«Greek Women in STEM»: Η Αναγέννηση των Ελληνίδων στην Επιστήμη

Οι αγώνες του γυναικείου κινήματος, για την εξασφάλιση της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων, αποδίδουν καρπούς, καθώς η θέση των γυναικών στις σύγχρονες Δυτικές κοινωνίες σταδιακά βελτιώνεται. Υπάρχουν βέβαια, ακόμη, αναπτυσσόμενες χώρες, όπου τα στοιχειώδη δικαιώματα των γυναικών εξακολουθούν να παραβιάζονται και να καταπατώνται. Γι” αυτό, πρέπει να ληφθούν περισσότερες δράσεις, προκειμένου να στρωθεί ο δρόμος που θα διαβούμε, για να επιτύχουμε την απόδοση ίσων ευκαιριών σε γυναίκες και άνδρες.

gwis-6

Όταν ενημερώθηκα για τη συμβολή της οργάνωσης «Greek Women in STEM» στον αγώνα αυτόν, εντυπωσιάστηκα και παρακινήθηκα να αναζητήσω περαιτέρω πληροφορίες για τον ρόλο και τη λειτουργία της. Στο πλαίσιο αυτό, η οργάνωση «Greek Women in STEM» επιδιώκει να αναδείξει το έργο των Ελληνίδων επιστημόνων, παρέχοντας υποστήριξη σε κάθε κορίτσι που επιθυμεί να διακριθεί στον κλάδο των θετικών επιστημών.

Όπως δηλώνει η Λίνα Ντόκου, ιδρύτρια του προγράμματος «Greek Women in STEM» και ερευνήτρια βιολόγος (MSc, PhD) στο πανεπιστήμιο Yale, κύριο στόχο της εν λόγω οργάνωσης αποτελεί η ενθάρρυνση των γυναικών, προκειμένου να ακολουθήσουν το «μονοπάτι» των θετικών επιστημών. Τα μέλη της ομάδας οργανώνουν προγράμματα ακαδημαϊκής καθοδήγησης (mentoring) για νέα κορίτσια που αποζητούν συμβουλές με επίκεντρο τον πολύπλευρο κλάδο του STEM. Επιπλέον, συντάσσουν άρθρα υπογραμμίζοντας τη συνεισφορά των Ελληνίδων στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και οι ερευνήτριες-επιστήμονες δίνουν συνεντεύξεις, στις οποίες η καθεμία αναλύει τις ιδιαιτερότητες της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας.

wis-2

Μέσω της δράσης αυτής έχει διαμορφωθεί μια διαδικτυακή κοινότητα της ιστοσελίδας «greekwomeninstem.com». Εκεί, οι αναγνώστες/στριες αλληλεπιδρούν με τα μέλη της και έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν διαδικτυακές ραδιοφωνικές μεταδόσεις, στις οποίες παρουσιάζονται επιτεύγματα διαφόρων επιστημονικών κλάδων, δίνοντας έμφαση στη γυναικεία πρωτοβουλία και δράση. Επιπροσθέτως, κάθε επισκέπτης της ιστοσελίδας έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στην εξέλιξη του έργου όλων των ταλαντούχων γυναικών, καταθέτοντας, αν επιθυμεί, μια διαδικτυακή δωρεά. Οι δράσεις της οργάνωσης λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα αρκετές φορές ετησίως, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αυτές προσδιορίζονται από τον εποικοδομητικό διάλογο, ανάμεσα στα μέλη της ομάδας και το ευρύτερο κοινό, και τη διδασκαλία προγραμματισμού.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην Δρ. Ντόκου και τις συνεργάτιδές της γι” αυτή την αξιοθαύμαστη πρωτοβουλία. Ο ορίζοντας της οργάνωσης «Greek Women in STEM» μπορεί να διευρυνθεί, υποστηρίζοντας τις ανερχόμενες ερευνήτριες που φιλοδοξούν να συμβάλλουν στην εξέλιξη της επιστήμης. Η ενίσχυση ανάλογων δράσεων συνιστά έμπρακτη στήριξη της προσπάθειας για πραγματική ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα, επιτρέποντας έτσι στις γυναίκες να οραματίζονται ανεμπόδιστα το μέλλον τους …

Δήμητρα Βροντάκη Γ5

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης