομένων.

Αβίαστα φτάνουμε στο συμπέρασμα πως στο surfing, στο chatting, στο gaming, ή στο download κλικ θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να ενημερώνουμε άμεσα γονείς, καθηγητές και φίλους, μόλις συμβεί κάτι.

Μην ξεχνάμε ότι με κάθε διαδικτυακό κλικ αφήνουμε και ένα διαδικτυακό ίχνος.

Γιατί λοιπόν, να βαδίζουμε στα σκοτεινά και απόμερα δρομάκια του διαδικτύου;

Ας αφήνουμε τα ίχνη μας στα φωτεινά μονοπάτια του διαδικτύου, τα οποία θα μας οδηγήσουν στον ανοιχτό ορίζοντα της γνώσης και της καλλιέργειας του νου και τη ψυχής μας.

Ανυφαντάκη Ευρυδίκη Γ1

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης